Warry van Kampen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 28: Regel 28:
Op 1 oktober 1969 treedt hij in dienst van de KRO als chef gevarieerde programma’s. Van Kampen is de opvolger van [[Jos van der Valk]], die deze functie al enige jaren had waargenomen. Tevens acht jaar voorzitter van de werkgroep amusement NOS. Is in deze hoedanigheid verantwoordelijk voor drie ''[[Eurovisie Songfestival|Eurovisie-songfestivals]]'' en vele Nederlandse songfestival-finales.  
Op 1 oktober 1969 treedt hij in dienst van de KRO als chef gevarieerde programma’s. Van Kampen is de opvolger van [[Jos van der Valk]], die deze functie al enige jaren had waargenomen. Tevens acht jaar voorzitter van de werkgroep amusement NOS. Is in deze hoedanigheid verantwoordelijk voor drie ''[[Eurovisie Songfestival|Eurovisie-songfestivals]]'' en vele Nederlandse songfestival-finales.  


Onder Van Kampens verantwoordelijkheid komt een groot aantal gezichtbepalende KRO-amusementsprogramma’s tot stand: ''[[Piste]]'', ''[[de BB-kwis]]'', ''[[Rondje theater]]'', ''[[de Willem Ruisshow]]'' en ''[[1-2-3 Show]]''.  verschillende bekende comedy en dramaseries als ''[['t Schaep met de 5 pooten]]'', ''[[Dagboek van een herdershond]]'' en ''[[De Weg]]''.  Ook met de succesvolle kinderseries ''[[Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?]]'' en ''[[Oebele]]'' heeft Van Kampen bemoeienis. Van Kampen is tevens de man die producent [[Joop van den Ende]] een kans geeft. “Van Kampen was streng voor me, hij controleerde me” zegt Van den Ende in een interview in de ''Gooi en Eemlander'' in 2000.
Onder Van Kampens verantwoordelijkheid komt een groot aantal gezichtbepalende KRO-amusementsprogramma’s tot stand: ''[[Piste]]'', ''[[de BB-kwis]]'', ''[[Rondje theater]]'', ''[[de Willem Ruisshow]]'' en ''[[1-2-3 Show]]''.  verschillende bekende comedy en dramaseries als ''[['t Schaep met de 5 pooten]]'', ''[[Dagboek van een herdershond]]'' en ''[[De Weg]]''.  Ook met de succesvolle kinderseries ''[[Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?]]'' en ''[[Oebele]]'' heeft Van Kampen bemoeienis. Van Kampen is tevens de man die producent [[Joop van den Ende]] een kans geeft. “Van Kampen was streng voor me, hij controleerde me” zegt Van den Ende in een interview in de ''Gooi en Eemlander'' in 2000.


Vanwege gezondheidsredenen komt er in 1987 een einde aan zijn directe werkzaamheden. Wel blijft hij nog anderhalf jaar bij de KRO actief als adviseur voor een aantal projecten. In 1988 eindigt zijn dienstverband.
Vanwege gezondheidsredenen komt er in 1987 een einde aan zijn directe werkzaamheden. Wel blijft hij nog anderhalf jaar bij de KRO actief als adviseur voor een aantal projecten. In 1988 eindigt zijn dienstverband.

Huidige versie van 29 aug 2008 om 11:20

Warry van Kampen

NaamWarner J.R. van Kampen
GeborenDen Helder, 1934
GestorvenLoosdrecht, 29 september 2000
Functies cameraman, verslaggever, regisseur, hoofdredacteur
Bekend van't Schaep met de 5 pooten, De BB-kwis, Eurovisie Songfestival, De Willem Ruis show, Dagboek van een herdershond, Spoorloos
Periode actief1952-1994
Werkt samen metJoop van den Ende
TriviaZet zich in voor internationale samenwerking van omroepen

Warry van Kampen in de media
Oeuvre Warry van Kampen

Van Kampen is een van de pioniers van de Nederlandse omroep. Hij doorloopt in zijn loopbaan diverse functies. Als regisseur een duidelijke voorkeur voor muziek- en balletprogramma’s. Als chef van programma’s is zijn naam verbonden aan gezichtsbepalende programma’s van de Nederlandse televisie. Van Kampen streeft in zijn carrière voortdurend naar bevordering van de contacten tussen de Nederlandse televisie en de diverse buitenlandse stations.

Warry van Kampen is de zoon van de schrijver Antonie van Kampen en Truus Bosma. Na de middelbare school (ulo) komt hij in 1952 bij de televisie.

Op 18-jarige leeftijd begint Van Kampen zijn carrière als ‘dollyduwer’ bij de omroep (de Nederlandse televisie bestaat pas een jaar). Hij wordt vervolgens assistent-cameraman, cameraman en tenslotte chef cameraman. In 1961 verlaat hij de NTS en werkt twee jaar in Nieuw Guinea als cineast, in dienst van het gouvernement, bij de foto- en filmdienst. Tegelijk werkt Van Kampen in onze voormalige kolonie ook als filmcorrespondent voor het Amerikaanse tv-station CBS.

Tussen 1963 en 1969 is Van Kampen bij de VPRO in diverse functies actief. Hij is achtereenvolgens regisseur, chef amusement en chef van de gecombineerde afdelingen amusement, drama en filmzaken. Als regisseur balletregistraties in 1963 van Ballet grand pas espagnol, De valkuil en Voet bij stuk. Hij maakt concertopnamen van Johnny Halliday, Hildegarde Knef en Jacques Brel; tevens verantwoordelijk voor Mens durf te leven, een serie over het Nederlands cabaret. Van Kampen is ook een tijdlang adjunct hoofd-tv. Heeft een voorkeur voor personality-shows. Zijn vertrek heeft te maken met zijn opvatting dat er weinig vertrouwen in de toekomst van deze omroepvereniging ziet.

Op 1 oktober 1969 treedt hij in dienst van de KRO als chef gevarieerde programma’s. Van Kampen is de opvolger van Jos van der Valk, die deze functie al enige jaren had waargenomen. Tevens acht jaar voorzitter van de werkgroep amusement NOS. Is in deze hoedanigheid verantwoordelijk voor drie Eurovisie-songfestivals en vele Nederlandse songfestival-finales.

Onder Van Kampens verantwoordelijkheid komt een groot aantal gezichtbepalende KRO-amusementsprogramma’s tot stand: Piste, de BB-kwis, Rondje theater, de Willem Ruisshow en 1-2-3 Show. verschillende bekende comedy en dramaseries als 't Schaep met de 5 pooten, Dagboek van een herdershond en De Weg. Ook met de succesvolle kinderseries Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? en Oebele heeft Van Kampen bemoeienis. Van Kampen is tevens de man die producent Joop van den Ende een kans geeft. “Van Kampen was streng voor me, hij controleerde me” zegt Van den Ende in een interview in de Gooi en Eemlander in 2000.

Vanwege gezondheidsredenen komt er in 1987 een einde aan zijn directe werkzaamheden. Wel blijft hij nog anderhalf jaar bij de KRO actief als adviseur voor een aantal projecten. In 1988 eindigt zijn dienstverband. wel werkt Van Kampen tussen 1992 en 1994 als adviseur van de redactie van Spoorloos. In het seizoen 1993/94 is Van Kampen zelfs eindredacteur.