Aad Bos: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 13: Regel 13:
| externe_info =  
| externe_info =  
| onderschrift = Aad Bos    foto: Vara
| onderschrift = Aad Bos    foto: Vara
http://files.beeldengeluid.nl/audio/wiki/aad_bos01.mp3
| media = <imagemap>
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Aad_Bos Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Aad Bos]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Aad Bos]]
| catalogus = [[Aad Bos in de media]]
| catalogus = [[Aad Bos in de media]]

Versie van 30 jul 2012 07:46

Aad Bos foto: Vara

NaamAad Bos
GeborenRotterdam, 1931
FunctiesPresentator, producent, muzieksamensteller,
Bekend vanRadio Jazz Magazine, And all that jazz, Weer of geen weer
Periode actieftot 1996
Werkt samen metMichiel de Ruyter, Kees Schoonenberg, Bert Garthoff
Media
Audio fragmentenAudio.png

Aad Bos in de media
Oeuvre van Aad Bos

De jonge Aad Bos droomt van een radiocarrière. Hij solliciteert bij de VARA voor de functie van omroeper in 1953. Hij heeft dan geen radio ervaring en wordt niet direct als omroeper aangenomen, maar als manusje-van-alles. Na een jaar krijgt Aad alsnog de baan als omroeper. Hij heeft een mooie radiostem en is helemaal op zijn plek en krijgt ook bekendheid als muzieksamensteller en mede presentator van Weer of geen weer van Bert Garthoff.

Van 1954 tot 1992 presenteert hij verschillende programma's voor de VARA, zoals Z.I., Radio jazz magazine en And all that jazz. Samen met Michiel de Ruyter laat hij het Nederlandse publiek kennismaken met jazz en met andere “zwarte muziek”. Hij besteedt de meeste tijd en aandacht aan muziek. Eenmaal in het VARA-team is het werk uitbreiden naar andere terreinen niet zo'n probleem en meer vanzelfsprekend. Dat betekent muziekprofielen samenstellen. De muziek kiezen bij Weer of geen weer is een enorme uitdaging om de repertoirekennis uit te breiden, want elk onderwerp krijgt zijn eigen muziek.

Aad’s eigen muziek voorkeur ligt bij jazz en hij heeft op dat gebied uitgebreide kennis. Tot 1959 worden de VARA programma's gepresenteerd vanuit de AVRO-studio. Daar maakt hij kennis met en wordt bevriend met jazzkenner, Michiel de Ruyter. Die werkt dan nog bij de AVRO, maar is niet meer zo gemotiveerd na het ontslag van Pete Felleman. Aad haalt hem in 1958 naar de VARA. Van 1961 tot 1972 presenteren ze, samen met Kees Schoonenberg, Radio jazz magazine, een uniek programma met veel muziek, reportages, nieuwtjes en live studiosessies. In het programma wordt muziek gedraaid van Sam Cooke, Otis Redding en Aretha Franklin, die nog bekend moeten worden bij het Nederlandse popmuziekpubliek. Het optreden van saxofonist Eric Dolphy in de VARA-studio in 1964, blijkt het laatste opgenomen optreden te zijn van de aan suikerziekte overleden musicus.

De VARA staat er in 1992 nog altijd financieel slecht voor, moet bezuinigen, en ook meewerken aan de zenderprofilering op de vijf publieke radiozenders. De directie besluit de jazzprogrammering te schrappen en men ontslaat Aad alsof hij alleen bezig is met jazz. Zijn collega's spannen zich in om Aad bij de VARA te houden. Ze willen dat hij in elk geval tot zijn veertigjarig jubileum mag blijven. De actie heeft geen succes. Weg bij de VARA kan Aad direct aan de slag bij de VPRO, waar hij nog enkele jaren VPRO-jazz op vier presenteert. In 1996 gaat Aad Bos met pensioen.