Joop van der Reijden: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(10 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 12: Regel 12:
| trivia =  
| trivia =  
| externe_info =  
| externe_info =  
| media = <imagemap>
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Joop_van_der_Reijden Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| onderschrift = Joop van der Reijden
| onderschrift = Joop van der Reijden
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Joop van der Reijden]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Joop van der Reijden]]
Regel 17: Regel 22:
}}
}}


Joop Van der Reijden is een typisch voorbeeld van een veelzijdige persoonlijkheid. Enerzijds de straatvechter, enigszins arrogant en soms tactloos. Anderzijds impulsief, veelzijdig en vooral de troubelshooter, de harde onderhandelaar en ritselaar. Met inzet, humor en uithoudingsvermogen, never a dull moment, op zoek naar zijn grenzen. Volgens Jan van Doorn, oud-tv amusementschef van Veronica: ‘Deze man is een politicus en dat is een vak, maar ook een talent. Op een bepaald moment kon hij zelfs beweren dat de lucht groen was. Tegen zo’n manier van werken kon niemand op.Scenarioschrijver Ger Beukenkamp schreef ooit een televisiedrama gebaseerd op de persoon van Joop van der Reijden. Het script ligt nog onaangeroerd bij de VARA.
Joop Van der Reijden is een typisch voorbeeld van een veelzijdige persoonlijkheid. Enerzijds de straatvechter, enigszins arrogant en soms tactloos. Anderzijds impulsief, veelzijdig en vooral de troubelshooter, de harde onderhandelaar en ritselaar. Met inzet, humor en uithoudingsvermogen op zoek naar zijn grenzen. Volgens [[Jan van Doorn]], oud-TV amusementschef van Veronica: "Deze man is een politicus en dat is een vak, maar ook een talent. Op een bepaald moment kon hij zelfs beweren dat de lucht groen was. Tegen zo’n manier van werken kon niemand op." Scenarioschrijver [[Ger Beukenkamp]] schreef ooit een televisiedrama gebaseerd op de persoon van Joop van der Reijden. Het script ligt nog onaangeroerd bij de VARA.


Als jongeman excelleert Joop als waterpoloër. Op zijn 24ste is hij voorzitter van de Leidse Zwemclub. Hij brengt deze club van 68 naar 1000 leden. Na de HBS-B gaat hij in Rotterdam aan de Nederlandse Economische Hogeschool (de latere Erasmusuniversiteit) economie studeren. Hij studeert in 1954 af. Nadat hij economie heeft gestudeerd, moet hij in dienst. In de jaren zestig wordt hij lid van de dan in moeilijkheden verkerende politieke partij CHU.  
Als jongeman excelleert Joop als waterpoloër. Op zijn 24ste is hij voorzitter van de Leidse Zwemclub. Hij brengt deze club van 68 naar 1000 leden. Na de HBS-B gaat hij in Rotterdam aan de Nederlandse Economische Hogeschool (de latere Erasmusuniversiteit) economie studeren. Hij studeert in 1954 af. In de jaren zestig wordt hij lid van de dan in moeilijkheden verkerende politieke partij CHU. Joop ontwikkelt een open, maar harde wijze van besturen.


Joop ontwikkelt een open, maar harde wijze van besturen. Vervolgens is hij gedelegeerde in de Federatie van Ziekenfondsen. Dan gaat hij als secretaris werken voor het Bedrijfsschap voor de handel in vee (1960). Hij wordt daarop algemeen secretaris van het Verbond van de Nederlandse Groothandel.  
Joop wordt in het kabinet Lubbers 1 (1982-1986) staatssecretaris volksgezondheid en sport op het Ministerie van WVC, dat onder leiding van Elco Brinkman staat. Lubbers kiest Joop – op advies van VNO-voorzitter Chris van Veen -  om zijn zakenkennis en zijn lidmaatschap van het CHU. Joop's bloemrijke, directe taalgebruik maakt hem een populair politicus. Hij bewerkstelligt met een nieuw bekostigingssysteem een grote bezuiniging in de gezondheidszorg. Het brengt hem in confrontatie met de medisch specialisten, die hij voor ‘mafiosi’ uitmaakt. Na deze ambtstermijn gaat een ministerschap aan Joop voorbij. Naar zijn zeggen hebben de medisch specialisten hier de hand in.  


Van der Reijden wordt in het kabinet Lubbers 1 (1982-1986) staatssecretaris
Per 1 januari 1987 benoemt minister Brinkman Joop tot voorzitter van de NOS (Nederlandse Omroepprogramma Stichting). Hij volgt [[Pieter van Dijke]] op. Het is de hoogste functie in het publieke omroepbestel. Joop is tevens president-commissaris bij het NOB, dat tegelijk met zijn benoeming gecreëerd is (gevolg van een nieuwe Mediawet). Als nieuwe NOS-voorzitter doet Joop krasse uitspraken. Zo verklaart hij zich voor verhoging van de omroepbijdrage, wat hem niet in dank wordt afgenomen.  
volksgezondheid en sport op het Ministerie van WVC, dat onder leiding van Elco
Brinkman staat. Lubbers kiest Van der Reijden – op advies van VNO-voorzitter Chris
van Veen -  om zijn zakenkennis en zijn lidmaatschap van het CHU. Van der
Reijdens bloemrijke, directe taalgebruik maakt hem een populair politicus. Hij
bewerkstelligt met een nieuw bekostigingssysteem een grote bezuiniging in de
gezondheidszorg. Het brengt hem in confrontatie met de medisch specialisten, die hij
voor ‘mafiosi’ uitmaakt.


Na deze ambtstermijn gaat een ministerschap aan Van der Reijden voorbij. Naar zijn zeggen hebben de medisch specialisten hier de hand in. Vervolgens is Van der Reijden vanaf medio 1985 interim-directeur van het Haagse Leyenburgziekenhuis.
Zijn grootste opgave is de ontvlechting van NOS en NOB. Hij maakt de programmacoördinatie bespreekbaar. Ook probeert hij de sterren van producent [[Joop van den Ende]] voor de Publieke Omroep te behouden. Zo maakt hij in ''[[RUR]]'' geheime onderhandelingen tussen NOS en Van den Ende over het inhuren van producties bekend. Verder zet Joop zich in voor het behoud van topsport op de publieke televisie, geeft hij sturing aan het nieuwe Derde Net (per 1 april 1987) en weet hij Veronica voor het publieke bestel te behouden.


Per 1 januari 1987 benoemt minister Brinkman Van der Reijden tot voorzitter van de NOS (Nederlandse Omroepprogramma Stichting). Hij volgt Pieter van Dijke op. Het is de hoogste functie in het publieke omroepbestel. Van der Reijden is tevens president-commissaris bij het NOB, dat tegelijk met zijn benoeming gecreëerd is (gevolg van een nieuwe Mediawet). Als nieuwe NOS-voorzitter doet Van der Reijden krasse uitspraken. Zo verklaart hij zich voor verhoging van de omroepbijdrage, wat hem niet in dank wordt afgenomen.  
In 1990 schrijft hij een nota over de toekomst van het publieke bestel, waarin hij de teloorgang van dit bestel voorspelt. Deze nota krijgt te weinig aandacht naar zijn zin en Joop besluit bij de NOS op te stappen. [[Rob Out]] haalt Joop vervolgens bij Veronica, als opvolger van [[Wout Bordewijk]]. Hij neemt de baan om twee redenen graag aan: hij komt dichter op de werkvloer te staan en zijn pensioenbreuken worden opgevangen. Vanwege de verrassende transfer moet hij daarop bij de NOS onmiddellijk vertrekken.  


Van der Reijdens grootste opgave is de ontvlechting van NOS en NOB. Hij maakt de programmacoördinatie bespreekbaar. Ook probeert hij de sterren van producent Joop van der Ende voor de publieke omroep te behouden. Van der Reijden maakt in “RUR” (VOO) geheime onderhandelingen tussen NOS en Van der Ende over het inhuren van producties bekend.  
In zijn nieuwe functie bij Veronica wordt direct van hem verwacht dat hij een aan Veronica opgelegd uitzendverbod kan terugbrengen, hetgeen ook lukt. De straf van het Commissariaat van de Media volgt op Veronica’s medefinanciering van RTL-Véronique: een verboden commerciële activiteit. De eis: een uitzendverbod van dertien weken wordt omgezet in twee zondagen, die door de TROS worden ingevuld. Bovendien stort Veronica het verdiende geld aan de deal met Véronique terug in de algemene middelen.  


Van der Reijden zet zich in voor het behoud van topsport op de publieke televisieHij geeft ook sturing aan het nieuwe Derde Net (per 1 april 1987). Hij weet Veronica voor het publieke bestel te behouden.
In 1994 verlaat Veronica met veel tamtam het publieke bestel, omdat het daar geen expansiemogelijkheden meer zietVeronica ‘gaat  commercieel’ met Endemol in de Holland Media Groep (HMG). In december 1999 laat Joop weten, dat Veronica uit HMG stapt en alleen verder gaat. HMG ziet het lastige Veronica graag gaan en besluit zelf de zender Yorin op te zetten. De stap van Veronica om uit te treden heeft echter grote gevolgen voor de omroep. Het TV-station, zijn programma’s, presentatoren en voornaamste radiostation blijven in handen van HMG achter. Alleen het Veronicablad, het litho-bedrijf en de naam Veronica gaan over. Grote ontbrekende factor is de TV-zender. Heeft Joop Veronica naar de haaien laten gaan? "Ach", zegt hij daarover zelf, "Het is net als met voetbaltrainers. Als je een wedstrijd verliest, staat er een emmer stront voor je klaar."


In 1989 wordt de Luxemburgse zender RTL-Véronique (het latere RTL 4) tot de Nederlandse kabel toegelaten. De NOS wordt de tegenspeler van CLT, de eigenaar van RTL.
Per 1 september 2001 treedt Joop af bij Veronica en wordt tot waarnemend burgemeester van Valkenburg (Zuid-Holland) benoemd. Deze functie heeft hij tot 2005 uitgeoefend
In 1990 schrijft hij een nota over de toekomst van het publieke bestel, waarin hij de teloorgang van dit bestel voorspelt.  Deze nota krijgt te weinig aandacht naar zijn zin. Van der Reijden besluit bij de NOS op te stappen.
Van der Reijden wordt in 1990 door Rob Out bij Veronica binnengehaald als voorzitter, als opvolger van mr. Wout Bordewijk.  Voor een belangrijk deel vanwege Van der Reijdens contacten in politiek Den Haag. Hij neemt de baan om twee redenen graag aan: hij komt dichter op de werkvloer te staan en zijn pensioenbreuken worden opgevangen. Vanwege de verrassende transfer moet hij daarop bij de NOS onmiddellijk vertrekken. Van Van der Reijden wordt direct verwacht dat hij een aan Veronica opgelegd uitzendverbod kan terugbrengen, hetgeen ook lukt. De straf van het Commissariaat van de Media volgt op Veronica’s medefinanciering van RTL-Véronique: een verboden commerciële aktiviteit. De eis: een uitzendverbod van dertien weken wordt omgezet in twee zondagen, die door de TROS worden ingevuld. Bovendien stort Veronica het verdiende geld aan de deal met Véronique terug in de algemene middelen. Van der Reijden is tevens president-commissaris van het Veronica-blad, dat een oplage van meer dan een miljoen exemplaren kent.
Overigens combineert hij de functie van crisismanager met zijn raadslidschap en portefeuille van wethouder in Oegstgeest. 


Volgens Joop Daalmeijer, directeur van Veronica, is Van der Reijden op zijn plek: ‘Hij houdt van onmogelijke klusjes. Van het doorhakken van onontwarbare knopen.’  Van der Reijden gaat voortvarend aan de slag. Hij ‘ontdoet’ zich van levende legenden als Lex Harding (directeur radio) en ook Rob Out (algemeen directeur) zelf. Van der Reijden speelt ook een rol waarbij Veronica en de VARA met de vrije producenten Joop van den Ende en John de Mol, leveranciers van amusementsprogramma’s, samen een overeenkomst proberen aan te gaan. De aanvankelijk gedachte is om een gemeenschappelijk bolwerk te vormen tegen de commerciële concurrent. Uiteindelijk stapt de VARA uit de onderhandelingen.
====Prijzen en onderscheidingen====
Van der Reijden veroordeelt de plannen van zijn opvolger bij de NOS. De interim-voorzitter van de NOS Max de Jong maakt Veronica in zijn ogen monddood, wanneer er per net een directeur benoemd wordt  (Veronica deelt de zender met TROS en EO).


In 1994 verlaat Veronica met veel tamtam het publieke bestel, omdat het daar geen expansiemogelijkheden meer ziet.  Veronica ‘gaat  commercieel’ met Endemol in de VMG (de latere Holland Media Groep (HMG). Als de kijkcijfers achterblijven, wordt de rol van de nieuwsvoorziening en actualiteiten tot een minimum teruggebracht en ruimhartiger softporno geprogrammeerd. Het succes van pretentieloos amusement dat volgt, maakt de Veronica-organisatie rijk en de leiding overmoedig. De jongerenomroep begint zich steeds meer als melkkoe van HMG te beschouwen.  
Officier in de Orde van Oranje Nassau (1982).


Wanneer de in 1983 opgezette ConcertZender - radiostation voor klassiek, jazz en wereldmuziek - failliet dreigt te gaan, melden Veronica topmensen Joop Daalmeijer en Unico Glorie zich bij Van der Reijden. Het resultaat is dat de schulden overgenomen worden en de zender voor twee jaar naar het Laapersveld wordt overgebracht.
Dierenbeschermer van het jaar, (1984).  


In december 1999 laat Van der Reijden weten, dat Veronica uit HMG stapt en alleen verder gaat. HMG ziet het lastige Veronica graag gaan en besluit zelf de zender Yorin op te zetten. De stap van Veronica om uit te treden heeft echter grote gevolgen voor de omroep. Het tv-station, zijn programma’s, presentatoren en voornaamste radiostation blijven in handen van HMG achter. Alleen het Veronicablad, het litho-bedrijf en de naam Veronica gaan over. Grote ontbrekende factor is de tv-zender. Onderhandelingen over een samengaan met SBS leiden tot een letter of intent. Van der Reijden bedeelt zichzelf al met de belangrijkste bestuursfuncties.. Vervolgens mislukt het overleg, als gevolg van Veronica’s arrogantie en onderlinge verdeeldheid. SBS begint zelf de zender V8 (het vroegere Fox). Wat Veronica resteert is een goed gevulde kas en de ‘kroonjuwelen’: het programmablad.  
Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw (1986).  
Heeft Van der Reijden Veronica naar de haaien laten gaan? ‘Ach’, zegt hij daarover zelf, ‘Het is net als met voetbaltrainers. Als je een wedstrijd verliest, staat er een emmer stront voor je klaar.
 
De Audrey Hepburntrofee (1987).  
 
The Olympic Order (2000).


Van der Reijden, wiens aftreden per 1 september 2001 vaststaat, legt al maanden daarvoor een deel van zijn taken neer. Hij wordt begin 2001 tot waarnemend burgemeester van Valkenburg (Zuid-Holland) benoemd . Deze functie bekleedt hij tot heden (april 2004).


[[Category:personen|Reijden, Joop van der]] [[Category:Politicus |Reijden, Joop van der]] [[Category:Omroepbestuurder |Reijden, Joop van der]]
[[Category:personen|Reijden, Joop van der]] [[Category:Politicus |Reijden, Joop van der]] [[Category:Omroepbestuurder |Reijden, Joop van der]]

Huidige versie van 4 jan 2011 om 09:26

Joop van der Reijden

NaamJohannes Piet van der Reijden
GeborenLeiden, 7 januari 1927
GestorvenNieuwegein, 3 februari 2006
Functies politicus, omroepbestuurder
Bekend vanNOS, Veronica
Periode actief1987-2001
Media
Audio fragmentenAudio.png

Joop van der Reijden in de media
Oeuvre Joop van der Reijden

Joop Van der Reijden is een typisch voorbeeld van een veelzijdige persoonlijkheid. Enerzijds de straatvechter, enigszins arrogant en soms tactloos. Anderzijds impulsief, veelzijdig en vooral de troubelshooter, de harde onderhandelaar en ritselaar. Met inzet, humor en uithoudingsvermogen op zoek naar zijn grenzen. Volgens Jan van Doorn, oud-TV amusementschef van Veronica: "Deze man is een politicus en dat is een vak, maar ook een talent. Op een bepaald moment kon hij zelfs beweren dat de lucht groen was. Tegen zo’n manier van werken kon niemand op." Scenarioschrijver Ger Beukenkamp schreef ooit een televisiedrama gebaseerd op de persoon van Joop van der Reijden. Het script ligt nog onaangeroerd bij de VARA.

Als jongeman excelleert Joop als waterpoloër. Op zijn 24ste is hij voorzitter van de Leidse Zwemclub. Hij brengt deze club van 68 naar 1000 leden. Na de HBS-B gaat hij in Rotterdam aan de Nederlandse Economische Hogeschool (de latere Erasmusuniversiteit) economie studeren. Hij studeert in 1954 af. In de jaren zestig wordt hij lid van de dan in moeilijkheden verkerende politieke partij CHU. Joop ontwikkelt een open, maar harde wijze van besturen.

Joop wordt in het kabinet Lubbers 1 (1982-1986) staatssecretaris volksgezondheid en sport op het Ministerie van WVC, dat onder leiding van Elco Brinkman staat. Lubbers kiest Joop – op advies van VNO-voorzitter Chris van Veen - om zijn zakenkennis en zijn lidmaatschap van het CHU. Joop's bloemrijke, directe taalgebruik maakt hem een populair politicus. Hij bewerkstelligt met een nieuw bekostigingssysteem een grote bezuiniging in de gezondheidszorg. Het brengt hem in confrontatie met de medisch specialisten, die hij voor ‘mafiosi’ uitmaakt. Na deze ambtstermijn gaat een ministerschap aan Joop voorbij. Naar zijn zeggen hebben de medisch specialisten hier de hand in.

Per 1 januari 1987 benoemt minister Brinkman Joop tot voorzitter van de NOS (Nederlandse Omroepprogramma Stichting). Hij volgt Pieter van Dijke op. Het is de hoogste functie in het publieke omroepbestel. Joop is tevens president-commissaris bij het NOB, dat tegelijk met zijn benoeming gecreëerd is (gevolg van een nieuwe Mediawet). Als nieuwe NOS-voorzitter doet Joop krasse uitspraken. Zo verklaart hij zich voor verhoging van de omroepbijdrage, wat hem niet in dank wordt afgenomen.

Zijn grootste opgave is de ontvlechting van NOS en NOB. Hij maakt de programmacoördinatie bespreekbaar. Ook probeert hij de sterren van producent Joop van den Ende voor de Publieke Omroep te behouden. Zo maakt hij in RUR geheime onderhandelingen tussen NOS en Van den Ende over het inhuren van producties bekend. Verder zet Joop zich in voor het behoud van topsport op de publieke televisie, geeft hij sturing aan het nieuwe Derde Net (per 1 april 1987) en weet hij Veronica voor het publieke bestel te behouden.

In 1990 schrijft hij een nota over de toekomst van het publieke bestel, waarin hij de teloorgang van dit bestel voorspelt. Deze nota krijgt te weinig aandacht naar zijn zin en Joop besluit bij de NOS op te stappen. Rob Out haalt Joop vervolgens bij Veronica, als opvolger van Wout Bordewijk. Hij neemt de baan om twee redenen graag aan: hij komt dichter op de werkvloer te staan en zijn pensioenbreuken worden opgevangen. Vanwege de verrassende transfer moet hij daarop bij de NOS onmiddellijk vertrekken.

In zijn nieuwe functie bij Veronica wordt direct van hem verwacht dat hij een aan Veronica opgelegd uitzendverbod kan terugbrengen, hetgeen ook lukt. De straf van het Commissariaat van de Media volgt op Veronica’s medefinanciering van RTL-Véronique: een verboden commerciële activiteit. De eis: een uitzendverbod van dertien weken wordt omgezet in twee zondagen, die door de TROS worden ingevuld. Bovendien stort Veronica het verdiende geld aan de deal met Véronique terug in de algemene middelen.

In 1994 verlaat Veronica met veel tamtam het publieke bestel, omdat het daar geen expansiemogelijkheden meer ziet. Veronica ‘gaat commercieel’ met Endemol in de Holland Media Groep (HMG). In december 1999 laat Joop weten, dat Veronica uit HMG stapt en alleen verder gaat. HMG ziet het lastige Veronica graag gaan en besluit zelf de zender Yorin op te zetten. De stap van Veronica om uit te treden heeft echter grote gevolgen voor de omroep. Het TV-station, zijn programma’s, presentatoren en voornaamste radiostation blijven in handen van HMG achter. Alleen het Veronicablad, het litho-bedrijf en de naam Veronica gaan over. Grote ontbrekende factor is de TV-zender. Heeft Joop Veronica naar de haaien laten gaan? "Ach", zegt hij daarover zelf, "Het is net als met voetbaltrainers. Als je een wedstrijd verliest, staat er een emmer stront voor je klaar."

Per 1 september 2001 treedt Joop af bij Veronica en wordt tot waarnemend burgemeester van Valkenburg (Zuid-Holland) benoemd. Deze functie heeft hij tot 2005 uitgeoefend

Prijzen en onderscheidingen

Officier in de Orde van Oranje Nassau (1982).

Dierenbeschermer van het jaar, (1984).

Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw (1986).

De Audrey Hepburntrofee (1987).

The Olympic Order (2000).