Wim Noordhoek

Uit B&G Wiki
Wim Noordhoek

NaamWillem Johannes Noordhoek
GeborenSteenwijk, 7 november 1943
Functies journalist, programmamaker
Bekend vanHelp, Hee, Piet Ponskaart presenteert, Nova Zembla, Suite, Pandemonium, De avonden (radioprogramma)
Periode actief1968-heden
Werkt samen metPeter Flik, Jan Haasbroek, Nico Haasbroek, Jan Donkers
Media
Audio fragmentenAudio.png

Wim Noordhoek in de media
Oeuvre Wim Noordhoek

Vernieuwende radiomaker

Wim Noordhoek maakt deel uit van een generatie vernieuwende radiomakers, die in de jaren zestig en zeventig gaat experimenteren met vorm en inhoud, popmuziek, het gebruik van jingles en spots.

Vernieuwend is ook de interactie met het programma via Telefonische response waarin de gewone man van de straat aan het woord komt. Maar ook het verkennen van de artistieke mogelijkheden van het medium en samenwerking met dichters, schrijvers en componisten hoort hier bij. Hij staat ook aan de wieg van vernieuwende bewegingen, getuige zijn medewerking aan werken aan de bladen Hitweek en Aloha. Wim groeit in de loop der jaren uit tot een gerespecteerd maker van culturele radioprogramma’s en geniet nog dagelijks van zijn werkzaamheden.

In de ban van muziek

Wim gaat in Zutphen naar de lagere school en vervolgens verhuist het gezin Noordhoek naar Eerbeek en Den Haag. Wim komt in de ban van muziek en letteren als hij als kleine jongen de eerste Indische gitaarbandjes optreden. Ook de Dutch Swing College Band en het cabaret van Kees van Kooten en Wim de Bie maakt indruk op de jonge Wim. In Den Haag bezoekt hij het Gymnasium Haganum en na het behalen van zijn diploma in 1962 gaat hij politieke wetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Actief

Wim is zeer actief naast zijn studie. In 1963 wordt hij lid van de Studenten Vak Beweging als ‘actiecommissaris’ van de afdeling Amsterdam daarnaast is hij werkzaam als hoofdredacteur van het veertiendaagse blad Demokrater en lid van Politeia en Olofspoort. In 1966 is hij één van de initiatiefnemers van de Stichting Jeugdsentiment de Jaren Vijftig, waarvan de schrijver Gerard Kornelis van het Reve de beschermheer is.

VPRO

Na zijn kandidaatsexamen politieke wetenschappen in 1966 stopt Wim met studeren. Een ontmoeting met Peter Flik stuurt hem in een nieuwe richting: Wim gaat werken voor de VPRO-radio. Hij blijft echter nog wel betrokken bij een aantal magazines en weekbladen. Zo is hij blijft hij tot 1969 redacteur bij het roemruchte studentenblad Propria Cures, levert hij bijdragen aan het popmuziekblad Hitweek en werkt voor het vooruitstrevende katholieke weekblad De Nieuwe Linie.

Het eerste programma waaraan Wim meewerkt bij de VPRO is Help!. Wim draait onder andere muziek van Jimi Hendrix, Janis Joplin en Robert Johnson. Het is het eerste alternatieve muziekprogramma op de radio waarin enkel elpee-tracks worden gedraaid. Hierna volgen programma's als Hee en Nova Zembla. Karakterisitek voor de programma's is de verrassende wijze waarop cultuur wordt behandeld.

Televisie

Hoewel Wim een radioman is in hart en nieren, werkt hij ook een aantal malen voor televisie. In de zomer van 1970 maakt hij samen met onder andere Roelof Kiers en Jan Donkers het veertiendaagse, avondvullende popprogramma Piknik, waarin grote bands als Sly and the Family Stone en Frank Zappa voor het eerst in Nederland live in de open lucht optreden. Ook maakt hij verschillende literaire programma's.

Chef culturele programma's VPRO radio

Sinds 1984 is Wim chef culturele programma’s bij de VPRO-radio. In deze functie is hij intensief betrokken bij de campagnes voor de B-status. Wim blijft natuurlijk intussen ook werkzaam als radiomaker, hij concentreert zich met zijn programma's nu alleen meer op schrijvers en dichters. Zijn programma's blijven echter verassend. Zo krijgt hij in 1991 Gerard Reve zover dat hij voor de VPRO-radio zijn boek De Avonden voorleest. De opnamen van deze historische sessie verschijnen later op CD’s. Een paar jaar later doet Wim dit nog eens over met Willem Frederik Hermans, die zijn roman De god denkbaar integraal voorleest.

Publicaties

Hola-1 Boek van het Nieuwe Denken (1967)
Groot gedenkboek van de Jaren Vijftig (1968)
Beromunster (1972)
Natte cel (1978)
Pool (1996)
Is daar iemand? onder pseudoniem Alex Mol (1999)
Verlangen naar nu onder pseudoniem Alex Mol (2004)