Farce Majeure

Uit B&G Wiki
Periode1966-1976, 1983-1986
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreAmusement,
Satire
Decennia1960-1969,
1970-1979,
1980-1989
MediumTelevisie
TriviaTrivia

FarceMajeure.jpg


Beschrijving

Satire waarin Alexander Pola, Fred Benavente, Jan Fillekers, Henk van der Horst en Ted de Braak de boel actueel op stelten zetten. Het programma begint als een vrolijk amusementsprogramma op 17 september 1966 maar krijgt in de loop der jaren meer venijn. Belangrijk onderdeel van het programma zijn de liedjes, veelal gecomponeerd door Harry Bannink. De snelle, bijna videoclipachtige montage waarmee de uitvoering van de nummers vergezeld gaat, is erg vernieuwend voor die tijd. De eerste satirische uiting is de grafrede die Alexander Pola schrijft op de val van het kabinet Cals op 14 oktober 1966. Tien jaar later maakt de 150e uitzending een einde aan de eerste periode. Meeste bekendheid haalt Farce Majeure met het lied "Dat is uit het leven gegrepen" (Het Tweede Volkslied, noemt Kees van Kooten het).

De NCRV houdt de teugel strak. Een hekeldicht over vaccinatie tegen kinderverlamming kost de christelijke omroep leden. Ook het lied “Kiele, kiele, Koeweit” ten tijde van de oliecrisis leidt tot een politiek schandaal. De Nederlandse zaakgelastende wordt ter verantwoording geroepen door de sjeik. Overigens zingt Rabbani, de consul van Koeweit, in een uitzending met het Farce Forum het lied mee.

Aanvankelijk worden alle teksten door Alexander Pola geschreven en doet Benavente ook de regie. De vijf heren van het Farce-team trekken voor dit TV-programma als straatzangers door het land en haken in op de actualiteit. De gebruikte cartoons zijn in eerste instantie van illustrator Dik Bruynesteyn, later zijn de afbeeldingen van Jan Jonker. Honderden aanwezigen zingen het refrein mee. Farce majeure is het eerste televisieprogramma, dat zich onder het publiek mengt. Een hoogtepunt is de 50ste uitzending, wanneer "Dat is uit het leven gegrepen" door het Concertgebouworkest begeleid wordt.

Het programma wordt in 1976 na de 150ste uitzending opgevolgd door Hint. Het is een voortzetting van het eerdere programma, ditmaal zonder Ted de Braak. Farce Majeure keert in 1983, uitgebreid met Hetty Heyting, op de beeldbuis terug. Deze come-back duurt tot 1986.

Makers

Fred Benavente

Ted de Braak

Jan Fillekers

Henk van der Horst

Alexander Pola

Achtergrondinformatie

Bijzonder aan Farce Majeure is dat het een van de eerste satirische programma’s is waarin de makers zich direct onder het publiek mengen. Met hun ‘Kar’ reist het vijftal, verkleed als straatzangers, door het land. Het schept de basis voor de enorme populariteit. Steden en dorpen lopen uit als het vijftal langskomt. Dat is ook te danken aan een ander vast onderdeel van het programma. Hierin kunnen voorbijgangers vragen stellen aan de heren, die er vervolgens spitsvondig op proberen te antwoorden. Een voor de Nederlandse televisie volstrekt nieuwe vorm die nu bekend staat als stand up comedy.