Even India bellen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:


===Beschrijving===
===Beschrijving===
''“Hi, can I get your account number please?”'' Een callcenter medewerker in India belt naar een vrouw in Amerika. Hoe raar dit ook klinkt, het gebeurt steeds vaker. Steeds meer kantoorwerk wordt vanuit Amerika overgeplaatst naar India. Het is er goedkoper, de mensen doen het beter en werken sneller dan hun westerse collega’s.


 
'Even India bellen' is een documentaire die vertoond is in het kader van de VPRO serie [[DNW]],  [[Rooksignalen uit de Nieuwe Wereld]]. Men ziet de medewerkers van de incasso-afdeling van ExlService. De Indiërs krijgen een training van 8 weken waarna ze de Amerikanen te woord mogen staan. Ze moeten de klanten er op wijzen dat ze hun lening moeten aflossen en smoezen worden niet getolereerd. De documentaire laat heel duidelijk het contrast zien tussen de Indiërs aan de ene kant van de lijn en de onderlaag van Amerika aan de andere kant. Het economisch superieure Amerika is nergens te bekennen. Terwijl de Indiërs door de komst van de callcenters weer toekomst zien in hun leven, zijn de Amerikanen onzeker en zeker naar 11 September, angstig voor wat komen gaat.


===Makers===
===Makers===

Versie van 9 okt 2008 14:21

Een medewerker van een callcenter in India.
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
MediumTelevisie
Externe infoWebsite VPRO


Beschrijving

“Hi, can I get your account number please?” Een callcenter medewerker in India belt naar een vrouw in Amerika. Hoe raar dit ook klinkt, het gebeurt steeds vaker. Steeds meer kantoorwerk wordt vanuit Amerika overgeplaatst naar India. Het is er goedkoper, de mensen doen het beter en werken sneller dan hun westerse collega’s.

'Even India bellen' is een documentaire die vertoond is in het kader van de VPRO serie DNW, Rooksignalen uit de Nieuwe Wereld. Men ziet de medewerkers van de incasso-afdeling van ExlService. De Indiërs krijgen een training van 8 weken waarna ze de Amerikanen te woord mogen staan. Ze moeten de klanten er op wijzen dat ze hun lening moeten aflossen en smoezen worden niet getolereerd. De documentaire laat heel duidelijk het contrast zien tussen de Indiërs aan de ene kant van de lijn en de onderlaag van Amerika aan de andere kant. Het economisch superieure Amerika is nergens te bekennen. Terwijl de Indiërs door de komst van de callcenters weer toekomst zien in hun leven, zijn de Amerikanen onzeker en zeker naar 11 September, angstig voor wat komen gaat.

Makers

Regie: Roel van Broekhoven

Research: Olaf Oudheusden

Productie: Mariska Schneider, Odette Toeset

Eindredactie: George Brugmans, Frank Wiering

Achtergrondinformatie