Zwevings audiogenerator

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamZwevings audiogenerator
Vervaardigd door
In gebruik vanaf
In gebruik tot
Gewicht
Beeld en Geluid archiefnummer2219

Dit apparaat is opgebouwd uit materialen die stammen uit de tweede helft van de jaren twintig van de twintigste eeuw. Het is een generator voor sinusvormige trillingen tot ongeveer 20 kHz en gebaseerd op het ‘zwevingsprincipe’.

Zweving houdt in dat de signalen van twee hoogfrequentoscillatoren ( één vast en één variabel) worden samengebracht in een mengschakeling. Er ontstaan mengproducten zoals een verschilfrequentie. Deze signalen woorden in een radio uitgefilterd en versterkt. Dit proces wordt heterodyne genoemd.

Dit apparaat wekt trillingen op in het laagfrequent gebied, hoorbaar voor mensen. Elke oscillator is ondergebracht in een eigen afgeschermd compartiment om ongewenste beïnvloeding te voorkomen. De spoelen zijn gemonteerd op ebonieten draadstangen. Door deze te verdraaien kan de onderlinge beïnvloeding, ook wel koppeling genoemd, worden veranderd. Hierdoor verandert de frequentie, de toonhoogte van het geproduceerde signaal. Het menggedeelte, de mengtrap, is ook apart ingebouwd. Het product van dit apparaat is een hoorbare fluittoon van 0 Hz tot 20 kHz.