Even India bellen

Uit B&G Wiki
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
MediumTelevisie
Externe infoWebsite VPRO - De Nieuwe Wereld


Beschrijving

“Hi, can I get your account number please?” Een callcenter medewerker in India belt naar een vrouw in Amerika. Hoe raar dit ook klinkt, het gebeurt steeds vaker. Steeds meer kantoorwerk wordt vanuit Amerika overgeplaatst naar India. Het is er goedkoper, de mensen doen het beter en werken sneller dan hun westerse collega’s.

'Even India bellen' is een documentaire die vertoond is in het kader van de VPRO serie DNW, Rooksignalen uit de Nieuwe Wereld. Men ziet de medewerkers van de incasso-afdeling van ExlService. De Indiërs krijgen een training van 8 weken waarna ze de Amerikanen te woord mogen staan. Ze hebben Amerikanen en Britten aan de telefoon die vragen hebben over verzekeringen, hypotheken, leningen, en zelfs over de versheid van de zalm in het Londense Harrods warenhuis. Om zo Amerikaans mogelijk over te komen, nemen ze Amerikaanse namen aan. Farhan wordt bijvoorbeeld Frank en Suchitra Sue. Als een klant toch argwaan krijgt, moet de medewerker zeggen dat het callcenter is gevestigd in Arizona of een andere Amerikaanse plaats. De documentaire laat heel duidelijk het contrast zien tussen de Indiërs aan de ene kant van de lijn en de onderlaag van Amerika aan de andere kant. Het economisch superieure Amerika is nergens te bekennen. Terwijl de Indiërs door de komst van de callcenters weer toekomst zien in hun leven, zijn de Amerikanen onzeker en zeker naar 11 September, angstig voor wat komen gaat.


Makers

Regie: Roel van Broekhoven

Research: Olaf Oudheusden

Productie: Mariska Schneider, Odette Toeset

Eindredactie: George Brugmans, Frank Wiering


Achtergrondinformatie

Scherpenzeel Persprijs

Roel van Broekhoven en Olaf Oudheusden ontvingen op 5 November 2002 de Scherpenzeel Persprijs voor ‘Even India bellen’. Volgens het juryrapport heeft de documentaire de prijs gewonnen omdat Roel van Broekhoven "een documentaire heeft gemaakt waarin door een fascinerende omkering van de tegenstelling rijk en arm, de gangbare clichés doorbroken worden. Van Broekhoven zet de kijker aan tot nadenken met de juiste relativering, zonder zijn eigen mening te geven. Een boeiende, kwalitatief goede productie, toegankelijk voor een breed publiek." Het was de tweede keer dat de prijs naar een DNW documentaire ging. In 2001 kreeg het vierluik over globalisering de Scherpenzeelprijs.


De economie van India

Volgens Amartya Sen, Nobelprijswinnaar Economie 1995, behoort India tot één van de snelst groeiende economieën. India is de grootste democratie ter wereld, heeft een goed onderwijssysteem en een betrekkelijk goede gezondheidszorg. Stabiele verhoudingen, burgerlijke vrijheden, een goed opgeleide bevolking en een redelijke levensverwachting zijn volgens Amartya Sen bevorderlijk voor een economische ontwikkeling. Dit optimisme is ook terug te zien bij de callcenter medewerkers. Er heerst een sfeer van: ‘eindelijk gerechtigheid, nu zijn wij aan de beurt, we verslaan ze met hun eigen wapens.’


Gerelateerde documentaires

Omtrent het onderwerp globalisering en de derde wereld zijn er nog meer documentaires uitgezonden:

- Het recht op krediet, over het microkredietsysteem in Bangladesh en New York

- Eén bank, twee werelden, over de Wereldbank in Oeganda

- Het ei van De Soto, over de ideeën van de Peruaanse econoom Hernando de Soto

- Ontwikkelingszaken, over de verschuiving van hulp naar handel in Ghana

- Aangenaam, Afrika, over de kansen van het Afrikaanse continent in het tijdperk van globalisering


‘Even India bellen’ heeft ook deelgemaakt van de drieluik ‘De wankelende reus’ in Tegenlicht, over de veranderende betekenis van supermacht Amerika.