Ellen Brusse: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 10: Regel 10:
| periode_actief  = 1980-2000
| periode_actief  = 1980-2000
| werkt_samen_met = [[Wim Bosboom]]
| werkt_samen_met = [[Wim Bosboom]]
| trivia = Wordt in 1990 uitverkozen tot 'meest populaire omroepster' en in 1992 tot 'best geklede vrouw'.
| trivia = [[Trivia: Ellen Brusse|Trivia]]
| gallery = [[Gallery: Ellen Brusse|Gallery]]
| gallery = [[Gallery: Ellen Brusse|Gallery]]
| externe_info =  
| externe_info =  
Regel 25: Regel 25:
Ellen Brusse is maar liefst zeventien jaar hét gezicht van de [[TROS]]. Haar populariteit en publieke waardering is groot. Ze wordt in 1990 verkozen tot beste omroepster van de Nederlandse TV. Twee jaar later wordt ze best geklede vrouw genoemd. Rond die tijd wordt ze in een onderzoek de tweede populairste vrouw van ons land, na de koningin.
Ellen Brusse is maar liefst zeventien jaar hét gezicht van de [[TROS]]. Haar populariteit en publieke waardering is groot. Ze wordt in 1990 verkozen tot beste omroepster van de Nederlandse TV. Twee jaar later wordt ze best geklede vrouw genoemd. Rond die tijd wordt ze in een onderzoek de tweede populairste vrouw van ons land, na de koningin.
   
   
Ellen is geboren in Rotterdam. Hier brengt ze haar hele jeugd door tot haar eindexamen MMS waarvoor ze in 1968 slaagt. Omdat ze zichzelf niet ziet studeren, gaat ze al snel op zoek naar een baan. Als zeventienjarige solliciteert ze bij Transavia, waar ze eigenlijk eenentwintig voor moet zijn. Toch wordt ze aangenomen en is hiermee de eerste grondstewardess van zeventien jaar bij het bedrijf. Ze mag toch al de opleiding voor stewardess volgen, valt diverse malen voor zieke collega’s in, maar komt tot de conclusie dat ze het eigenlijk niet zo leuk vindt. In totaal werkt ze vier jaar bij Transavia op verschillende afdelingen.  
Brusse is geboren in Rotterdam. Hier brengt ze haar hele jeugd door tot haar eindexamen MMS waarvoor ze in 1968 slaagt. Omdat ze zichzelf niet ziet studeren, gaat ze al snel op zoek naar een baan. Als zeventienjarige solliciteert ze bij Transavia, waar ze eigenlijk eenentwintig voor moet zijn. Toch wordt ze aangenomen en is hiermee de eerste grondstewardess van zeventien jaar bij het bedrijf. Ze mag toch al de opleiding voor stewardess volgen, valt diverse malen voor zieke collega’s in, maar komt tot de conclusie dat ze het eigenlijk niet zo leuk vindt. In totaal werkt ze vier jaar bij Transavia op verschillende afdelingen.  
   
   
Hierna gaat ze aan de slag bij een bedrijf in ’t Gooi waar ze werkt als directiesecretaresse. Het bedrijf gaat echter failliet en Ellen is aangewezen op het arbeidsbureau. Zij adviseren haar te solliciteren als televisieomroepster; ze zou er het uiterlijk voor hebben en ze spreekt haar talen goed. Ellen voelt er niet zo veel voor om zichzelf daarvoor aan te bieden. Omdat haar uitkering stopgezet dreigt te worden als ze niet solliciteert, besluit ze het toch maar te doen. De [[AVRO]] en de [[TROS]] spreken haar het meest aan aangezien ze geen religieuze achtergrond heeft. Vervolgens kijkt ze welke programma’s haar voorkeur hebben, zodoende komt ze bij de TROS terecht. Ze verwacht eigenlijk niets van haar sollicitatie en is in de veronderstelling dat ze er nooit wat van zal horen. Desondanks wordt ze gebeld voor een screentest. Als de TROS haar een baan aanbiedt schrikt ze zo dat ze vraagt om veertien dagen bedenktijd: ze weet niet of ze wel 'publiek bezit' wil worden. Uiteindelijk besluit ze er toch voor te gaan.
Hierna gaat ze aan de slag bij een bedrijf in ’t Gooi waar ze werkt als directiesecretaresse. Het bedrijf gaat echter failliet en Brusse is aangewezen op het arbeidsbureau. Zij adviseren haar te solliciteren als televisieomroepster; ze zou er het uiterlijk voor hebben en ze spreekt haar talen goed. Brusse voelt er niet zo veel voor om zichzelf daarvoor aan te bieden. Omdat haar uitkering stopgezet dreigt te worden als ze niet solliciteert, besluit ze het toch maar te doen. De [[AVRO]] en de [[TROS]] spreken haar het meest aan aangezien ze geen religieuze achtergrond heeft. Vervolgens kijkt ze welke programma’s haar voorkeur hebben, zodoende komt ze bij de TROS terecht. Ze verwacht eigenlijk niets van haar sollicitatie en is in de veronderstelling dat ze er nooit wat van zal horen. Desondanks wordt ze gebeld voor een screentest. Als de TROS haar een baan aanbiedt schrikt ze zo dat ze vraagt om veertien dagen bedenktijd: ze weet niet of ze wel 'publiek bezit' wil worden. Uiteindelijk besluit ze er toch voor te gaan.
   
   
In 1980 begint Ellen met omroepen. Na een half jaar doet ze een presentatiecursus op Santbergen. Uiteindelijk is ze zeventien jaar werkzaam als omroeper bij de TROS. Wat opmerkelijk is aan Ellen is dat zij altijd voor haar eigen make-up zorgt. Andere omroepsters worden opgemaakt door een visagist, maar Ellen komt altijd al keurig in make-up de studio binnen wandelen. Uiterlijk speelt een grote rol bij de TROS, omroepers moeten er representatief uitzien. De kijker let op wat de omroeper draagt. Ellen krijgt zelfs brieven waarin wordt gevraagd welke kleur lippenstift ze gebruikt.
Op zaterdagmiddag 14 juni 1980 begint Brusse met omroepen. Na een half jaar doet ze een presentatiecursus op Santbergen. Uiteindelijk is ze zeventien jaar werkzaam als omroeper bij de TROS. Wat opmerkelijk is aan Brusse is dat zij altijd voor haar eigen make-up zorgt. Andere omroepsters worden opgemaakt door een visagist, maar Brusse komt altijd al keurig in make-up de studio binnen wandelen. Uiterlijk speelt een grote rol bij de TROS, omroepers moeten er representatief uitzien. De kijker let op wat de omroeper draagt. Brusse krijgt zelfs brieven waarin wordt gevraagd welke kleur lippenstift ze gebruikt.
   
   
Naast het omroepen begeeft Ellen zich in het schnabbelcircuit. Zo wordt ze gevraagd voor presentaties, openingen, modeshows, jubilea en bedrijfsfeesten. Vooral met deze schnabbels verdient ze haar geld, het omroepen op zich levert niet veel op. Ellen heeft wel ambitie binnen de omroep, maar is te bescheiden dit te uiten. Ze wil er zelf niet om vragen, ze wil dat de omroep haar vraagt.<br>  
Naast het omroepen begeeft Brusse zich in het schnabbelcircuit. Zo wordt ze gevraagd voor presentaties, openingen, modeshows, jubilea en bedrijfsfeesten. Vooral met deze schnabbels verdient ze haar geld, het omroepen op zich levert niet veel op. Brusse heeft wel ambitie binnen de omroep, maar is te bescheiden dit te uiten. Ze wil er zelf niet om vragen, ze wil dat de omroep haar vraagt.<br>  
Ze gaat  er al vrij snel radio naast doen. Ze is radio-omroepster op alle radiozenders, presenteert 14 jaar lang het culturele programma ''[[Finale]]'' en heeft haar eigen verzoekplatenprogramma ''[[Verrassende verzoeken met Ellen Brusse]]''. Ze presenteert vijf jaar lang met [[Wim Bosboom]] elke zaterdagochtend de ''[[TROS Nieuwsshow (radio)|TROS Nieuwsshow]]'' op Radio 1. Op de radio kan ze meer van haarzelf kwijt. Televisie is volgens Ellen letterlijk afgekaderd; er is geen ruimte voor een spontaan praatje, ze is daar enkel voor het overbrengen van informatie.  
Ze gaat  er al vrij snel radio naast doen. Ze is radio-omroepster op alle radiozenders, presenteert veertien jaar lang het culturele programma ''[[Finale]]'' en heeft haar eigen verzoekplatenprogramma ''[[Verrassende verzoeken met Ellen Brusse]]''. Ze presenteert vijf jaar lang met [[Wim Bosboom]] elke zaterdagochtend de ''[[TROS Nieuwsshow (radio)|TROS Nieuwsshow]]'' op Radio 1. Op de radio kan ze meer van haarzelf kwijt. Televisie is volgens Brusse letterlijk afgekaderd; er is geen ruimte voor een spontaan praatje, ze is daar enkel voor het overbrengen van informatie.  
   
   
Na zeventien jaar omroepen wordt Ellen door [[Joop van den Ende]] persoonlijk gevraagd of ze in het kader van Airmiles een nieuw programma wil presenteren: ''[[Tearoom]]''. Het programma wordt haar voorgehouden als een soort TROS Nieuwsshow. Wegens bezuinigingen bij TROS-radio was het succesvolle freelance duo Bosboom/Brusse inmiddels vervangen door mensen in vaste dienst.<br>
Na zeventien jaar omroepen wordt Brusse door [[Joop van den Ende]] persoonlijk gevraagd of ze in het kader van Airmiles een nieuw programma wil presenteren: ''[[Tearoom]]''. Het programma wordt haar voorgehouden als een soort ''TROS Nieuwsshow''. Wegens bezuinigingen bij TROS-radio was het succesvolle freelance duo Bosboom/Brusse inmiddels vervangen door mensen in vaste dienst.<br>
Het drie-jarige contract dat Van den Ende haar aanbiedt is voor Ellen een droomcontract, aangezien haar carte blanche beloofd wordt. Dit blijkt later niet het geval te zijn. Ellen wordt pas op het laatste moment bij het programma betrokken, op het laatste moment over de inhoud van de afleveringen geïnformeerd en heeft totaal geen zeggenschap. Niet dat het veel uit maakt, want het programma wordt in 1997 na drie maanden van de buis gehaald. Volgens Ellen is Airmiles wel tevreden over haar, maar niet over het programma noch de manier waarop het wordt gemaakt. Ellen zit haar contract bij Van den Ende zonder programma uit tot 2000. Hierna stopt ze met televisie maken en besluit ze te gaan reizen.  
Het drie-jarige contract dat Van den Ende haar aanbiedt is voor Brusse een droomcontract, aangezien haar carte blanche beloofd wordt. Dit blijkt later niet het geval te zijn. Brusse wordt pas op het laatste moment bij het programma betrokken, op het laatste moment over de inhoud van de afleveringen geïnformeerd en heeft totaal geen zeggenschap. Niet dat het veel uit maakt, want het programma wordt in 1997 na drie maanden van de buis gehaald. Volgens Brusse is Airmiles wel tevreden over haar, maar niet over het programma noch de manier waarop het wordt gemaakt. Brusse zit haar contract bij Van den Ende zonder programma uit tot 2000. Hierna stopt ze met televisie maken en besluit ze te gaan reizen.  
   
   
In 2003 verhuist Ellen naar Frankrijk. Een jaar later is ze nog even  terug op de buis. Ze wordt gevraagd om de aan- en afkondigingen van het BNN-programma ''[[I love the Betuwe]]'' te doen. In 2005 is ze tevens teamcaptain in de BNN winterversie van ''[[Sterrenslag]]''. In datzelfde jaar ontmoet ze weer haar allereerste vriendje van vroeger en nu woont ze wisselend in Frankrijk, Spanje en Nederland.  
In 2003 verhuist Brusse naar Frankrijk. Een jaar later is ze nog even  terug op de buis. Ze wordt gevraagd om de aan- en afkondigingen van het BNN-programma ''[[I love the Betuwe]]'' te doen. In 2005 is ze tevens teamcaptain in de BNN winterversie van ''[[Sterrenslag]]''. In datzelfde jaar ontmoet ze weer haar allereerste vriendje van vroeger en nu woont ze wisselend in Frankrijk, Spanje en Nederland.  


[[Category:Personen|Brusse, Ellen]] [[Category:Omroeper|Brusse, Ellen]] [[Category:Presentator|Brusse, Ellen]]
[[Category:Personen|Brusse, Ellen]] [[Category:Omroeper|Brusse, Ellen]] [[Category:Presentator|Brusse, Ellen]]

Huidige versie van 12 mei 2019 om 22:51

Ellen Brusse in 1983

NaamElizabeth Gerardina Wenmakers
GeborenRotterdam, 13 oktober 1950
Functiesomroeper, presentator
Bekend vanTROS, Finale, Verrassende verzoeken met Ellen Brusse, TROS Nieuwsshow
Periode actief1980-2000
Werkt samen metWim Bosboom
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Ellen Brusse in de media
Oeuvre Ellen Brusse

Ellen Brusse is maar liefst zeventien jaar hét gezicht van de TROS. Haar populariteit en publieke waardering is groot. Ze wordt in 1990 verkozen tot beste omroepster van de Nederlandse TV. Twee jaar later wordt ze best geklede vrouw genoemd. Rond die tijd wordt ze in een onderzoek de tweede populairste vrouw van ons land, na de koningin.

Brusse is geboren in Rotterdam. Hier brengt ze haar hele jeugd door tot haar eindexamen MMS waarvoor ze in 1968 slaagt. Omdat ze zichzelf niet ziet studeren, gaat ze al snel op zoek naar een baan. Als zeventienjarige solliciteert ze bij Transavia, waar ze eigenlijk eenentwintig voor moet zijn. Toch wordt ze aangenomen en is hiermee de eerste grondstewardess van zeventien jaar bij het bedrijf. Ze mag toch al de opleiding voor stewardess volgen, valt diverse malen voor zieke collega’s in, maar komt tot de conclusie dat ze het eigenlijk niet zo leuk vindt. In totaal werkt ze vier jaar bij Transavia op verschillende afdelingen.

Hierna gaat ze aan de slag bij een bedrijf in ’t Gooi waar ze werkt als directiesecretaresse. Het bedrijf gaat echter failliet en Brusse is aangewezen op het arbeidsbureau. Zij adviseren haar te solliciteren als televisieomroepster; ze zou er het uiterlijk voor hebben en ze spreekt haar talen goed. Brusse voelt er niet zo veel voor om zichzelf daarvoor aan te bieden. Omdat haar uitkering stopgezet dreigt te worden als ze niet solliciteert, besluit ze het toch maar te doen. De AVRO en de TROS spreken haar het meest aan aangezien ze geen religieuze achtergrond heeft. Vervolgens kijkt ze welke programma’s haar voorkeur hebben, zodoende komt ze bij de TROS terecht. Ze verwacht eigenlijk niets van haar sollicitatie en is in de veronderstelling dat ze er nooit wat van zal horen. Desondanks wordt ze gebeld voor een screentest. Als de TROS haar een baan aanbiedt schrikt ze zo dat ze vraagt om veertien dagen bedenktijd: ze weet niet of ze wel 'publiek bezit' wil worden. Uiteindelijk besluit ze er toch voor te gaan.

Op zaterdagmiddag 14 juni 1980 begint Brusse met omroepen. Na een half jaar doet ze een presentatiecursus op Santbergen. Uiteindelijk is ze zeventien jaar werkzaam als omroeper bij de TROS. Wat opmerkelijk is aan Brusse is dat zij altijd voor haar eigen make-up zorgt. Andere omroepsters worden opgemaakt door een visagist, maar Brusse komt altijd al keurig in make-up de studio binnen wandelen. Uiterlijk speelt een grote rol bij de TROS, omroepers moeten er representatief uitzien. De kijker let op wat de omroeper draagt. Brusse krijgt zelfs brieven waarin wordt gevraagd welke kleur lippenstift ze gebruikt.

Naast het omroepen begeeft Brusse zich in het schnabbelcircuit. Zo wordt ze gevraagd voor presentaties, openingen, modeshows, jubilea en bedrijfsfeesten. Vooral met deze schnabbels verdient ze haar geld, het omroepen op zich levert niet veel op. Brusse heeft wel ambitie binnen de omroep, maar is te bescheiden dit te uiten. Ze wil er zelf niet om vragen, ze wil dat de omroep haar vraagt.
Ze gaat er al vrij snel radio naast doen. Ze is radio-omroepster op alle radiozenders, presenteert veertien jaar lang het culturele programma Finale en heeft haar eigen verzoekplatenprogramma Verrassende verzoeken met Ellen Brusse. Ze presenteert vijf jaar lang met Wim Bosboom elke zaterdagochtend de TROS Nieuwsshow op Radio 1. Op de radio kan ze meer van haarzelf kwijt. Televisie is volgens Brusse letterlijk afgekaderd; er is geen ruimte voor een spontaan praatje, ze is daar enkel voor het overbrengen van informatie.

Na zeventien jaar omroepen wordt Brusse door Joop van den Ende persoonlijk gevraagd of ze in het kader van Airmiles een nieuw programma wil presenteren: Tearoom. Het programma wordt haar voorgehouden als een soort TROS Nieuwsshow. Wegens bezuinigingen bij TROS-radio was het succesvolle freelance duo Bosboom/Brusse inmiddels vervangen door mensen in vaste dienst.
Het drie-jarige contract dat Van den Ende haar aanbiedt is voor Brusse een droomcontract, aangezien haar carte blanche beloofd wordt. Dit blijkt later niet het geval te zijn. Brusse wordt pas op het laatste moment bij het programma betrokken, op het laatste moment over de inhoud van de afleveringen geïnformeerd en heeft totaal geen zeggenschap. Niet dat het veel uit maakt, want het programma wordt in 1997 na drie maanden van de buis gehaald. Volgens Brusse is Airmiles wel tevreden over haar, maar niet over het programma noch de manier waarop het wordt gemaakt. Brusse zit haar contract bij Van den Ende zonder programma uit tot 2000. Hierna stopt ze met televisie maken en besluit ze te gaan reizen.

In 2003 verhuist Brusse naar Frankrijk. Een jaar later is ze nog even terug op de buis. Ze wordt gevraagd om de aan- en afkondigingen van het BNN-programma I love the Betuwe te doen. In 2005 is ze tevens teamcaptain in de BNN winterversie van Sterrenslag. In datzelfde jaar ontmoet ze weer haar allereerste vriendje van vroeger en nu woont ze wisselend in Frankrijk, Spanje en Nederland.