Leni Couvée: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(9 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = Foto gewenst
| illustratie = FTA001013290 011 con.jpg
| naam      = Leni Couvée
| naam      = Leni Couvée
| geboorte_datum  = 8 november 1947
| geboorte_datum  = 8 november 1947
Regel 6: Regel 6:
| overlijden_datum  =   
| overlijden_datum  =   
| overlijden_plaats =  
| overlijden_plaats =  
| functies = [[:Category:Omroeper|Omroeper]]
| functies = [[:Category:Omroeper|Omroeper]], [[:Category:presentator|presentator]]
| bekend_van  = [[NCRV]]
| bekend_van  = [[NCRV]], ''[[U zij de glorie]]''
| periode_actief  =  
| periode_actief  = 1973 - 1983
| werkt_samen_met =  
| werkt_samen_met =  
| trivia =  
| trivia = [[:Trivia: Leni Couvée|Trivia]]
| onderschrift = Leni Couvée
| gallery = [[:Gallery: Leni Couvée|Gallery]]
| onderschrift = Leni Couvée in 1982
| externe_info =  
| externe_info =  
| catalogus = [[Leni Couvée in de media]]
| catalogus = [[Leni Couvée in de media]]
Regel 17: Regel 18:
}}
}}


[[Category:Personen|Couvée, Leni]]
Leni Couvée is geboren in Amsterdam en volgt daar de vierjarige Mulo. Het liefst wil ze naar de toneelschool maar daar is ze te jong voor dus gaat ze naar de middelbare meisjesschool (mms). Het accent ligt daar op culturele opvoeding met veel geschiedenis en talen. De literatuur van de talen is voor Couvée een grote openbaring. Tijdens deze opleiding merkt Couvée dat het toneel toch niks voor haar is. Haar nieuwe doel is het volgen van een studie Nederlands. Haar vader vindt dat niet zo’n goed idee en daarnaast heeft hij er eigenlijk geen geld voor. Couvée gaat op zoek naar een baan en terwijl ze dit doet is ze vrijwilliger bij de ziekenomroep van het Wilhelmina Gasthuis. Daar werken op dat moment [[Hans van Willigenburg]] en [[Diane van Hulst]] en ook leert ze daar haar man kennen. Ze maken programma’s en muziek voor de patiënten van het ziekenhuis. Dit vindt Couvée zo leuk dat radio haar nieuwe passie wordt.
[[Category:Omroeper|Couvée, Leni]]
 
Couvée vindt uiteindelijk werk als secretaresse bij [[Joop Geesink Producties]]. Nadat ze daar een test heeft gedaan mag ze ook spotjes gaan inspreken. Hiervoor krijgt ze elke keer een boekenbon. Dit is nogal oneerlijk omdat iemand anders er 300 gulden mee verdient. Na haar werk als secretaresse werkt ze mee aan een de film ''[[Because of the Cats]]'' van [[Fons Rademakers]]. Bij deze film, die op 52 verschillende locaties wordt opgenomen, werkt ze als productie assistent.
 
[[Diane van Hulst]], een vriendin van Couvée, werkt al enige tijd als omroepster bij de [[NCRV]] als ze daar een nieuwe omroep(st)er zoeken. Diane vraagt aan Couvée of zij dat niet zou willen doen omdat ze zo graag een leuke collega wil. Eigenlijk past de [[VPRO]] beter bij Couvée maar om misschien een ingang bij de radio te krijgen doet ze toch een screentest. Tot haar verrassing wordt ze uitgekozen. Ze zoeken een “woman next door” en vinden Couvée daar een voorbeeld van. Omdat er geen aparte begeleiding is voor nieuwe omroepsters helpt Diane haar met oefenen. Zo leert Couvée de kneepjes van het vak. Als ze op een formulier van de NCRV invult dat ze geen geloof aanhangt lijkt er een probleem te zijn, maar uiteindelijk maken ze er toch geen punt van en kan ze aan het werk. Couvée's eerste omroepbeurt is op een autoloze zondag die vanwege de oliecrisis wordt ingelast. Samen met Diane rijdt ze op een lege autoweg naar de studio.
 
Ze werkt uiteindelijk een decennium lang als omroepster bij de [[NCRV]]. Naast positieve ervaringen zoals de leuke samenwerking met regie en cameramensen zijn er ook tal van negatieve verhalen te vertellen. Couvée heeft altijd het gevoel gehad dat de omroepers er niet echt bij horen. Zo krijgen ze vaak de schuld als er iets niet goed gaat, zelfs als dit buiten hun macht ligt. De NCRV staat niet toe dat Couvée naast haar omroepwerk spotjes inspreekt. Als omroepster verdient Couvée niet veel. Om wat extra geld te verdienen doet ze het af en toe toch. Later verdient ze geld bij met haar bedrijf in kunstnijverheidproducenten en als secretaresse bij ''[[Hier en nu]]''.
 
Couvée’s ambitie om bij de radio te gaan werken komt bij de NCRV op een laag pitje te staan. Tijdens haar werkzaamheden voor ''Hier en nu'' komt ze er achter dat er een grote controverse is tussen radio en televisie. De mensen die bij de radio werken zijn meer introvert terwijl de mensen van de televisie juist extravert zijn. Dit botst nog wel eens. Daarnaast moet er bij de radio hard gewerkt worden terwijl het minder succes oplevert dan bij de televisie.
 
In 1980 presenteert ze ''[[Kerst in Christ Church]]'' en vanaf 1981 is ze de vaste presentatrice van het programma ''[[U zij de glorie]]''. In 1983 besluit ze hiermee te stoppen. Als kers op de taart mag ze voor haar laatste opnames naar Amerika. Wanneer ze terug is hoort ze dat ze als omroepster wordt ontslagen. De reden zou zijn dat ze het omroepen gaan veranderen maar dit is uiteindelijk niet gebeurd. Collega [[Lisette Hordijk]] heeft tot nog jaren daarna omgeroepen.
 
Vanaf 1983 is ze haar man gaan assisteren in zijn bedrijf dat gespecialiseerd is in het exporteren van textiel. Daarnaast krijgt ze in die tijd twee kinderen en samen met haar werk voor het bedrijf heeft ze het druk genoeg. In het bedrijf kan ze haar kennis toepassen van talen die ze op de mms met veel plezier heeft geleerd. Terugkijkend op haar omroeptijd heeft ze een leuke tijd gehad. Ze is zelfbewuster geworden en heeft geleerd beter voor zichzelf op te komen. Daarnaast heeft ze er goede vriendschappen aan overgehouden met Lisette Hordijk en Diane van Hulst. Ook de andere vrouwen die in haar tijd bij de omroepen werken ziet ze nog regelmatig terug bij de Media Meiden Club.
 
[[Category:Personen|Couvee, Leni]]
[[Category:Omroeper|Couvee, Leni]]
[[Category:presentator|Couvee, Leni]]

Huidige versie van 19 jul 2013 om 13:35

Leni Couvée in 1982

NaamLeni Couvée
GeborenAmsterdam, 8 november 1947
FunctiesOmroeper, presentator
Bekend vanNCRV, U zij de glorie
Periode actief1973 - 1983
TriviaTrivia
GalleryGallery

Leni Couvée in de media
Oeuvre van Leni Couvée

Leni Couvée is geboren in Amsterdam en volgt daar de vierjarige Mulo. Het liefst wil ze naar de toneelschool maar daar is ze te jong voor dus gaat ze naar de middelbare meisjesschool (mms). Het accent ligt daar op culturele opvoeding met veel geschiedenis en talen. De literatuur van de talen is voor Couvée een grote openbaring. Tijdens deze opleiding merkt Couvée dat het toneel toch niks voor haar is. Haar nieuwe doel is het volgen van een studie Nederlands. Haar vader vindt dat niet zo’n goed idee en daarnaast heeft hij er eigenlijk geen geld voor. Couvée gaat op zoek naar een baan en terwijl ze dit doet is ze vrijwilliger bij de ziekenomroep van het Wilhelmina Gasthuis. Daar werken op dat moment Hans van Willigenburg en Diane van Hulst en ook leert ze daar haar man kennen. Ze maken programma’s en muziek voor de patiënten van het ziekenhuis. Dit vindt Couvée zo leuk dat radio haar nieuwe passie wordt.

Couvée vindt uiteindelijk werk als secretaresse bij Joop Geesink Producties. Nadat ze daar een test heeft gedaan mag ze ook spotjes gaan inspreken. Hiervoor krijgt ze elke keer een boekenbon. Dit is nogal oneerlijk omdat iemand anders er 300 gulden mee verdient. Na haar werk als secretaresse werkt ze mee aan een de film Because of the Cats van Fons Rademakers. Bij deze film, die op 52 verschillende locaties wordt opgenomen, werkt ze als productie assistent.

Diane van Hulst, een vriendin van Couvée, werkt al enige tijd als omroepster bij de NCRV als ze daar een nieuwe omroep(st)er zoeken. Diane vraagt aan Couvée of zij dat niet zou willen doen omdat ze zo graag een leuke collega wil. Eigenlijk past de VPRO beter bij Couvée maar om misschien een ingang bij de radio te krijgen doet ze toch een screentest. Tot haar verrassing wordt ze uitgekozen. Ze zoeken een “woman next door” en vinden Couvée daar een voorbeeld van. Omdat er geen aparte begeleiding is voor nieuwe omroepsters helpt Diane haar met oefenen. Zo leert Couvée de kneepjes van het vak. Als ze op een formulier van de NCRV invult dat ze geen geloof aanhangt lijkt er een probleem te zijn, maar uiteindelijk maken ze er toch geen punt van en kan ze aan het werk. Couvée's eerste omroepbeurt is op een autoloze zondag die vanwege de oliecrisis wordt ingelast. Samen met Diane rijdt ze op een lege autoweg naar de studio.

Ze werkt uiteindelijk een decennium lang als omroepster bij de NCRV. Naast positieve ervaringen zoals de leuke samenwerking met regie en cameramensen zijn er ook tal van negatieve verhalen te vertellen. Couvée heeft altijd het gevoel gehad dat de omroepers er niet echt bij horen. Zo krijgen ze vaak de schuld als er iets niet goed gaat, zelfs als dit buiten hun macht ligt. De NCRV staat niet toe dat Couvée naast haar omroepwerk spotjes inspreekt. Als omroepster verdient Couvée niet veel. Om wat extra geld te verdienen doet ze het af en toe toch. Later verdient ze geld bij met haar bedrijf in kunstnijverheidproducenten en als secretaresse bij Hier en nu.

Couvée’s ambitie om bij de radio te gaan werken komt bij de NCRV op een laag pitje te staan. Tijdens haar werkzaamheden voor Hier en nu komt ze er achter dat er een grote controverse is tussen radio en televisie. De mensen die bij de radio werken zijn meer introvert terwijl de mensen van de televisie juist extravert zijn. Dit botst nog wel eens. Daarnaast moet er bij de radio hard gewerkt worden terwijl het minder succes oplevert dan bij de televisie.

In 1980 presenteert ze Kerst in Christ Church en vanaf 1981 is ze de vaste presentatrice van het programma U zij de glorie. In 1983 besluit ze hiermee te stoppen. Als kers op de taart mag ze voor haar laatste opnames naar Amerika. Wanneer ze terug is hoort ze dat ze als omroepster wordt ontslagen. De reden zou zijn dat ze het omroepen gaan veranderen maar dit is uiteindelijk niet gebeurd. Collega Lisette Hordijk heeft tot nog jaren daarna omgeroepen.

Vanaf 1983 is ze haar man gaan assisteren in zijn bedrijf dat gespecialiseerd is in het exporteren van textiel. Daarnaast krijgt ze in die tijd twee kinderen en samen met haar werk voor het bedrijf heeft ze het druk genoeg. In het bedrijf kan ze haar kennis toepassen van talen die ze op de mms met veel plezier heeft geleerd. Terugkijkend op haar omroeptijd heeft ze een leuke tijd gehad. Ze is zelfbewuster geworden en heeft geleerd beter voor zichzelf op te komen. Daarnaast heeft ze er goede vriendschappen aan overgehouden met Lisette Hordijk en Diane van Hulst. Ook de andere vrouwen die in haar tijd bij de omroepen werken ziet ze nog regelmatig terug bij de Media Meiden Club.