Peter van Loenhout: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina: De netstyling van Nederland 1 die tussen 1996 en 2000 is gebruikt, is één van de bekendste netstylingen die de Publieke Omroep heeft gekend. == De making of == === Briefing=== In ...)
 
Regel 33: Regel 33:


=== Logo ===
=== Logo ===
Een van de uitgangspunten bij de briefing was de basisvorm van het logo gehandhaafd moest blijven. Dit het met marketing en branding te maken. Het oorspronkelijke blauwe logo met de gele 1 is ontworpen door Lambie-Nairn, een ontwerpbureau in Londen. In de netstyling van Peter is dit logo meer 3D en rood gemaakt en voorzien van structuren die aansluiten om de verschillende themaleaders. Het rode logo is dus ingevoerd en ontworpen door hem.
Een van de uitgangspunten bij de briefing was de basisvorm van het logo gehandhaafd moest blijven. Dit het met marketing en branding te maken. Het oorspronkelijke blauwe logo met de gele 1 is ontworpen door [[Martin Lambie-Nairn]], een ontwerpbureau in Londen. In de netstyling van Peter is dit logo meer 3D en rood gemaakt en voorzien van structuren die aansluiten om de verschillende themaleaders. Het rode logo is dus ingevoerd en ontworpen door hem.


== Prijzen ==
== Prijzen ==

Versie van 30 dec 2008 17:58

De netstyling van Nederland 1 die tussen 1996 en 2000 is gebruikt, is één van de bekendste netstylingen die de Publieke Omroep heeft gekend.

De making of

Briefing

In 1996 bepaalde de netmanager van Nederland 1 de zenderindeling. In een briefing staat waaraan de netstyling zou moeten voldoen, vervolgens wie de afzender is en wie de ontvanger (de doelgroep) is of moet worden. Zoals je begrijpt kun je hierin doormiddel van vormgeving sturen. Aan de hand van deze briefing heeft Peter van Loenhout een concept gemaakt: om een lang verhaal kort te maken kwam hij op de volgende uitgangspunten: Mens, natuur, cultuur. Daarop aansluitend leek het hem spannend om de relatie mens en natuur een accent te geven. Dit heeft hij gedaan d.m.v. gebruiken van een benoembaar visueel element: klinkt technisch, maar hij bedoelt hiermee 'de uil'. Dit element is voor jong en oud herkenbaar en benoembaar, want in elke leader zit 'de uil'. Het maken was voor hem dubbel spannend omdat de netmanager erg gecharmeerd was van zijn abstracte schilderijen. (naast zijn werkzaamheden als ontwerper schildert hij ook). In deze schilderijen gebruikt hij zand als ondergrond, daaroverheen schildert hij geheel gevoelsmatig kleuren, vormen en lijnen. Delen van deze schilderijen zijn verwerkt in de netstyling, waardoor de netstyling net iets meer karakter krijgt.

Uil

De uil is opgenomen in een vogelopvangcentrum in Ureterp (Friesland). Dit gebeurde onder toezicht van Vogelbescherming Nederland. De kooi waarin de uil zat is bespannen met chroma-blue doek (door de blauwe kleur op de achtergrond kun je hem later isoleren van de achtergrond). Om de uil de vlucht te laten maken zoals bedoeld was in het ontwerp is er midden in de kooi een (eveneens) blauw stukje geplaatst, daarop moest hij landen. De plaats van het blauwe stokje zou later de arm van de vrouw in de idents worden. Dit was een hele klus. Uilen zijn namelijk nachtdieren en ze reageren op geluid. Welnu, zij stonden daar midden in de nacht te filmen met licht in de kooi en een highspeed-camera. Licht is dus onnatuurlijk en het geluid van het op toeren komen van een highspeedcamera was ook onnatuurlijk. Om de uil hieraan te laten wennen hadden ze 3 weken voor het filmen iedere avond eventjes licht in de kooi gezet en een bandje laten horen van een highspeed-camera. Het was dus niet helemaal nieuw voor de uil. Uiteindelijk hadden ze 25 bruikbare seconden vliegende uil.

Model

In de netstyling zit een hoofd-model(vrouw): Dit model komt in alle leaders voor. Klinkt misschien vreemd, maar ook dit model moest qua uitstraling passen binnen de netstyling. Er is gezocht op foto's van modellen, ze kozen er een en keken of die wil, vrij is en kan. Modellen werken voor modellenbureau's. Die bureau's hebben boeken en site's waarop hun modellen staan. Het model wat gekozen werd werkt over de hele wereld op dat moment in New York zo bleek, maar ze kwam gewoon uit Nederland. De andere modellen zijn voornamelijk uitgekozen op de ogen, want in elke leader zitten ook ogen. De modellen hebben ze in de studio afzonderlijk gefilmd. De wijde shots eerst, want kosten het meeste tijd en de close-shots verspreid over een aantal dagen.

Muziek

De muziek is speciaal gecomponeerd door Edwin Schimscheimer.

Een van de uitgangspunten bij de briefing was de basisvorm van het logo gehandhaafd moest blijven. Dit het met marketing en branding te maken. Het oorspronkelijke blauwe logo met de gele 1 is ontworpen door Martin Lambie-Nairn, een ontwerpbureau in Londen. In de netstyling van Peter is dit logo meer 3D en rood gemaakt en voorzien van structuren die aansluiten om de verschillende themaleaders. Het rode logo is dus ingevoerd en ontworpen door hem.

Prijzen

Voor deze vormgeving won Peter van Loenhout in 1997 te Los Angeles de Internationale BDA Television Design Award.