Wikkelklos: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Omstreeks 1920 doet de [[honingraatspoel]] haar intrede in de wereld van radio. Amateurs gaan veel spoelen zelf wikkelen en gebruiken daarvoor een zelfgemaakte wikkelklos. Een amateur in Utrecht, de heer Stegink, heeft een methode bedacht die door Corver in Radio Nieuws van april 1920 wordt beschreven.
{| class="wikitable"
Nodig is een houten wikkelklosje met langs de omtrek twee rijen met een oneven aantal gaten (bijvoorbeeld 27 gaten). Zo’n klosje kan mooi op een draaibank worden vervaardigd. Een handig iemand maakt hem zelf met wat handgereedschap. Vervolgens wordt een kartonnen koker over de klos geschoven. Dan worden de spijkers in de gaten geplaatst. Nu kan de draad in een zig-zag patroon worden aangebracht. Wanneer de spoel klaar is worden de spijkers uit de klos getrokken. De draad zit kruislings op de koker. Men schuift de koker van de klos en bevestigt aansluitingen aan de spoel. Het is belangrijk dat de draad goed op de koker wordt gefixeerd. Verschuiving van de draadwikkelingen zal de [[inductie]] van spoel veranderen en de spoel dus onbruikbaar maken.
|- valign="top"
| width="1000" | [[Bestand:Honingraatwikkelspoel_9722.jpg|280px|Wikkelklos (bron: Fotoarchief Beeld en Geluid, archiefnummer 9722)]]


In de Corvercollectie bevinden zich twee van deze klossen, resp. onder nummer CCH1-9722 en 9494.
== Profiel ==
Naam = wikkelklos


[[Category: Techniek]]
Vervaardigd door = zelfbouw radio-amateurs
 
Functie = uit de hand wikkelen van honingraatspoelen
 
In gebruik vanaf = 1920
 
Vervanger van = cylinderspoelen
 
Omstreeks 1920 doet de [[honingraatspoel]] zijn intrede in de wereld van radio. Radio-amateurs gaan de spoelen zelf wikkelen en gebruiken daarvoor een zelfgemaakte wikkelklos. Een amateur in Utrecht, de heer Stegink, heeft een methode bedacht die door Corver in Radio Nieuws van april 1920 wordt beschreven.
 
Nodig is een houten klosje met langs de omtrek twee rijen met een oneven aantal gaten (bijvoorbeeld 27 gaten). Een handig iemand maakt de klos zelf op de draaibank of met handgereedschap. Vervolgens wordt een kartonnen koker over de klos geschoven. Dan worden de spijkers in de gaten geplaatst. De draad wordt in een zigzag patroon op de klos aangebracht. Wanneer de spoel klaar is worden de spijkers uit de klos getrokken. De draad zit kruislings op de spoel. De koker wordt van de klos gehaald en voorzien van aansluitingen. Het is belangrijk dat de draad goed op de koker wordt gefixeerd. Verschuiving van de draadwikkelingen zal de [[inductie]] van de spoel veranderen. Om dit te voorkomen worden de wikkelingen bestreken met een laag schellak. De draad zit nu stevig vast op de koker en de inductiewaarde zal niet meer onverhoeds veranderen.
 
[[Category: Apparaat]]

Huidige versie van 8 apr 2016 om 13:51

Wikkelklos (bron: Fotoarchief Beeld en Geluid, archiefnummer 9722)

Profiel

Naam = wikkelklos

Vervaardigd door = zelfbouw radio-amateurs

Functie = uit de hand wikkelen van honingraatspoelen

In gebruik vanaf = 1920

Vervanger van = cylinderspoelen

Omstreeks 1920 doet de honingraatspoel zijn intrede in de wereld van radio. Radio-amateurs gaan de spoelen zelf wikkelen en gebruiken daarvoor een zelfgemaakte wikkelklos. Een amateur in Utrecht, de heer Stegink, heeft een methode bedacht die door Corver in Radio Nieuws van april 1920 wordt beschreven.

Nodig is een houten klosje met langs de omtrek twee rijen met een oneven aantal gaten (bijvoorbeeld 27 gaten). Een handig iemand maakt de klos zelf op de draaibank of met handgereedschap. Vervolgens wordt een kartonnen koker over de klos geschoven. Dan worden de spijkers in de gaten geplaatst. De draad wordt in een zigzag patroon op de klos aangebracht. Wanneer de spoel klaar is worden de spijkers uit de klos getrokken. De draad zit kruislings op de spoel. De koker wordt van de klos gehaald en voorzien van aansluitingen. Het is belangrijk dat de draad goed op de koker wordt gefixeerd. Verschuiving van de draadwikkelingen zal de inductie van de spoel veranderen. Om dit te voorkomen worden de wikkelingen bestreken met een laag schellak. De draad zit nu stevig vast op de koker en de inductiewaarde zal niet meer onverhoeds veranderen.