Literaire Ontmoetingen: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 15: Regel 15:
===Beschrijving===
===Beschrijving===


''Literaire ontmoetingen'' is een reeks schrijvers-documentaire’s waarin presentator en literatuurcriticus [[H.A. Gomperts]] verschillende schrijvers interviewt. Aan de hand van foto’s, filmbeelden en ander archiefmateriaal vertellen de schrijvers over hun werk en vormen ze een beeld van hun achtergrond. De documentaire’s zijn voor de [[AVRO]] gemaakt door documentairemaker [[Hans Keller]] en zijn een goed voorbeeld van moderne televisie.
''Literaire ontmoetingen'' is een reeks schrijversportretten waarin presentator en literatuurcriticus [[H.A. Gomperts]] Nederlandse schrijvers interviewt. Elke aflevering bestaat uit een beeldbiografie (van de hand van regisseur [[Hans Keller]]) en een kort essay uitgesproken door Gomperts. Vervolgens voert de criticus een (studio)gesprek met de schrijver. Deze draagt ook iets voor uit eigen werk. Wat ''Literaire ontmoetingen'' bijzonder maakt is het respect dat de makers hebben voor hun protagonisten. De uiterst erudiete [[Gomperts]] (hij zou later hoogleraar Moderne Nederlands Taal en Letterkunde worden aan de Rijksuniversiteit Leiden) moet in het begin nog duidelijk wennen aan de aanwezigheid van de camera maar ontwikkelt zich al gaande de serie tot een uitstekende gespreksleider.  


Het duo [[H.A.Gomperts]] en [[Hans Keller]] maakt van 1962 tot en met 1964 afleveringen voor Literaire Ontmoetingen. Medio 1964 wordt de presentatie overgenomen door [[Adriaan van der Veen]] en wordt regie overgenomen door [[Rense Royaards]].
 
Het duo [[H.A.Gomperts]] en [[Hans Keller]] maakt van 1962 tot en met 1964 14 afleveringen voor "Literaire Ontmoetingen". Na een conflict met [[AVRO]] televisiechef [[Ger Lugtenborg]] over de 15de aflevering verdwijnen Gomperts en Keller. Hierna wordt de presentatie overgenomen door [[Adriaan van der Veen]] en de regie door [[Rense Royaards]].


===Makers===
===Makers===
Regel 37: Regel 38:
===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===


De interviews zijn zowel in de studio als op locatie opgenomen en worden gedraaid op 16mm film. De documentaires zijn in zwart-wit.
De bewaarde afleveringen van 'Literaire ontmoetingen' waarvan de buitenopnamen op 16mm film zijn opgenomen en de studio-opnamen live werden uitgezonden, zijn telerecordings in zwart-wit.


In mei 1964 wordt een aflevering opgenomen met [[Remco Campert]] te gast. In deze aflevering gebruikt Campert het woord ‘naaide’ in een gedicht dat hij voordraagt. De [[AVRO]] vind dit taalgebruik onbehoorlijk en weigert de aflevering uit te zenden. Als gevolg van dit voorval besluit [[Hans Keller]] ontslag te nemen. Vermoedelijk is deze censuur de aanleiding geweest voor de omschakeling naar een nieuwe presentator en regisseur. [[Adriaan van der Veen]] was de laatste gast die [[H.A.Gomperts]] ontving. Na deze uitzending ging Van der Veen door als presentator.
In mei 1964 staat een aflevering op stapel met [[Remco Campert]] als gast. Campert wil een gedicht voorlezen met de zinsnede ‘alles zoop en naaide’. De [[AVRO]] vind dit taalgebruik onbehoorlijk en weigert hiervoor toestemming te geven. [[Hans Keller]] neemt ontslag en de uitzending gaat niet door. Na enige tijd wordt het programma hervat met de schrijver [[Adriaan van der Veen]] als presentator. [[H.A.Gomperts]] stapt over naar de VARA waar hij een soortgelijk programma maakt: 'Spreken met schrijvers'. Hij stelt prompt [[Remco Campert]] in de gelegenheid het hele gedicht inclusief het gewraakte woordje ‘naaide’ voor te dragen.  
----
----
[[category:productielijst L]]
[[category:productielijst L]]
[[category: kunst_en_cultuurprogramma]]
[[category: kunst_en_cultuurprogramma]]
[[category:1960-1969]]
[[category:1960-1969]]

Huidige versie van 3 mei 2010 om 12:55

Periode1962-1969
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKunst en cultuurprogramma
Decennia1960-1969
Lengte42’00" (gemiddeld)
Mediumtelevisie



Beschrijving

Literaire ontmoetingen is een reeks schrijversportretten waarin presentator en literatuurcriticus H.A. Gomperts Nederlandse schrijvers interviewt. Elke aflevering bestaat uit een beeldbiografie (van de hand van regisseur Hans Keller) en een kort essay uitgesproken door Gomperts. Vervolgens voert de criticus een (studio)gesprek met de schrijver. Deze draagt ook iets voor uit eigen werk. Wat Literaire ontmoetingen bijzonder maakt is het respect dat de makers hebben voor hun protagonisten. De uiterst erudiete Gomperts (hij zou later hoogleraar Moderne Nederlands Taal en Letterkunde worden aan de Rijksuniversiteit Leiden) moet in het begin nog duidelijk wennen aan de aanwezigheid van de camera maar ontwikkelt zich al gaande de serie tot een uitstekende gespreksleider.


Het duo H.A.Gomperts en Hans Keller maakt van 1962 tot en met 1964 14 afleveringen voor "Literaire Ontmoetingen". Na een conflict met AVRO televisiechef Ger Lugtenborg over de 15de aflevering verdwijnen Gomperts en Keller. Hierna wordt de presentatie overgenomen door Adriaan van der Veen en de regie door Rense Royaards.

Makers

Regie Hans Keller, Rense Royaards

Samenstelling Adriaan van der Veen, Rense Royaards

Redactie Con Nicolai

Presentatoren H.A. Gomperts, Adriaan van der Veen

Camera Joop Willemsen, Ton Bune, Ruud van Buren

Fotografie Hans Swart

AVRO

Achtergrondinformatie

De bewaarde afleveringen van 'Literaire ontmoetingen' waarvan de buitenopnamen op 16mm film zijn opgenomen en de studio-opnamen live werden uitgezonden, zijn telerecordings in zwart-wit.

In mei 1964 staat een aflevering op stapel met Remco Campert als gast. Campert wil een gedicht voorlezen met de zinsnede ‘alles zoop en naaide’. De AVRO vind dit taalgebruik onbehoorlijk en weigert hiervoor toestemming te geven. Hans Keller neemt ontslag en de uitzending gaat niet door. Na enige tijd wordt het programma hervat met de schrijver Adriaan van der Veen als presentator. H.A.Gomperts stapt over naar de VARA waar hij een soortgelijk programma maakt: 'Spreken met schrijvers'. Hij stelt prompt Remco Campert in de gelegenheid het hele gedicht inclusief het gewraakte woordje ‘naaide’ voor te dragen.