Will van Kralingen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamWill van Kralingen
GeborenNijmegen, 1 oktober 1951
Gestorven9 november 2012, Amsterdam
FunctiesActeur
Bekend vanArmoede, Flikken Maastricht, Hartslag, Belle van Zuylen - Madame de Charrière
Periode actief1982-2012
Werkt samen metDigna Sinke, Coen Flink, Frans Weisz

Will van Kralingen in de media
Oeuvre van Will van Kralingen

Vijf jaar nadat Will van Kralingen de toneelschool in Maastricht heeft afgerond gaat ze in Amsterdam stage lopen bij toneelgroep De Appel. Na haar stage blijft ze hangen en verbindt ze zich als actrice aan de toneelgroep.

In één van de eerste rollen die Will op televisie vertolkt, speelt ze naast haar man Eric Schneider. Hij speelt in het drama Armoede de rol van de oudste zoon Bernard. In die tijd is het zoontje van Will en Eric zestien maanden oud en besluit Will één jaar niet te gaan werken. Dan wordt ze gevraagd om de rol van Lot te vertolken in dezelfde serie als haar man en omdat ze het zo'n mooie rol vindt en de opnames overdag plaatsvinden besluit ze het toch te doen.

Later speelt ze in De zomer van '45, Het wassende water en De minnaar. In 1996 is ze de hoofdpersoon in de televisieberking van de speelfilm over schrijfster Belle van Zuylen, Belle van Zuylen: Madame de Charrière. Haar laatste film in 2012 was De Goede Dood, over een ongeneeslijk zieke man die euthanasie pleegt. Zij speelde zijn vrouw.


Onderscheidingen

Gouden Kalf, speciale juryprijs voor Havinck (1987)

Gouden Kalf voor beste actrice in televisiedrama Storm in mijn hoofd (2000)

Theo d'Or voor haar rol als koningin Elisabeth in het toneelstuk Maria Stuart (2007).