Henk Binnendijk: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 11: Regel 11:
| werkt_samen_met = [[Jan van den Bosch]], [[Alma de Vries]]
| werkt_samen_met = [[Jan van den Bosch]], [[Alma de Vries]]
| trivia =  
| trivia =  
| galler = [[:gallery:Henk Binnendijk|Gallery]]
| gallery = [[:gallery:Henk Binnendijk|Gallery]]
| externe_info =  
| externe_info =  
| media = <imagemap>
| media = <imagemap>
Regel 22: Regel 22:
| catalogus = [[Henk Binnendijk in de media]]
| catalogus = [[Henk Binnendijk in de media]]
}}
}}
Henk Binnendijk is een man die een fabelachtige kennis van de bijbel bezit. Is jarenlang gezichtsbepalend voor de Evangelische Omroep. Wat presentatie betreft is hij een natuurtalent en camera- en geluidsmensen die met hem werken, prijzen hem doordat vrijwel alles ‘er in één keer’ opstaat, zoals dat in vakjargon heet. Hoewel hij soms koketteert met zijn ‘twijfels in het geloven’ komt hij toch oprecht over. Zelden is hij lachend te zien, maar niets menselijks is hem vreemd gezien zijn enthousiasme voor voetbalclub Ajax. Wanneer hij alleen thuis is draait hij het liefste keihard pianomuziek van Frans Liszt of trekt hij zich terug in zijn zelfgebouwde tuinhuisje om in de bijbel te lezen, het mooiste boek dat er is. Hij houdt van gebak en pannenkoeken. Henk heeft groot respect voor zijn voorbeeld Billy Graham, de Amerikaanse evangelist.


Na de lagere school in Rijnsburg gaat Henk naar de Mulo in zijn woonplaats. Volgt na drie jaar een cursus Expeditiebedrijfsvoering en werkt achttien jaar in het expeditiebedrijf van zijn vader. Hoewel Nederlands Hervormd opgevoed, ziet Henk echt het Licht wanneer hij een evangelisatiebijeenkomst bezoekt. Hij is inmiddels getrouwd en het echtpaar verkoopt hun huis omdat Henk het geloof wil verkondigen en daar een tijdlang geen inkomsten tegenover staan.  
Henk Binnendijk is jarenlang gezichtsbepalend voor de Evangelische Omroep. Hij bezit een fabelachtige kennis van de bijbel. Wat presentatie betreft is hij een natuurtalent en camera- en geluidsmensen die met hem werken, prijzen hem doordat vrijwel alles ‘er in één keer’ opstaat, zoals dat in vakjargon heet. Hoewel hij soms koketteert met zijn ‘twijfels in het geloven’ komt hij toch oprecht over.
Zelden is hij lachend te zien, maar niets menselijks is hem vreemd gezien zijn enthousiasme voor voetbalclub Ajax. Wanneer hij alleen thuis is draait hij het liefste heel hard pianomuziek van Frans Liszt of trekt hij zich terug in zijn zelfgebouwde tuinhuisje om de bijbel te lezen, volgens hem 'het mooiste boek dat er is'. Hij houdt van gebak en pannenkoeken. Henk heeft groot respect voor zijn voorbeeld Billy Graham, de Amerikaanse evangelist.
 
===Jeugd, opleiding en vroege werkzaamheden===
Na de lagere school in Rijnsburg gaat Henk naar de Mulo in zijn woonplaats. Hij volgt na drie jaar een cursus Expeditiebedrijfsvoering en werkt achttien jaar in het expeditiebedrijf van zijn vader. Hoewel Nederlands Hervormd opgevoed, ziet Henk echt het licht wanneer hij een evangelisatie-bijeenkomst bezoekt. Hij is dan inmiddels getrouwd en het echtpaar verkoopt hun huis omdat Henk het geloof wil verkondigen en daar een tijdlang geen inkomsten tegenover staan.  


Hij heeft geen studie op de universiteit gevolgd en is dus geen predikant, maar evangelist en dat is een vrij beroep. Gedurende tien jaar werkt hij freelance voor verschillende evangelisatie-organisaties en volgt hij in 1972 een bijbelcursus in Engeland op het Bible College of Wales.  
Hij heeft geen studie op de universiteit gevolgd en is dus geen predikant, maar evangelist en dat is een vrij beroep. Gedurende tien jaar werkt hij freelance voor verschillende evangelisatie-organisaties en volgt hij in 1972 een bijbelcursus in Engeland op het Bible College of Wales.  


In 1976 komt hij in contact met Dick Baarsen van de Evangelische Omroep en Henk wordt hij producer op de afdeling jongerenprogramma’s bij de Evangelische Omroep, om via hoofdmedewerker speciale programma’s (1981) afdelingshoofd Verkondigende Programma’s te worden. In 1990 treedt hij terug als afdelingshoofd en gaat televisieprogramma’s maken.  
===Omroeploopbaan===
 
Via [[Dick Baarsen]] komt Binnendijk bij de [[Evangelische Omroep]] terecht waar hij producer wordt op de afdeling jongerenprogramma's. In 1981 wordt hij hoofdmedewerker speciale programma's en later is hij afdelingshoofd Verkondigende Programma's. In 1990 treedt hij terug als afdelingshoofd en gaat televisieprogramma’s maken.
Per 1 juni 1999 is Binnendijk officieel met pensioen gegaan. Naast het maken en presenteren van programma’s schrijft hij ook een aantal boeken.
 
Omroeploopbaan
 
Henk Binnendijk begint in 1973 voor de Evangelische Omroep de serie [[De wind blaast waarheen hij wil]], die twee seizoenen loopt en waarin hij onder meer praat over vrijheid en geloof. Daarna volgt het programma voor jongeren “[[Windkracht 16]]” (1976) waarin vragen aan de orde komen als over sex voor het huwelijk, het ontstaan van de mensheid en is alles wat in de bijbel staat waar? De serie wordt van 1976 tot en met 1979 uitgezonden.
In de programma’s die hij tot aan zijn pensioen maakt, gaat Binnendijk veelal in gesprek met jongeren over levensvragen. Het geloof is in de programma’s de basis.
Hij werkt ook regelmatig mee aan het programma [[Vrouw zijn]], samen met [[Tonneke Bijker]].
 
 
Henk is ook altijd aanwezig op de EO-Landdag en de EO-Familiedag3 van 1978 tot en met 2003. In de serie jongerenmagazines [[Ronduit-TV]] van [[Jan van den Bosch]] en [[Alma de Vries]] is Henk Binnendijk regelmatig paraat met een lezing.
 
Wanneer de Evangelische Omroep vijfentwintig jaar bestaat is er een groot gevarieerd live-programma vanaf diverse locaties: “25 jaar EO, een wereld van verschil”.14 Daarin praat Bert van Leeuwen met Henk Binnendijk over de werksfeer binnen de Evangelische Omroep.
 
Het bekendste serieprogramma van Binnendijk is [[Fifty Fifty]] waarin hij met een bekende Nederlander praat over het geloof. Zo is daar schaatsster [[Yvonne van Gennip]] en de beroemde uitzending waarin Henk presentator [[Henny Huisman]] aan het huilen krijgt in Fifty Fifty (1993).
 
De loopbaan bij de Evangelische Omroep komt voor Henk Binnendijk in 1999 tot een einde en “[[Dag Henk]]” is een programma waarin Henk samen met [[Bart van Leeuwen]] terugkijkt op zijn 25 jaar bij de omroep en waarin ze praten over het geloof en over de mensen die Henk in zijn programma’s heeft gehad. Ook zijn er reactie van mensen als [[Herman Brood]], [[Paul de Leeuw]], [[Henny Huisman]] en [[Lee Towers]].
 


====Publicaties====
===EO===
Henk Binnendijk begint in 1973 voor de EO] de serie ''[[De wind blaast waarheen hij wil]]'', dat twee seizoenen loopt en waarin hij onder meer praat over vrijheid en geloof. Daarna volgt het programma voor jongeren ''[[Windkracht 16]]'' (1976) waarin vragen aan de orde komen over seks voor het huwelijk, het ontstaan van de mensheid en het waarheidsgehalte van de bijbel. De serie wordt van 1976 tot en met 1979 uitgezonden.


De Tabernakel (1980).
In zijn programma’s gaat Binnendijk veelal in gesprek met jongeren over levensvragen. Het geloof is in de programma’s de basis. Hij werkt ook regelmatig mee aan het programma ''[[Vrouw zijn]]'', samen met [[Tonneke Bijker]].


De Bergrede (1981).
===EO-Landdag, EO-Familiedag===
Binnendijk is altijd aanwezig op de EO-Landdag en de EO-Familiedag van 1978 tot en met 2003. In de serie jongerenmagazines ''[[Ronduit-TV]]'' van [[Jan van den Bosch]] en [[Alma de Vries]] is Binnendijk regelmatig te vinden met een lezing.


Openbaring (1983).
Wanneer de Evangelische Omroep vijfentwintig jaar bestaat is er een groot gevarieerd liveprogramma vanaf diverse locaties: ''[[25 jaar EO, een wereld van verschil]]''. Daarin praat [[Bert van Leeuwen]] met Binnendijk over de werksfeer binnen de Evangelische Omroep.  


Dubbelportretten (1998).
===Fifty Fifty===
Het bekendste serieprogramma van Binnendijk is ''[[Fifty Fifty]]'' waarin hij met een bekende Nederlander praat over het geloof. Zo is daar schaatsster [[Yvonne van Gennip]] en de beroemde uitzending uit 1993 waarin Binnendijk presentator [[Henny Huisman]] aan het huilen krijgt.


Hij zond een man voor hem uit (1999).
===Pensioen===
De loopbaan bij de Evangelische Omroep komt voor Henk Binnendijk per 1 juni 1999 tot een einde wanneer hij officieel met pensioen gaat. ''[[Dag Henk]]'' is een programma waarin hij samen met Bert van Leeuwen terugkijkt op zijn jaren bij de omroep en waarin ze praten over het geloof en over de mensen die Binnendijk in zijn programma’s te gast heeft gehad. In 2002 besluit hij na 27 jaar te stoppen met zijn toespraken op de EO Jongerendag.


====Prijzen en onderscheidingen====
===Publicaties===
''De Tabernakel'' (1980)<br>
''De Bergrede'' (1981)<br>
''Openbaring'' (1983)<br>
''Dubbelportretten'' (1998)<br>
''Hij zond een man voor hem uit'' (1999)<br>


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (1999).
===Prijzen en onderscheidingen===
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (1999)


[[Category:personen|Binnendijk, Henk]] [[Category:Programmamaker |Binnendijk, Henk]] [[Category:Presentator |Binnendijk, Henk]]
[[Category:personen|Binnendijk, Henk]] [[Category:Programmamaker |Binnendijk, Henk]] [[Category:Presentator |Binnendijk, Henk]]

Huidige versie van 1 sep 2016 om 13:50

Henk Binnendijk

NaamHendrik Nicolaas Dirk Binnendijk
GeborenRijnsburg, 22 juni 1934
Functies programmamaker, presentator
Bekend vanWindkracht 16, EO-Familiedag, EO-Jongerendag, Ronduit-TV, Fifty-fifty
Periode actief1973-1999
Werkt samen metJan van den Bosch, Alma de Vries
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Henk Binnendijk in de media
Oeuvre Henk Binnendijk

Henk Binnendijk is jarenlang gezichtsbepalend voor de Evangelische Omroep. Hij bezit een fabelachtige kennis van de bijbel. Wat presentatie betreft is hij een natuurtalent en camera- en geluidsmensen die met hem werken, prijzen hem doordat vrijwel alles ‘er in één keer’ opstaat, zoals dat in vakjargon heet. Hoewel hij soms koketteert met zijn ‘twijfels in het geloven’ komt hij toch oprecht over. Zelden is hij lachend te zien, maar niets menselijks is hem vreemd gezien zijn enthousiasme voor voetbalclub Ajax. Wanneer hij alleen thuis is draait hij het liefste heel hard pianomuziek van Frans Liszt of trekt hij zich terug in zijn zelfgebouwde tuinhuisje om de bijbel te lezen, volgens hem 'het mooiste boek dat er is'. Hij houdt van gebak en pannenkoeken. Henk heeft groot respect voor zijn voorbeeld Billy Graham, de Amerikaanse evangelist.

Jeugd, opleiding en vroege werkzaamheden

Na de lagere school in Rijnsburg gaat Henk naar de Mulo in zijn woonplaats. Hij volgt na drie jaar een cursus Expeditiebedrijfsvoering en werkt achttien jaar in het expeditiebedrijf van zijn vader. Hoewel Nederlands Hervormd opgevoed, ziet Henk echt het licht wanneer hij een evangelisatie-bijeenkomst bezoekt. Hij is dan inmiddels getrouwd en het echtpaar verkoopt hun huis omdat Henk het geloof wil verkondigen en daar een tijdlang geen inkomsten tegenover staan.

Hij heeft geen studie op de universiteit gevolgd en is dus geen predikant, maar evangelist en dat is een vrij beroep. Gedurende tien jaar werkt hij freelance voor verschillende evangelisatie-organisaties en volgt hij in 1972 een bijbelcursus in Engeland op het Bible College of Wales.

Omroeploopbaan

Via Dick Baarsen komt Binnendijk bij de Evangelische Omroep terecht waar hij producer wordt op de afdeling jongerenprogramma's. In 1981 wordt hij hoofdmedewerker speciale programma's en later is hij afdelingshoofd Verkondigende Programma's. In 1990 treedt hij terug als afdelingshoofd en gaat televisieprogramma’s maken.

EO

Henk Binnendijk begint in 1973 voor de EO] de serie De wind blaast waarheen hij wil, dat twee seizoenen loopt en waarin hij onder meer praat over vrijheid en geloof. Daarna volgt het programma voor jongeren Windkracht 16 (1976) waarin vragen aan de orde komen over seks voor het huwelijk, het ontstaan van de mensheid en het waarheidsgehalte van de bijbel. De serie wordt van 1976 tot en met 1979 uitgezonden.

In zijn programma’s gaat Binnendijk veelal in gesprek met jongeren over levensvragen. Het geloof is in de programma’s de basis. Hij werkt ook regelmatig mee aan het programma Vrouw zijn, samen met Tonneke Bijker.

EO-Landdag, EO-Familiedag

Binnendijk is altijd aanwezig op de EO-Landdag en de EO-Familiedag van 1978 tot en met 2003. In de serie jongerenmagazines Ronduit-TV van Jan van den Bosch en Alma de Vries is Binnendijk regelmatig te vinden met een lezing.

Wanneer de Evangelische Omroep vijfentwintig jaar bestaat is er een groot gevarieerd liveprogramma vanaf diverse locaties: 25 jaar EO, een wereld van verschil. Daarin praat Bert van Leeuwen met Binnendijk over de werksfeer binnen de Evangelische Omroep.

Fifty Fifty

Het bekendste serieprogramma van Binnendijk is Fifty Fifty waarin hij met een bekende Nederlander praat over het geloof. Zo is daar schaatsster Yvonne van Gennip en de beroemde uitzending uit 1993 waarin Binnendijk presentator Henny Huisman aan het huilen krijgt.

Pensioen

De loopbaan bij de Evangelische Omroep komt voor Henk Binnendijk per 1 juni 1999 tot een einde wanneer hij officieel met pensioen gaat. Dag Henk is een programma waarin hij samen met Bert van Leeuwen terugkijkt op zijn jaren bij de omroep en waarin ze praten over het geloof en over de mensen die Binnendijk in zijn programma’s te gast heeft gehad. In 2002 besluit hij na 27 jaar te stoppen met zijn toespraken op de EO Jongerendag.

Publicaties

De Tabernakel (1980)
De Bergrede (1981)
Openbaring (1983)
Dubbelportretten (1998)
Hij zond een man voor hem uit (1999)

Prijzen en onderscheidingen

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (1999)