Nederpop: met hart en ziel: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 4: Regel 4:
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| achtergrond_info =
| genre = [[:category:kunst en cultuurprogramma|Kunst en cultuurprogramma]], [[:category:muziekprogramma|muziekprogramma]]
| genre = [[:category:kunst en cultuurprogramma|Kunst en cultuurprogramma]], <br>[[:category:muziekprogramma|muziekprogramma]]
| decennia = [[:category:2000-2009|2000-2009]]
| decennia = [[:category:2000-2009|2000-2009]]
| lengte = 25’30”
| medium = televisie
| medium = televisie
| externe_info =  
| externe_info =  
Regel 16: Regel 17:
===Beschrijving===
===Beschrijving===


In de 8-delige televisieserie van [[Teleac/NOT]] worden in vogelvlucht de verschillende facetten van vijftig jaar popmuziek van eigen bodem belicht. Interviews met veertig belangrijke artiesten van toen en nu worden afgewisseld met archiefmateriaal. In elke aflevering van 25 minuten staat er een muziekgenre in een bepaald tijdsvak centraal.  
In de 8-delige televisieserie van [[Teleac/NOT]] worden in vogelvlucht de verschillende facetten van vijftig jaar popmuziek van eigen bodem belicht. Interviews met veertig belangrijke artiesten van toen en nu worden afgewisseld met archiefmateriaal. In elke aflevering van 25 minuten staat er een muziekgenre in een bepaald tijdsvak centraal. Zo is er aandacht voor de invloeden uit Amerika, de ‘Beat explosie’ en het verdwijnen van de zeezenders [[Veronica]] en [[Radio Noordzee]]. Artiesten die aan bod komen zijn onder andere Eddy Christiani, Andy Tielman (Tielman Brothers), Rob de Nijs, Rinus Gerritsen (Golden Earring) en Shocking Blue.
 
De onderwerpen Rock’n Roll, de invloeden uit Amerika (1957-1964, afl.1), de ‘Beat explosie’ over de invloed van onder anderen de Beatles (1964-1969, afl.2), Nederpop in het buitenland (1970-1974, afl.3), disco en de invloed van het verdwijnen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee (1974-1987, afl.4), Nederlandstalige pop (1960-2003, afl. 5), house (1960-2003, afl. 6), een smeltkroes van culturen (1957-2003, afl. 7) en de subcultuur en marketingmachine (1988-2003, afl.8) zorgen voor een globaal doch compleet beeld van de muziekindustrie in de afgelopen jaren.  
 
Artiesten die aan bod komen zijn onder andere Eddy Christiani, Andy Tielman (Tielman Brothers), Rob de Nijs, Rinus Gerritsen (Golden Earring), Shocking Blue, Robbie van Leeuwen, Henk Hofstede (Nits), Doe Maar, Ernst Jansz, DJ Paul Elstak, Jack Poels (Rowwen Hèze), Candy Dulfer, Rude Boy (Junkie XL) en Kanes Dinand Woesthof.


===Makers===
===Makers===
Regel 46: Regel 43:
Projectmanagement [[Geerle van der Wijk]]
Projectmanagement [[Geerle van der Wijk]]


[[Tom van der Bogt]]
[[Teleac/NOT]]
 
[[Isabelle Brinkman]]
 
[[Jaap van Beusekom]]
 
[[Geerle van der wijk]]
 
[[Rob van der wijk]]
 
[[Bastiaan Rolff]]
 
[[Rob Ijsbrandy]]
 
[[Fried Jan van den Eerenbeemt]]
 
[[Ron van den Berg]]
 
[[Remco Groen]]
 


===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===


De serie is gemaakt in samenwerking met het Nationaal Pop Instituut. Het Nationaal Pop Instituut zet zich sinds 1975 in voor de ontwikkeling en kwaliteit van de Nederlandse popmuziek. Hierbij gaat het om alle soorten popmuziek: van pop en rock tot hiphop, urban, dance, crossover en wereldmuziek.
De serie is gemaakt in samenwerking met het Nationaal Pop Instituut. Bij de serie Nederpop is tevens een boek van popjournalist Jan van der Plas verschenen. De interviews in de serie zijn in dit boek verwerkt.  
 
----
Het Nationaal Pop Instituut beheert verschillende subsidieregelingen voor popmuzikanten, podia en festivals en organiseert verschillende promotieactiviteiten voor Nederlandse popmuziek in binnen- en buitenland. Daarnaast beschikt het Popinstituut op het internet over de Encyclopedie van de Nederlandse Popmuziek, met biografieën van ruim 1500 acts uit de periode 1945 tot nu.
 
Naast de in het Geheugen van Nederland opgenomen beelden bevat de Collectie Nationaal Pop Instituut nog vele duizenden foto’s die zijn gemaakt in opdracht van FRET, tijdschrift voor Nederlandse popmuziek. Daarnaast bestaat de Collectie Nationaal Pop Instituut uit boeken, tijdschriften, geluidsdragers en knipsels over popmuziek. Deze zijn te bekijken in de mediatheek. Per 1 januari is het Popinstituut opgegaan in Muziek Centrum Nederland.
 
De serie is in 2006 opnieuw uitgezonden.
 
 
'''Boek en dubbel-cd'''
 
Bij de serie Nederpop is een boek van popjournalist Jan van der Plas verschenen. De interviews in de serie zijn in dit boek verwerkt. In 10 hoofdstukken, deels chronologisch, deels thematisch, wordt vanaf 1957 tot heden de ontwikkeling geschetst. Per hoofdstuk zijn door de auteur geselecteerde sleutelsongs en -albums gepresenteerd. Foto's (kleur en zwart-wit), een literatuurlijst en tijdbalk, noten en register vormen toevoegde ontsluitingen die de beschreven periode nog inzichtelijker en toegankelijker maken.
 
Universal bracht twee dubbel-cd's uit met honderd songs uit de tv-serie.
 
[[Category: Productielijst N]]
[[Category: Productielijst N]]
[[category:Muziekprogramma]]
[[category:Muziekprogramma]]
[[category:Kunst en cultuurprogramma]]
[[category:Kunst en cultuurprogramma]]
[[category:2000-2009]]
[[category:2000-2009]]

Huidige versie van 17 mrt 2011 om 14:32

Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKunst en cultuurprogramma,
muziekprogramma
Decennia2000-2009
Lengte25’30”
Mediumtelevisie



Beschrijving

In de 8-delige televisieserie van Teleac/NOT worden in vogelvlucht de verschillende facetten van vijftig jaar popmuziek van eigen bodem belicht. Interviews met veertig belangrijke artiesten van toen en nu worden afgewisseld met archiefmateriaal. In elke aflevering van 25 minuten staat er een muziekgenre in een bepaald tijdsvak centraal. Zo is er aandacht voor de invloeden uit Amerika, de ‘Beat explosie’ en het verdwijnen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee. Artiesten die aan bod komen zijn onder andere Eddy Christiani, Andy Tielman (Tielman Brothers), Rob de Nijs, Rinus Gerritsen (Golden Earring) en Shocking Blue.

Makers

Interviewer Jan van der Plas

Commentaar Isabelle Brinkman

Geluid Serge Knottenbelt, Peter van den Berg, Menno Drenth, Arnout van den Hoek

Grafische vormgever Valkieser

Montage Pieter Vonck

Geluidsbewerking Mark van Aggelen

Synopsis en interviews Jan van der Plas

Research Stephanie van Eerve, Viola Smit, Saskia van Gent

Productie Saskia van Gent

Regie Rob van den Berg

Projectmanagement Geerle van der Wijk

Teleac/NOT

Achtergrondinformatie

De serie is gemaakt in samenwerking met het Nationaal Pop Instituut. Bij de serie Nederpop is tevens een boek van popjournalist Jan van der Plas verschenen. De interviews in de serie zijn in dit boek verwerkt.