Rob Out

Uit B&G Wiki
Rob Out (1977)

NaamRobert Simon Out
GeborenAmsterdam, 4 maart 1939
GestorvenLaren, 25 december 2003
Functies Diskjockey, hoofdredacteur, omroepbestuurder
Bekend vanVeronica's Teenager (Muziek) Expres, Hits a go-go, Rob Out show, Goud van Out, Veronicablad
Periode actief1960-1999
Werkt samen metPaul Acket, Freda Keuker, Skip Voogd, Willem van Kooten, Lex Harding, Joop van der Reijden
TriviaTrivia

Rob Out in de media
Oeuvre Rob Out

Rob Simon Out (Amsterdam, 4 maart 1939 – Laren NH, 25 december 2003) was een Nederlandse diskjockey bij zeezender Radio Veronica en daarna (programma)directeur van diezelfde omroep.

Energie

Energiek, inventief, een doorzetter en bereid om risico’s te nemen. Rob Out is een workaholic en een groot organisator. Verder is hij een bevlogen Einzelgänger, met een fijne neus voor (commerciële) zaken. Samen met Lex Harding is Rob een tijdlang Veronica. Met treffende slogans als “Je bent jong en je wilt wat" weet Rob Veronica uit te bouwen tot de grootste publieksomroep. Rob is bovendien een sleutelfiguur bij de totstandkoming van commerciële zenders als RTL Veronique en Sky Radio, Radio 538 en TMF.

Start

Na de HBS-A moet Rob in dienst. Zijn diensttijd brengt hij door bij de commandotroepen. Als zijn dienstperiode erop zit probeert Rob verschillende banen uit. Zo is hij korte tijd directie-assistent groothandel in kantoormeubilair, perschef van de muziekuitgeverij en platenmaatschappij Basart en redacteur van het tijdschrift Muziekparade. Ook is hij korte tijd werkzaam op een advertentiebureau met John de Mol.

Radio

Rob begint zijn carrière bij de radio als freelancer en doet enige ervaring op bij de Amsterdamse afdeling van AVRO’s jeugdomroep Minjon. Niet veel later weet muziekimpresario Paul Acket, tevens eigenaar van het maandelijkse tijdschrift Muziek Expres, Rob over te halen om via Radio Veronica het programma Veronica’s Teenager (Muziek) Expres te presenteren.

REM-eiland

In 1964 zegt hij Veronica gedag en verhuist naar een nieuwe zender. Rob gaat aan de slag als diskjockey bij het commerciële Radio/TV Noordzee (REM-eiland). De overval en in beslagname van de apparatuur door de Nederlandse regering maken na enige maanden een eind aan dit avontuur.

Radio Veronica

Lang zit Rob gelukkig niet zonder werk. In 1965 wordt hij door Willem van Kooten definitief naar Radio Veronica gehaald. Grote populariteit krijgt Rob wanneer hij op elke werkdag het twee uur durende middagprogramma de Rob Out Show gaat presenteren. Veel populaire programma's volgen als Goud van Out en Out en nieuw.

Programmaleider

In 1970 wordt Out benoemd tot programmaleider en volgt de vertrokken Jan van Veen op. Nadat Veronica een legale status verkrijgt wordt Rob in 1975 algemeen directeur van de VOO. Lex Harding wordt directeur radio. In de tussentijd steekt Rob ook veel energie in het in 1971 opgezette Veronica Magazine. Hij benadert Barend Toet van de noodlijdende muziekkrant Oor om de redactie en productie te verzorgen. Zelf benoemt hij zich tot hoofdredacteur. Al na een maand brengt Rob het Veronicablad onder bij het Telegraafconcern, omdat hij niet tevreden is met de verrichtingen van Toet. Het blad met een aanvankelijke oplage van 100.000 exemplaren is zeer succesvol en maakt in de loop der jaren een grote groei door. Met het doorbreken van de magische grens van een oplage van een miljoen is Veronica marktleider.

Laatste uitzending zeezender Veronica

In 1974 wordt Veronica gedwongen haar uitzendingen vanaf de Noordzee te staken vanwege de ratificatie van het Verdrag van Straatsburg door de Nederlandse regering. Op 31 augustus 1974 is de laatste uitzending van de zeer populaire zeezender. De laatste woorden voor de closedown zijn voor Rob Out. Hij spreekt de legendarische woorden: “Het is tijd geworden om afscheid te nemen, een verschrikkelijk gevoel. Een periode wordt afgesloten, er sterft iets bij het afscheid nemen van Veronica. Sterft ook een beetje de democratie in Nederland. Dat spijt me voor Nederland”.

Veronica aan land

Op 28 december 1975 is Veronica als radiozender terug. Pas op 21 april 1976 komt de eerste televisie-uitzending op het scherm. De presentatie van dit feestelijke programma Veronica aan land wordt verzorgd door Rob en collega Lex Harding. Dit is één van de weinige keren dat Rob als presentator te zien is in een televisieprogramma.

Rob is in 1989 namens Veronica de onderhandelingspartner in het ATV-project. Het ATV-project is een plan voor commerciële omroep in Nederland. De gelegenheidscombinatie verlangt een monopolie op alle omroepreclame in Nederland. Het ambitieuze ATV/EPTV-project, waarin AVRO, TROS, Veronica en uitgevers als VNU, Elsevier en Telegraaf verenigd zijn, mislukt echter. De zogenaamde U-bocht constructie met de Luxemburgse zender RTL in het Véronique-avontuur lukt wel. Rob schuift collega Lex Harding als hoofd in dit project naar voren. Vervolgens is er enige tijd sprake van dat Veronica met de TROS in zee gaat. Ondanks verregaande gesprekken, waarbij Rob nauw betrokken is, leiden niet tot de opzet van een commercieel net.

Afscheid bij Veronica

In april 1992 treedt Rob af als algemeen directeur en krijgt de functie van mediadirecteur. Vijf maanden later neemt Mister Veronica zelf ontslag na een ongunstig rapport van het accountantsbureau KPMG. Als gevolg van een gouden handdruk (contractueel vastgelegd) eindigt Rob's officiële verbintenis als adviseur van Veronica pas eind 1999.

In zijn woonplaats zet hij zich vervolgens in voor de plaatselijke politieke partij Laren 2000. Op Eerste Kerstdag in 2003 overlijdt Rob Out aan een hartstilstand.

Prijzen en onderscheidingen

  • De Veronica Trofee.

Publicaties

  • Veronica één jaar later (1975)