Daphne Lammers: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = DaphneLammers.jpg
| illustratie =
| naam      = Daphne Lammers
| naam      = Daphne Lammers
| geboorte_datum  = 10 september 1972
| geboorte_datum  = 10 september 1972
Regel 6: Regel 6:
| overlijden_datum  =  
| overlijden_datum  =  
| overlijden_plaats =  
| overlijden_plaats =  
| functies = [[:Category:Nieuwslezer|nieuwslezer]], [[:Category:Presentator|presentator]], [[:Category:Verslaggever|verslaggever]]
| functies = [[:Category:Nieuwspresentator|nieuwspresentator]], [[:Category:Presentator|presentator]], [[:Category:Verslaggever|verslaggever]]
| bekend_van  = ''[[RTL Nieuws]]'',  ''[[5 in het land|5 in het Land]]'', ''[[Editie NL]]''
| bekend_van  = ''[[RTL Nieuws]]'',  ''[[5 in het land|5 in het Land]]'', ''[[Editie NL]]''
| periode_actief  = 1998-heden
| periode_actief  = 1995-heden
| werkt_samen_met = [[Jeroen Latijnhouwers]]
| werkt_samen_met = [[Jeroen Latijnhouwers]]
| trivia =  
| trivia =  
Regel 17: Regel 17:
}}
}}


Daphne Lammers groeit op in een echt alphagezin waarin veel wordt gediscussieerd over het nieuws. Na de havo in Alphen aan den Rijn kan ze na drie keer uitgeloot te zijn, beginnen aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Volgens haar stagebegeleider gaat het schrijven tijdens haar stage bij het Leidsch Dagblad haar goed af en krijgt ze de tip een andere kant van de journalistieke wereld te verkennen. Ze loopt haar tweede stage op de redactie van ''[[RTL Nieuws]]'' en kan erna als freelancer aan de slag op de buitenlandredactie. Voor ze het weet, werkt ze in vaste dienst bij ''[[RTL]]''.
Daphne Lammers groeit op in een echt alphagezin waarin veel wordt gediscussieerd over het nieuws. Na de havo in Alphen aan den Rijn kan ze na drie keer uitgeloot te zijn, beginnen aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Volgens haar stagebegeleider gaat het schrijven tijdens haar stage bij het ''Leidsch Dagblad'' haar goed af en krijgt ze de tip een andere kant van de journalistieke wereld te verkennen. Ze loopt haar tweede stage op de redactie van ''[[RTL Nieuws]]'' en kan erna als freelancer aan de slag op de buitenlandredactie. Voor ze het weet, werkt ze in vaste dienst bij [[RTL]].


Na een paar jaar krijgt ze de baan als verslaggever bij ''[[5 in het land|5 in het Land]]''. Deze baan vindt ze het einde, want elke dag is anders en ze kan op een heel onbevangen manier het nieuws maken. Haar eerste klus, een reportage over de bijverdiensten van Tweede Kamerleden, ervaart ze als een pure test: het is vrijwel niet in beeld te brengen en bovendien is het zonder Haagse connecties voor haar lastig reacties van politici te krijgen. Zo leert ze al snel dat verslaggeving veel ter plekke improviseren betekent, want een item tot in detail voorbereiden zoals ze dat tijdens haar studie geleerd heeft, komt maar zelden voor. “Als ik op locatie ben, denk ik: hoe zorg ik ervoor dat dit verhaal inhoudelijk goed én beeldend wordt. Mensen moeten na het zien van een item zo min mogelijk met vragen achterblijven.”
 
'''Verslaggeving en presentatie'''
 
Na een paar jaar krijgt ze de baan als verslaggever bij ''[[5 in het land]]''. Deze baan vindt ze het einde, want elke dag is anders en ze kan op een heel onbevangen manier het nieuws maken. Haar eerste klus, een reportage over de bijverdiensten van Tweede Kamerleden, ervaart ze als een pure test: het is vrijwel niet in beeld te brengen en bovendien is het zonder Haagse connecties voor haar lastig reacties van politici te krijgen. Zo leert ze al snel dat verslaggeving veel ter plekke improviseren betekent, want een item tot in detail voorbereiden zoals ze dat tijdens haar studie geleerd heeft, komt maar zelden voor. “Als ik op locatie ben, denk ik: hoe zorg ik ervoor dat dit verhaal inhoudelijk goed én beeldend wordt. Mensen moeten na het zien van een item zo min mogelijk met vragen achterblijven.”


Tijdens het NK Bommetje in Stadskanaal verschijnt Lammers voor het eerst voor de camera. Hoewel ze zich hier lang tegen heeft verzet, gaat dit tot haar eigen verbazing helemaal niet slecht en ontkomt ze niet aan het voeren van meer kruisgesprekken op tv. Ze valt hierdoor op bij het ''RTL Nieuws'' en krijgt de kans de overstap te maken. Deze grijpt ze met beide handen aan. “Ik was klaar voor een volgende stap. ''5 in het Land'' was een fantastische leerschool waar ik had geleerd om creatief met beeld om te gaan. Ik wilde me nu meer op de inhoud richten.”
Tijdens het NK Bommetje in Stadskanaal verschijnt Lammers voor het eerst voor de camera. Hoewel ze zich hier lang tegen heeft verzet, gaat dit tot haar eigen verbazing helemaal niet slecht en ontkomt ze niet aan het voeren van meer kruisgesprekken op tv. Ze valt hierdoor op bij het ''RTL Nieuws'' en krijgt de kans de overstap te maken. Deze grijpt ze met beide handen aan. “Ik was klaar voor een volgende stap. ''5 in het Land'' was een fantastische leerschool waar ik had geleerd om creatief met beeld om te gaan. Ik wilde me nu meer op de inhoud richten.”


Na tweeëneenhalf jaar krijgt ze opnieuw de kans haar grenzen te verleggen. Ze wordt gevraagd de late uitzendingen van ''[[Editie NL]]'' te presenteren, wat haar enorm doet twijfelen. Ze is nog helemaal niet klaar met verslaggeving en weet bovendien niet of ze kan presenteren. Toch besluit ze het te proberen. Aan de overgang van verslaggeving naar een fulltime baan achter het bureau moet ze wel even wennen, ook omdat ze als verslaggever gewend is heel zelfstandig te werken. Als ''[[Editie NL|Editie NL-Laat]]'' wordt vervangen door ''[[4 in het Land]]'' besluit ze toch door te gaan met presenteren. “Ik was ermee begonnen en wilde er goed in worden ook.”
Na tweeëneenhalf jaar krijgt ze opnieuw de kans haar grenzen te verleggen. Ze wordt gevraagd de late uitzendingen van ''[[Editie NL]]'' te presenteren, wat haar enorm doet twijfelen. Ze is nog helemaal niet klaar met verslaggeving en weet bovendien niet of ze kan presenteren. Toch besluit ze het te proberen. Aan de overgang van verslaggeving naar een fulltime baan achter het bureau moet ze wel even wennen, ook omdat ze als verslaggever gewend is heel zelfstandig te werken. Als ''[[Editie NL|Editie NL-Laat]]'' wordt vervangen door ''[[4 in het land]]'' besluit ze toch door te gaan met presenteren. “Ik was ermee begonnen en wilde er goed in worden ook.”
 
Samen met [[Diana Matroos]] en [[Vivian Slingerland]] presenteert ze ''4 in het land'', maar het programma wordt niet zo journalistiek als ze van tevoren had gehoopt. Wanneer het programma vanwege tegenvallende kijkcijfers stopt, vertrekt ze, om een paar maanden later weer terug te komen als freelance verslaggever bij het ''RTL Nieuws'' en presentator bij ''Editie NL''. In de tussentijd zet ze een communicatiebureau op en geeft ze onder meer presentatietrainingen aan bedrijven. De belangrijkste tip die ze in haar trainingen meegeeft, is dat je het vooral simpel moet houden en goed voorbereid moet zijn. Hetzelfde geldt volgens haar voor presenteren op televisie. “Je moet weten waar je het over hebt, anders word je een praatpop.”
 


Samen met ''[[Diana Matroos]]'' en ''[[Vivian Slingerland]]'' presenteert ze ''4 in het Land'', maar het programma wordt niet zo journalistiek als ze van tevoren had gehoopt. Wanneer het programma vanwege tegenvallende kijkcijfers stopt, vertrekt ze, om een paar maanden later weer terug te komen als freelance verslaggever bij het ''RTL Nieuws'' en presentator bij ''Editie NL''. In de tussentijd zet ze een communicatiebureau op en geeft ze onder meer presentatietrainingen aan bedrijven. De belangrijkste tip die ze in haar trainingen meegeeft, is dat je het vooral simpel moet houden en goed voorbereid moet zijn. Hetzelfde geldt volgens haar voor presenteren op televisie. “Je moet weten waar je het over hebt, anders word je een praatpop.”
'''Presentator'''


In 2011 neemt ze de functie van ''[[Margreet Spijker]]'' over: om de week presenteert ze op zondag het ''RTL Nieuws'' en daarnaast vervangt ze alle vrouwelijke nieuwslezers. Ook vormt ze twee keer per week met ''[[Jeroen Latijnhouwers]]'' een presentatieduo bij ''Editie NL''. Volgens Lammers zijn de programma’s niet de makkelijkste combinatie om te presenteren. “Als ik op zondag het ''Nieuws'' heb gedaan en op maandag'' Editie NL'' presenteer, moet ik soms even tegen mezelf zeggen dat ik niet te formeel moet doen.De teksten voor ''Editie NL'' probeert ze zoveel mogelijk in spreekstijl te schrijven, maar met het compleet herschrijven van de presentatieteksten voor het ''Nieuws'' is ze vaak voorzichtiger. “Ik moet oppassen dat ik er niet te makkelijk een bijvoeglijk naamwoord inzet, waardoor het nieuws misschien iets te scherp wordt aangezet.” Naar haar toon bij het ''RTL Nieuws'' heeft Lammers even moeten zoeken, al voelt het programma steeds vertrouwder. “Ik heb het geluk dat ik zowel ''Editie NL'' als het ''RTL Nieuws'' mag presenteren. Het was even de vraag of mensen dat zouden accepteren, maar gelukkig is dat zo.”
In 2011 neemt ze de functie van [[Margreet Spijker]] over: om de week presenteert ze op zondag het ''RTL Nieuws'' en daarnaast vervangt ze alle vrouwelijke nieuwslezers. Ook vormt ze twee keer per week met [[Jeroen Latijnhouwers]] een presentatieduo bij ''Editie NL''. Volgens Lammers zijn de programma’s niet de makkelijkste combinatie om te presenteren. “Als ik op zondag het ''Nieuws'' heb gedaan en op maandag ''Editie NL'' presenteer, moet ik soms even tegen mezelf zeggen dat ik niet te formeel moet doen. De teksten voor ''Editie NL'' probeert ze zoveel mogelijk in spreekstijl te schrijven, maar met het compleet herschrijven van de presentatieteksten voor het ''Nieuws'' is ze vaak voorzichtiger. “Ik moet oppassen dat ik er niet te makkelijk een bijvoeglijk naamwoord inzet, waardoor het nieuws misschien iets te scherp wordt aangezet.” Naar haar toon bij het ''RTL Nieuws'' heeft Lammers even moeten zoeken, al voelt het programma steeds vertrouwder. “Ik heb het geluk dat ik zowel ''Editie NL'' als het ''RTL Nieuws'' mag presenteren. Het was even de vraag of mensen dat zouden accepteren, maar gelukkig is dat zo.”


[[Category:Televisienieuws|Lammers, Daphne]] [[Category:Personen|Lammers, Daphne]] [[Category:Nieuwslezer|Lammers, Daphne]] [[Category:Presentator|Lammers, Daphne]] [[Category:Verslaggever|Lammers, Daphne]]
[[Category:Televisienieuws|Lammers, Daphne]] [[Category:Personen|Lammers, Daphne]] [[Category:Nieuwspresentator|Lammers, Daphne]] [[Category:Presentator|Lammers, Daphne]] [[Category:Verslaggever|Lammers, Daphne]]

Huidige versie van 18 sep 2012 om 08:32

PersoonPlaceholder.png

NaamDaphne Lammers
GeborenAlphen aan den Rijn, 10 september 1972
Functiesnieuwspresentator, presentator, verslaggever
Bekend vanRTL Nieuws, 5 in het Land, Editie NL
Periode actief1995-heden
Werkt samen metJeroen Latijnhouwers

Daphne Lammers in de media
Oeuvre van Daphne Lammers

Daphne Lammers groeit op in een echt alphagezin waarin veel wordt gediscussieerd over het nieuws. Na de havo in Alphen aan den Rijn kan ze na drie keer uitgeloot te zijn, beginnen aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Volgens haar stagebegeleider gaat het schrijven tijdens haar stage bij het Leidsch Dagblad haar goed af en krijgt ze de tip een andere kant van de journalistieke wereld te verkennen. Ze loopt haar tweede stage op de redactie van RTL Nieuws en kan erna als freelancer aan de slag op de buitenlandredactie. Voor ze het weet, werkt ze in vaste dienst bij RTL.


Verslaggeving en presentatie

Na een paar jaar krijgt ze de baan als verslaggever bij 5 in het land. Deze baan vindt ze het einde, want elke dag is anders en ze kan op een heel onbevangen manier het nieuws maken. Haar eerste klus, een reportage over de bijverdiensten van Tweede Kamerleden, ervaart ze als een pure test: het is vrijwel niet in beeld te brengen en bovendien is het zonder Haagse connecties voor haar lastig reacties van politici te krijgen. Zo leert ze al snel dat verslaggeving veel ter plekke improviseren betekent, want een item tot in detail voorbereiden zoals ze dat tijdens haar studie geleerd heeft, komt maar zelden voor. “Als ik op locatie ben, denk ik: hoe zorg ik ervoor dat dit verhaal inhoudelijk goed én beeldend wordt. Mensen moeten na het zien van een item zo min mogelijk met vragen achterblijven.”

Tijdens het NK Bommetje in Stadskanaal verschijnt Lammers voor het eerst voor de camera. Hoewel ze zich hier lang tegen heeft verzet, gaat dit tot haar eigen verbazing helemaal niet slecht en ontkomt ze niet aan het voeren van meer kruisgesprekken op tv. Ze valt hierdoor op bij het RTL Nieuws en krijgt de kans de overstap te maken. Deze grijpt ze met beide handen aan. “Ik was klaar voor een volgende stap. 5 in het Land was een fantastische leerschool waar ik had geleerd om creatief met beeld om te gaan. Ik wilde me nu meer op de inhoud richten.”

Na tweeëneenhalf jaar krijgt ze opnieuw de kans haar grenzen te verleggen. Ze wordt gevraagd de late uitzendingen van Editie NL te presenteren, wat haar enorm doet twijfelen. Ze is nog helemaal niet klaar met verslaggeving en weet bovendien niet of ze kan presenteren. Toch besluit ze het te proberen. Aan de overgang van verslaggeving naar een fulltime baan achter het bureau moet ze wel even wennen, ook omdat ze als verslaggever gewend is heel zelfstandig te werken. Als Editie NL-Laat wordt vervangen door 4 in het land besluit ze toch door te gaan met presenteren. “Ik was ermee begonnen en wilde er goed in worden ook.”

Samen met Diana Matroos en Vivian Slingerland presenteert ze 4 in het land, maar het programma wordt niet zo journalistiek als ze van tevoren had gehoopt. Wanneer het programma vanwege tegenvallende kijkcijfers stopt, vertrekt ze, om een paar maanden later weer terug te komen als freelance verslaggever bij het RTL Nieuws en presentator bij Editie NL. In de tussentijd zet ze een communicatiebureau op en geeft ze onder meer presentatietrainingen aan bedrijven. De belangrijkste tip die ze in haar trainingen meegeeft, is dat je het vooral simpel moet houden en goed voorbereid moet zijn. Hetzelfde geldt volgens haar voor presenteren op televisie. “Je moet weten waar je het over hebt, anders word je een praatpop.”


Presentator

In 2011 neemt ze de functie van Margreet Spijker over: om de week presenteert ze op zondag het RTL Nieuws en daarnaast vervangt ze alle vrouwelijke nieuwslezers. Ook vormt ze twee keer per week met Jeroen Latijnhouwers een presentatieduo bij Editie NL. Volgens Lammers zijn de programma’s niet de makkelijkste combinatie om te presenteren. “Als ik op zondag het Nieuws heb gedaan en op maandag Editie NL presenteer, moet ik soms even tegen mezelf zeggen dat ik niet te formeel moet doen. De teksten voor Editie NL probeert ze zoveel mogelijk in spreekstijl te schrijven, maar met het compleet herschrijven van de presentatieteksten voor het Nieuws is ze vaak voorzichtiger. “Ik moet oppassen dat ik er niet te makkelijk een bijvoeglijk naamwoord inzet, waardoor het nieuws misschien iets te scherp wordt aangezet.” Naar haar toon bij het RTL Nieuws heeft Lammers even moeten zoeken, al voelt het programma steeds vertrouwder. “Ik heb het geluk dat ik zowel Editie NL als het RTL Nieuws mag presenteren. Het was even de vraag of mensen dat zouden accepteren, maar gelukkig is dat zo.”