Deka De Luxe: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Radio ontvanger Deka De Luxe Dit type toestel dat in 1922 verschijnt is door Idzerda gebouwd op basis van het principe van de Koomansontvanger, zij het dat ...')
 
k (hernoemde DEKA DE LUXE naar Deka De Luxe)
(geen verschil)

Versie van 25 mrt 2013 11:51

Radio ontvanger Deka De Luxe Dit type toestel dat in 1922 verschijnt is door Idzerda gebouwd op basis van het principe van de Koomansontvanger, zij het dat Idzerda er een en ander aan heeft veranderd. Lange tijd gebruikt men in Nederland dit type ontvanger. Deze uitbreiding van de Koomansontvanger betreft de toepassing van een extra lamp om het laagfrequent signaal te versterken zodat behalve het luisteren met de koptelefoon nu ook luidsprekerontvangst mogelijk is.

Het toestel is voorzien van door Idzerda gefabriceerde Corona spoelen. Deze spoelen zijn anders dan de dan gebruikelijke honingraatspoel en maken het mogelijk de koppeling tussen de spoelen zuiver inductief te realiseren. De opstelling van de spoelen in het apparaat resulteert in een verbetering van de stabiele werking van de ontvanger. Idzerda is hiermee zijn tijd vooruit.

Idzerda is een ijverig bouwer maar wanneer hij een ontvanger klaar heeft kost het hem blijkbaar moeite het apparaat, waarin hij zoveel tijd en inspanning heeft gestoken, af te geven. Hij overschrijdt dan ook nog wel eens de levertijd omdat hij blijft testen of alles in orde is.

Het toestel heeft fabricagenummer 5774. Volgens het “Volgorde nummer boekje” in de Idzerda collectie werden op 13-8-1923 twee toestellen DEKA DE LUXE nr. 29 en 30 afgeleverd met de fabricagenummers resp. 5774 en 5775. In 1979 is dit apparaat geschonken door Mw. C.M. van Boetzelaar-Jordens. Dit is waarschijnlijk de weduwe van een andere radiopionier Rutger W.C. baron van Boetzelaar. In 1989 is het toestel uitgebreid gerestaureerd en is opgenomen in de collectie onder nummer 0610.