Evert ten Napel: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 9: Regel 9:
| bekend_van  = ''[[Langs de lijn]], [[Finale WK-voetbal Nederland - Argentinië]], [[Radio Tour de France]] [[NOS laat mondiale]], [[TROS Sport]]''
| bekend_van  = ''[[Langs de lijn]], [[Finale WK-voetbal Nederland - Argentinië]], [[Radio Tour de France]] [[NOS laat mondiale]], [[TROS Sport]]''
| periode_actief  = 1978-2010
| periode_actief  = 1978-2010
| werkt_samen_met =  [[Fred Racké]] [[Kees Buurman]] [[Theo Koomen]] [[Eddy Poelman]]
| werkt_samen_met =  [[Fred Racké]], [[Kees Buurman]], [[Theo Koomen]], [[Eddy Poelman]]
| trivia =  
| trivia =  
| gallery = [[:Gallery: Evert ten Napel|Gallery]]
| gallery = [[:Gallery: Evert ten Napel|Gallery]]

Huidige versie van 6 okt 2011 om 08:32


Na het voltooien van zijn HBS-A opleiding komt hij in 1966 in dienst van de bakkerij van zijn vader in Emmen. Zijn journalistieke carrière begint in 1970 als hij leerlingjournalist wordt bij de Drents-Groningse Pers, bij de stads-, streek- en sportredactie. Als schrijvend verslaggever werkt hij voor De Gezinsbode in Emmen en de Emmer Courant, daarna als reporter bij de RONO.

In 1975 treedt Ten Napel als algemeen verslaggever in dienst van TROS-radio, waar hij later overstapt naar de sportredactie. Samen met Eddy Poelmann presenteert hij het programma TROS Sportcafé op de maandagavond live uit Holiday inn Amsterdam. In 1978 maakt hij deel uit van de NOS-radio equipe voor de verslaggeving van het WK voetbal in Argentinië. Samen met Eddy Poelmann doet hij het verslag van de finale tussen Nederland en Argentinië die gekend wordt door strubbelingen voor en na de verloren wedstrijd. In 1980 verslaat hij samen met Theo Koomen en Heinze Bakker voor de eerste keer de Tour de France voor NOS in Radio Tour de France. Hij sleept zich een breuk aan de zware reportagezender, die destijds beschikbaar is, voor interviews aan de aankomst. De samenwerking met de NOS-televisie bereikt in deze tour een dieptepunt en Evert heeft moeite om het niet tot een handgemeen te laten komen.

In 1982 komt hij in dienst van Studio Sport. Hij doet voor televisie de EK-halve finale Nederland-Duitsland in 1988 en in 1996 de finale van het EK in Engeland. Tal van nieuwe woorden en uitdrukkingen heeft hij toegevoegd aan het voetbal idioom. Naar eigen zeggen is hij een "commentator van het volk" en wars van stereotiepe uitdrukkingen. Samen met Youri Mulder verzorgt hij het commentaar bij een computerspel. Op 29 maart 2009 wordt bekend dat ten Napel stopt als commentator. Ten Napel zal nog wel op oproepbasis voor de NOS beschikbaar blijven, waardoor zijn stem niet helemaal van Radio 1 of de televisie verdwijnt. Op 17 juni 2010 doet Evert ten Napel voor de laatste keer live verslag, bij de wedstrijd Griekenland tegen Nigeria tijdens de groepsfase van het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Hierna doet hij nog een jaar lang verslag van Eredivisieduels op radio en tv voor de NOS.

Evert is getrouwd en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter. Dochter Carrie ten Napel is sportverslaggeefster. Samen met haar presenteert hij het sportprogramma Sparren voor TV Gelderland.