Het is een schone dag geweest: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1993 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=het%20is%20een%20schone%20dag%20geweest Beeld & Ge...)
 
 
(8 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:
| achtergrond_info = [[#Achtergrondinformatie|Achtergrondinformatie]]  
| achtergrond_info = [[#Achtergrondinformatie|Achtergrondinformatie]]  
| genre = [[:category:Documentaire|Documentaire]]
| genre = [[:category:Documentaire|Documentaire]]
| decennia = [[:category:1990-1999|1900-1999]]  
| decennia = [[:category:1990-1999|1990-1999]]
| lengte = 70'
| medium = televisie
| medium = televisie
| externe_info =[http://www.imdb.com/title/tt0200698/ IMDb]
| externe_info =
}}
}}
[[Bestand:hetiseenschonedaggeweesttitle.jpg]] [[Bestand:hetiseenschonedaggeweestschuur.jpg]]
[[Bestand:hetiseenschonedaggeweestborrel.jpg]]


<br clear="all" />
<br clear="all" />
Regel 14: Regel 19:


===Beschrijving===
===Beschrijving===
Het is een schone dag geweest is een documentaire uit 1993, waarin regisseur, producent en schrijver van de film, Jos de Putter zijn ouders volgt tijdens het laatste oogstjaar op hun boerderij in Zeeuws Vlaanderen. Er is geen opvolger om de boerderij over te nemen en zijn ouders worden te oud om alles zelf bij te houden. De camera registreert rustig allerlei activiteiten die op de boerderij voor het laatst of bijna voor het laatst worden ondernomen door de boer en boerin en waarschijnlijk al jaren lang zo gaan. Zoals het hooien, koeien melken, zaaien en ook is de camera er bij wanneer vader de Putter zijn koeien aan een handelaar verkoopt. Tussen deze beelden door ondervraagt Jos de Putter zijn ouders over de teloorgang van het boerenbedrijf in het algemeen en hun boerderij in het bijzonder.
''Het is een schone dag geweest'' is een film waarin [[Jos de Putter]] zijn ouders volgt tijdens het laatste oogstjaar op hun boerderij in Zeeuws Vlaanderen. Er is geen opvolger om de boerderij over te nemen en zijn ouders worden te oud om alles zelf bij te houden. De camera registreert rustig allerlei activiteiten die op de boerderij voor het laatst of bijna voor het laatst worden ondernomen door de boer en boerin en waarschijnlijk al jaren lang zo gaan. Zoals het hooien, koeien melken, zaaien en ook is de camera er bij wanneer vader de Putter zijn koeien aan een handelaar verkoopt. Tussen deze beelden door ondervraagt Jos de Putter zijn ouders over de teloorgang van het boerenbedrijf in het algemeen en hun boerderij in het bijzonder.


"Vorm en inhoud vallen naadloos samen. Kleine dingen worden heel groot, zoals mijn vader die naar de lucht kijkt. Het zorgt voor een enorme emotionaliteit en daar draait het allemaal om", legt De Putter uit als hij vertelt waarom hij denkt dat zijn debuutfilm op eenzame hoogte zal blijven. De filmmaker besteedt  een ongekende negen maanden aan zijn montage.


===Makers===
===Makers===


Regie: [[Jos de Putter]]
Scenario en regie [[Jos de Putter]]
 
Producent: [[Jos de Putter]], [[Riekje Ziengs]]
 
Scenario: [[Jos de Putter]]
 
Camera: [[Stef Tijdink]], [[Melle van Essen]]


Montage: [[Nathalie Alonso Casale]], [[Riekje Ziengs]]
Camera [[Stef Tijdink]], [[Melle van Essen]]


Geluid: [[Paul Veld]], [[Martijn van Haalen]]
Montage [[Nathalie Alonso Casale]], [[Riekje Ziengs]]


Producent: [[Stichting Dieptescherpte]]
Geluid [[Paul Veld]], [[Martijn van Haalen]]


Distributie: [[NFM]], [[IAF]]
Producent [[Jos de Putter]], [[Riekje Ziengs]] [[Stichting Dieptescherpte]]


Omroep: [[IKON]]
Omroep [[IKON]]




===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===
Het is een schone dag geweest werd door de [[IKON]] uitgezonden op 29 december 1994 in het kader van de documentaire reeks [[Werelden]].  
''Het is een schone dag geweest'' is door de [[IKON]] uitgezonden op 29 december 1994 in het kader van de documentaire reeks [[Werelden]].  


De film werd door critici lovend ontvangen, wat resulteerde in onder andere de winst van de Prijs van de Stad Utrecht op Nederlands Film Festival in 1993. Ook werd bijvoorbeeld in november 2007 de juryprijs binnengehaald op het Amazones Film Festival in Brazilië. Een misschien wel grootste eer behaalde de documentaire door in 2007 te worden opgenomen in de Nederlandse Film Canon. De commissie die de film selecteerde roemde de film om deze redenen: “''De Putter creëerde een document van een veranderend Nederland. Een verdwijnende manier van leven dat plaatsvindt in een typisch Nederlands landschap, dat hij met veel totaalshots heeft vastgelegd en zo heeft bewaard voor latere generaties.''” De commissie, die de canon op het Nederlands Film Festival presenteerde verantwoorde zichzelf als volgt: “''De Canon bestaat uit belangrijke,gezichtsbepalende films die de veelzijdigheid van de Nederlandse filmgeschiedenis weerspiegelen.[…] Bij haar keuzes heeft de commissie zich laten leiden door uiteenlopende criteria, zoals historische spreiding, de verdeling over de verschillende disciplines,genres en stromingen,de kwaliteiten van de individuele film en het belang van het totale oeuvre van een maker.”''
De film is door critici lovend ontvangen, het resulteert in onder andere de winst van de ''Prijs van de Stad Utrecht'' op Nederlands Film Festival in 1993. Ook is bijvoorbeeld in november 2007 de juryprijs ontvangen op het Amazones Film Festival in Brazilië. Misschien wel grootste eer behaalt de documentaire in 2007 door te worden opgenomen in de Nederlandse Film Canon. De commissie die de film selecteerde roemde de film om deze redenen: “''De Putter creëerde een document van een veranderend Nederland. Een verdwijnende manier van leven dat plaatsvindt in een typisch Nederlands landschap, dat hij met veel totaalshots heeft vastgelegd en zo heeft bewaard voor latere generaties.''” De commissie, die de canon op het Nederlands Film Festival presenteert, verantwoort zichzelf als volgt: “''De Canon bestaat uit belangrijke, gezichtsbepalende films die de veelzijdigheid van de Nederlandse filmgeschiedenis weerspiegelen.[…] Bij haar keuzes heeft de commissie zich laten leiden door uiteenlopende criteria, zoals historische spreiding, de verdeling over de verschillende disciplines,genres en stromingen,de kwaliteiten van de individuele film en het belang van het totale oeuvre van een maker.”''


Documentairemaker [[Jos de Putter]] vertelde in een interview voor het programma [[Holland Doc]] dat hij in Het is een schone dag geweest heeft gekozen voor veel vaste camerashots en veel totaalshots. Dit had hij al in het script zo opgeschreven en geeft als verklaring hiervoor dat hij met totaalshots het dichtst bij de fotografie kon blijven. Dit om het idee te creëren dat je alles voor het laatst ziet en zoals je terug kijkt op iets. ''“Het is fotografie met tijd. Dus het zit heel dicht aan tegen, wat mij betreft, tegen de essentie van film. Dat heb ik alleen bij deze film zo kunnen benaderen''.” In dit zelfde interview vertelt hij dat hij de scène waarin de koeien van zijn ouders worden verkocht dé sleutelscène uit de film is. Omdat de Putter bijna de hele film gebruik heeft gemaakt van totaalshots en in deze scène juist niet. Deze scène toont namelijk alleen de handen van de koopman en de handen van zijn vader die de briefjes van duizend gulden aan het tellen zijn. De Putter vertelt dat juist door de gezichten die bij de handen horen niet te tonen, hij veel meer emotie oproept in die scène.
Documentairemaker [[Jos de Putter]] vertelt in een interview voor [[Holland Doc]] dat hij in ''Het is een schone dag geweest'' heeft gekozen voor veel vaste camerashots en veel totaalshots. Dit had hij al in het script zo opgeschreven en geeft als verklaring hiervoor dat hij met totaalshots het dichtst bij de fotografie kon blijven. Dit om het idee te creëren dat je alles voor het laatst ziet en zoals je terug kijkt op iets. ''“Het is fotografie met tijd. Dus het zit heel dicht aan tegen, wat mij betreft, tegen de essentie van film. Dat heb ik alleen bij deze film zo kunnen benaderen''.” De scène waarin de koeien van zijn ouders worden verkocht is voor de Putter dé sleutelscène uit de film. Omdat de Putter bijna de hele film gebruik maakt van totaalshots en in deze scène juist niet. Deze scène toont namelijk alleen de handen van de koopman en de handen van zijn vader die de briefjes van duizend gulden aan het tellen zijn. De Putter vertelt dat juist door de gezichten die bij de handen horen niet te tonen, hij veel meer emotie oproept in die scène.


----
----




[[category:Producties|Het is een schone dag geweest]]  
[[Category: Productielijst H|Het is een schone dag geweest]]  


[[category:Documentaire|Het is een schone dag geweest]]
[[category:Documentaire|Het is een schone dag geweest]]


[[category:1990-1999| Het is een schone dag geweest]]
[[category:1990-1999|Het is een schone dag geweest]]

Huidige versie van 11 jan 2010 om 09:26

Periode1993
Beschikbaar in archiefBeeld & Geluid.
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte70'
Mediumtelevisie

Hetiseenschonedaggeweesttitle.jpg Hetiseenschonedaggeweestschuur.jpg

Hetiseenschonedaggeweestborrel.jpg



Beschrijving

Het is een schone dag geweest is een film waarin Jos de Putter zijn ouders volgt tijdens het laatste oogstjaar op hun boerderij in Zeeuws Vlaanderen. Er is geen opvolger om de boerderij over te nemen en zijn ouders worden te oud om alles zelf bij te houden. De camera registreert rustig allerlei activiteiten die op de boerderij voor het laatst of bijna voor het laatst worden ondernomen door de boer en boerin en waarschijnlijk al jaren lang zo gaan. Zoals het hooien, koeien melken, zaaien en ook is de camera er bij wanneer vader de Putter zijn koeien aan een handelaar verkoopt. Tussen deze beelden door ondervraagt Jos de Putter zijn ouders over de teloorgang van het boerenbedrijf in het algemeen en hun boerderij in het bijzonder.

"Vorm en inhoud vallen naadloos samen. Kleine dingen worden heel groot, zoals mijn vader die naar de lucht kijkt. Het zorgt voor een enorme emotionaliteit en daar draait het allemaal om", legt De Putter uit als hij vertelt waarom hij denkt dat zijn debuutfilm op eenzame hoogte zal blijven. De filmmaker besteedt een ongekende negen maanden aan zijn montage.

Makers

Scenario en regie Jos de Putter

Camera Stef Tijdink, Melle van Essen

Montage Nathalie Alonso Casale, Riekje Ziengs

Geluid Paul Veld, Martijn van Haalen

Producent Jos de Putter, Riekje Ziengs Stichting Dieptescherpte

Omroep IKON


Achtergrondinformatie

Het is een schone dag geweest is door de IKON uitgezonden op 29 december 1994 in het kader van de documentaire reeks Werelden.

De film is door critici lovend ontvangen, het resulteert in onder andere de winst van de Prijs van de Stad Utrecht op Nederlands Film Festival in 1993. Ook is bijvoorbeeld in november 2007 de juryprijs ontvangen op het Amazones Film Festival in Brazilië. Misschien wel grootste eer behaalt de documentaire in 2007 door te worden opgenomen in de Nederlandse Film Canon. De commissie die de film selecteerde roemde de film om deze redenen: “De Putter creëerde een document van een veranderend Nederland. Een verdwijnende manier van leven dat plaatsvindt in een typisch Nederlands landschap, dat hij met veel totaalshots heeft vastgelegd en zo heeft bewaard voor latere generaties.” De commissie, die de canon op het Nederlands Film Festival presenteert, verantwoort zichzelf als volgt: “De Canon bestaat uit belangrijke, gezichtsbepalende films die de veelzijdigheid van de Nederlandse filmgeschiedenis weerspiegelen.[…] Bij haar keuzes heeft de commissie zich laten leiden door uiteenlopende criteria, zoals historische spreiding, de verdeling over de verschillende disciplines,genres en stromingen,de kwaliteiten van de individuele film en het belang van het totale oeuvre van een maker.”

Documentairemaker Jos de Putter vertelt in een interview voor Holland Doc dat hij in Het is een schone dag geweest heeft gekozen voor veel vaste camerashots en veel totaalshots. Dit had hij al in het script zo opgeschreven en geeft als verklaring hiervoor dat hij met totaalshots het dichtst bij de fotografie kon blijven. Dit om het idee te creëren dat je alles voor het laatst ziet en zoals je terug kijkt op iets. “Het is fotografie met tijd. Dus het zit heel dicht aan tegen, wat mij betreft, tegen de essentie van film. Dat heb ik alleen bij deze film zo kunnen benaderen.” De scène waarin de koeien van zijn ouders worden verkocht is voor de Putter dé sleutelscène uit de film. Omdat de Putter bijna de hele film gebruik maakt van totaalshots en in deze scène juist niet. Deze scène toont namelijk alleen de handen van de koopman en de handen van zijn vader die de briefjes van duizend gulden aan het tellen zijn. De Putter vertelt dat juist door de gezichten die bij de handen horen niet te tonen, hij veel meer emotie oproept in die scène.