Hoge leeftijd geen bezwaar: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 42: Regel 42:


===Achtergrondinformatie===
===Achtergrondinformatie===
Vita Needle heeft niet alleen in Nederland aandacht gekregen met het enkel aannemen van senioren. Zo is er behalve in Nederland ook in duitsland aandacht gegeven aan het bedrijf. In een bericht aan Vita Needle zelf betoogden de filmmakers dat Duitsland nog veel zou kunnen leren van het bedrijf.  Maar ook in Amerika zelf wordt er veel aandacht geschonken aan de productiviteit van de 65-plussers van Vita Needle. Zie ook [http://www.vitaneedle.com/pages/media.htm Vita Needle in de media]

Versie van 9 okt 2008 12:03

Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
MediumTelevisie


Beschrijving

In deze documentaire van Wim Schepens die werd uitgezonden op 3 maart 2002 in het programma "Dokwerk" van de VPRO, wordt een bedrijf laten zien in Needham, Massachutes. Het bijzondere aan dit bedrijf is dat er enkel oudere, reeds gepensioneerde, mensen werken. Uitzondering hierop zijn de directeur en de voorman van het bedrijf Vita Needle.

De mensen die er werken hebben elk hun eigen levensverhaal, echter hebben ze een ding gemeen: ze willen niet stilzitten achter de geraniums terwijl ze oud worden. Ieder moment van de nog tegane dagen willen zij op en top benutten. De meesten hebben ook al familieleden en/of echtgenoten verloren. Door op deze manieren hun laatste jaren in te vullen, verdienen zij een zakcentje en nog belangrijker, hebben ze ook de mogelijkheid hun sociale leven voort te zetten.

De directeur van Vita Needle legt uit dat zijn bedrijf tot voor kort nog aan de grond zat en dat er een beslissing gemaakt moest worden voor een radicale verandering om uberhaupt voort te kunnen bestaan. Er is toen gekozen voor het enkel aannemen van oudere mensen. Zij zijn extra gemotiveerd en harde werkers. Bovendien zijn ze erg loyaal richting het bedrijf waar ze werken.

Aan het einde van de film wordt per medewerker gevraagd hoe ze zich in de toekomst zien als ze niet meer in staat zijn om de trap op te komen, of anderszins hun werk niet meer te kunnen doen, wat dus zou betekenen dat ze naar het verpleeghuis moeten. Het antwoord hierop is eigenlijk ook unaniem. Ze willen daar niet over na denken en genieten van het heir en nu. Carpe Diem.

Makers

Regie: Wim Schepens

Camera: Edwin verstegen

Geluid: Ab Grooters

Montage: Jan Langeveld

Mixage: Jack Bol

Kleurcorrectie: Ronald van Dieren

Research: Hans van Dijk

Productie: Nellie Kramer

Samenstelling: Wim Schepens

Achtergrondinformatie

Vita Needle heeft niet alleen in Nederland aandacht gekregen met het enkel aannemen van senioren. Zo is er behalve in Nederland ook in duitsland aandacht gegeven aan het bedrijf. In een bericht aan Vita Needle zelf betoogden de filmmakers dat Duitsland nog veel zou kunnen leren van het bedrijf. Maar ook in Amerika zelf wordt er veel aandacht geschonken aan de productiviteit van de 65-plussers van Vita Needle. Zie ook Vita Needle in de media