Koefnoen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(20 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Productie
{{ Infobox Productie
| periode =2004-heden
| periode =2004-2017
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=koefnoen Beeld en Geluid]
| archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=koefnoen Beeld en Geluid]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| makers = [[#Makers|Makers]]
| achtergrond_info =
| achtergrond_info =
| genre = [[:category:amusement|Amusement]]
| genre = [[:category:amusement|Amusement]]
| decennia =[[:category:2000-2009|2000-2009]]
| decennia =[[:category:2000-2009|2000-2009]], [[:category:2010-2019|2010-2019]]
| lengte =30'
| lengte =30'
| trivia =
| trivia =
| medium = televisie
| medium = televisie
| externe_info =[http://www.koefnoen.nl/ 'Koefnoen]
| externe_info =[http://www.koefnoen.nl/ Officiële site Koefnoen]
}}
}}


Regel 15: Regel 15:


===Beschrijving===
===Beschrijving===
Koefnoen is een satirisch televisieprogramma van de [[AVRO]]. De Centrale figuren in Koefnoen zijn cabaretiers Owen Schumacher en Paul Groot die op spottende wijze commentaar geven op de actualiteit doormiddel van humoristische sketches. Koefnoen is ontstaan in 2004 toen [[VARA]]'s Kopspijkers van de buis werd gehaald nadat [[Jack Spijkerman]] zijn overstap had gemaakt naar de commerciële televisiezender Talpa. Owen Schumachter en Paul de groot, die wekenlijks bekende gezichten uit de Nederlandse samenleving persifleerden in dit populaire programma, kwamen in contact met de AVRO en sloten een vier jarige overeenkomst voor het nieuwe programma Koefnoen. In Koefnoen worden Owen Schumachter en Paul de Groot bijgestaan door collega-cabaretiers met wie ze ook samenwerkten tijdens Kopspijkers.
''Koefnoen'' is een satirisch televisieprogramma van de [[AVRO]] (later AVROTROS). De centrale figuren in Koefnoen zijn cabaretiers Owen Schumacher en Paul Groot die op spottende wijze commentaar geven op de actualiteit door middel van humoristische sketches. De heren worden bijgestaan door collega-cabaretiers met wie ze ook samenwerkten tijdens ''[[Kopspijkers]]''. De ''Kopspijkers'' traditie van het imiteren van bekende Nederlanders wordt in ''Koefnoen'' voortgezet. In de sketches  worden vaak bekende en populaire programma's belachelijk gemaakt. Zo zijn onder andere ''[[RTL Boulevard]]'', ''[[Idols]]'', ''[[Zomergasten]]'' en ''[[De wereld draait door]]'' reeds door ''Koefnoen'' gepersifleerd.
 
Na tegenvallende kijkcijfers besluit de NPO in 2017 met het programma te stoppen. Groot en Schumacher hadden nog wel door willen gaan, maar storten zich nu op een nieuw programma voor BNN-VARA.


===Makers===
===Makers===


Producent:
Producent [[Irene van den Brekel]] ([[Human Factor TV]])
[[Irene van den Brekel]]
 
<br>
Tekst [[Paul Groot]], [[Owen Schumacher]], [[Jeremy Baker]], [[Edo Schoonbeek]], [[Frank Houtappels]], [[Martin van Steijn]]


Tekst:
Spel [[Paul Groot]], [[Owen Schumacher]], [[Jeremy Baker]], [[Plien van Bennekom]], [[Bianca Krijgsman]], [[Marjan Luif]],  
[[Paul Groot]],  
[[Sanne Wallis de Vries]], [[Martine Sandifort]]
[[Owen Schumacher]],  
[[Jeremy Baker]],  
[[Frank Houtappels]],  
[[Martin van Steijn]]
<br>


Spel:
Productie [[Pieter Klok]], [[Jessica Witteman]], [[Janneke Heijer]], [[Jos van Genderen]]
[[Paul Groot]],  
[[Owen Schumacher]],  
[[Jeremy Baker]],  
[[Plien van Bennekom]],
[[Bianca Krijgsman]],
[[Marjan Luif]],
[[Sanne Wallis de Vries]]
<br>


Productie:
Regie [[Ben van der Meyden]], [[Marcel de Vré]], [[Jan Gitsels]], [[Paul Ruven]]
[[Pieter Klok]],  
[[Jessica Witteman]].
<br>


Regie:
Camera [[Nicole Battake]], [[Rogier den Boer]]
[[Ben van der Meyden]],  
[[Paul Ruven]],
[[Marcel de Vré]],
[[Jan Gitsels]]
<br>


Omroep:
[[AVRO]]
[[AVRO]]


===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===
In de uitzendingen van Koefnoen worden er vaak bekende en populaire programma's belachelijk gemaakt. Zo zijn onder andere: Baantjer, [[RTL Boulevard]], [[Idols]], RTL Forens, [[NOVA]]/Den Haag Vandaag, Per seconde wijzer, [[Zomergasten]], Joling & Gordon Over De Vloer en [[De wereld draait door]] reeds door Koefnoen gepersifleerd. De filmpjes en sketches met betrekking tot acutaliteiten worden afgewisseld door nep-reclame filmpjes en filmpjes met fictieve personages die wat ruimer van te voren kunnen worden opgenomen. Door de Kopspijkers achtergrond hebben de makers van Koefnoen de traditie waarin bekende Nederlandsers worden geïmiteerd voortgezet.
Voor ''Koefnoen'' schitteren Groot en Schumacher samen al enige tijd in [[VARA]]'s ''[[Kopspijkers]]''. De heren krijgen een eigen programma aangeboden door de AVRO en stappen vroegtijdig op bij [[Jack Spijkerman]].
<br>
<br>
''' Speciale uitzendingen'''<br>
Een enkele keer draait een uitzending om een bepaald thema. Zo werd in het eerste seizoen een thema-aflevering over de dood gemaakt. In december dat jaar verscheen ook een kerstuitzending op de televisie: A Koefnoen carol (vrij naar A Christmas Carol van Charles Dickens) waarin diverse imitaties voorkwamen. Zo was [[Jan Wolkers]] de verteller en kreeg Gerrit Zalm als boze vrek een geest van het verleden op bezoek: Pim Fortuyn.
<br>
Ook is er jaarlijks een oudjaarsuitzending. In 2004 had de uitzending veel weg van een compilatie. De twee vaste typetjes van het seizoen (de beveiligingsbeambten) zitten voor de buis bij oudjaar te zappen en komen allerlei herhalingen tegen. In 2005 was de uitzending meer een soort jaaroverzicht. Op Het Gala van het Gouden Ding werden er Gouden Dingen uitgereikt aan onder meer Geer & Goor (Gerard Joling en Gordon), Rob Oudkerk enzovoorts. Ook in 2006 werd dit idee voortgezet.


In 2006 wint ''Koefnoen'' de [[Zilveren Nipkowschijf]] voor beste televisieprogramma van het jaar. Deze zelfde prijs ontvangen ze 3 jaar eerder al met Jack Spijkerman voor het programma ''Kopspijkers''


[[category:producties|Koefnoen]]  
In 2007 kost de productie van een aflevering van ''Koefnoen'' gemiddeld 160.000 euro en is daarmee het duurste programma van de publieke omroep op dat moment.
----
[[category:productielijst K|Koefnoen]]  
[[category:Amusement|Koefnoen]]
[[category:Amusement|Koefnoen]]
[[category:2000-2009|Koefnoen]]
[[category:2000-2009|Koefnoen]]
[[category:2010-2019|Koefnoen]]

Huidige versie van 4 sep 2017 om 11:38

Periode2004-2017
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreAmusement
Decennia2000-2009, 2010-2019
Lengte30'
Mediumtelevisie
Externe infoOfficiële site Koefnoen


Beschrijving

Koefnoen is een satirisch televisieprogramma van de AVRO (later AVROTROS). De centrale figuren in Koefnoen zijn cabaretiers Owen Schumacher en Paul Groot die op spottende wijze commentaar geven op de actualiteit door middel van humoristische sketches. De heren worden bijgestaan door collega-cabaretiers met wie ze ook samenwerkten tijdens Kopspijkers. De Kopspijkers traditie van het imiteren van bekende Nederlanders wordt in Koefnoen voortgezet. In de sketches worden vaak bekende en populaire programma's belachelijk gemaakt. Zo zijn onder andere RTL Boulevard, Idols, Zomergasten en De wereld draait door reeds door Koefnoen gepersifleerd.

Na tegenvallende kijkcijfers besluit de NPO in 2017 met het programma te stoppen. Groot en Schumacher hadden nog wel door willen gaan, maar storten zich nu op een nieuw programma voor BNN-VARA.

Makers

Producent Irene van den Brekel (Human Factor TV)

Tekst Paul Groot, Owen Schumacher, Jeremy Baker, Edo Schoonbeek, Frank Houtappels, Martin van Steijn

Spel Paul Groot, Owen Schumacher, Jeremy Baker, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Marjan Luif, Sanne Wallis de Vries, Martine Sandifort

Productie Pieter Klok, Jessica Witteman, Janneke Heijer, Jos van Genderen

Regie Ben van der Meyden, Marcel de Vré, Jan Gitsels, Paul Ruven

Camera Nicole Battake, Rogier den Boer

AVRO

Achtergrondinformatie

Voor Koefnoen schitteren Groot en Schumacher samen al enige tijd in VARA's Kopspijkers. De heren krijgen een eigen programma aangeboden door de AVRO en stappen vroegtijdig op bij Jack Spijkerman.

In 2006 wint Koefnoen de Zilveren Nipkowschijf voor beste televisieprogramma van het jaar. Deze zelfde prijs ontvangen ze 3 jaar eerder al met Jack Spijkerman voor het programma Kopspijkers

In 2007 kost de productie van een aflevering van Koefnoen gemiddeld 160.000 euro en is daarmee het duurste programma van de publieke omroep op dat moment.