Fernhout, de filmer: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 16: Regel 16:


De documentaire Fernhout de filmer werd in 1981 uitgezonden door de NOS.
De documentaire Fernhout de filmer werd in 1981 uitgezonden door de NOS.
In de documentaire Fernhout de Filmer wordt het levenswerk van cineast Johannes Hendrik Fernhout in beeld gebracht. John Fernhout komt uit een kunstenaarsfamilie. Zijn broer werd schilder, voor John was echter geen artistiek leven uitgezocht en ging studeren aan de handelsschool. De familie Fernhout woode destijds in Amsterdam. Een vriend van de familie die werkzaam was in de filmwereld, had een assitent nodig. Dit baantje kreeg de 14-jarige John en dit was zijn eerste kennismaking met film. Hij leerde zo het filmvak kennen en besloot om na het behalen van zijn diploma van de handelsschool zich geheel toe te leggen op de film. De eerste film waar John Fernhout aan werkte was 'Branding'. Hij speelde in deze film zelfs een klein rolletje. John Fernhout heeft in Parijs aan de film- en fotoschool gestudeerd waarna hij nog een studie heeft gedaan in Berlijn. Het filmvak was erg onregelmatig in de tijd van het opkomende fascisme in Berlijn, daarom legde Fernhout zich behalve film ook toe op fotografie. In Amsterdam is John een tijd aangesloten geweest bij 'De arbeiders fotograven' die het onrecht van arbeiders in beeld wilden brengen.
In de documentaire Fernhout de Filmer wordt het levenswerk van cineast Johannes Hendrik Fernhout in beeld gebracht. [[John Fernhout]] komt uit een kunstenaarsfamilie. Zijn broer werd schilder, voor John was echter in eerste instantie geen artistiek leven weggelegd. Hij ging studeren aan de handelsschool. De familie Fernhout woonde destijds in Amsterdam. Een vriend van de familie die werkzaam was in de filmwereld, had een assitent nodig. Dit baantje kreeg de 14-jarige John en dit was zijn eerste kennismaking met film. Hij leerde zo het filmvak kennen en besloot om na het behalen van zijn diploma van de handelsschool zich geheel toe te leggen op de film. De eerste film waar [[John Fernhout]] aan werkte was 'Branding'. Hij speelde in deze film zelfs een klein rolletje. [[John Fernhout]] heeft in Parijs aan de film- en fotoschool gestudeerd waarna hij nog een studie heeft gedaan in Berlijn. Het filmvak was erg onregelmatig in de tijd van het opkomende fascisme in Berlijn, daarom legde Fernhout zich behalve film ook toe op fotografie. In Amsterdam is John een tijd aangesloten geweest bij 'De arbeiders fotograven' die het onrecht van arbeiders in beeld wilden brengen.




In de documentaire stelt een interviewer verschillende vragen aan John Fernhout over zijn leven als filmmaker. Op de vraag wat zijn eerste grote filmopdracht was, antwoordde John met de film 'Paaseiland' ( L'ile de Paques). In de documentarie wordt ook een groot stuk van deze Franse film vanaf de begintitels getoond. In de begintitels komt de naam van John Fernhout terug als 'John Ferno'. Het niet ondertitelde film wordt in de documentaire een kwatier uitgezonden. Na dit frafment Verteld John Fernhout vanuit de Koninklijke Musea voor kunst & geschiedenis in Brussel hoe deze film tot stand is gekomen. In het museum is tevens een beeld afkomstig van Paaseiland te zien. Fernhout legt uit over het beeld en hoe het in Brussel terecht is gekomen. De interviewer Vraagt Fernhout naar een tweede grote filmopdracht waarvoor Fernhout naar Spanje is vertrokken. Fernhout vertelt over deze film die onder de rook van de Tweede Wereldoorlog gemaakt is. Deze film, later bekend geworden onder de naam 'Spaande aarde'was het eerste gefilmde oorlogsdocument wat voor veel aandacht en schrik bij het grote publiek zorgde. Ook van deze film wordt in de documentaire een fragment laten zien. In de begintitels is John Fernhout tevens terug te vinden onder het pseudoniem John Ferno.
In de documentaire stelt een interviewer verschillende vragen aan [[John Fernhout]] over zijn leven als filmmaker. Op de vraag wat zijn eerste grote filmopdracht was, antwoordde John met de film 'Paaseiland' ( L'ile de Paques). In de documentarie wordt ook een groot stuk van deze Franse film vanaf de begintitels getoond. In de begintitels komt de naam van John Fernhout terug als 'John Ferno'. De niet ondertitelde film wordt in de documentaire een kwatier lang uitgezonden. Na dit fragment vertelt [[John Fernhout]] vanuit de Koninklijke Musea voor kunst & geschiedenis in Brussel hoe deze film tot stand is gekomen. In het museum is tevens een beeld afkomstig van Paaseiland te zien. Fernhout legt uit over het beeld en hoe het in Brussel terecht is gekomen. De interviewer vraagt Fernhout naar een tweede grote filmopdracht waarvoor Fernhout naar Spanje is vertrokken. Fernhout vertelt over deze film die onder de rook van de Tweede Wereldoorlog gemaakt is. Deze film, later bekend geworden onder de naam 'Spaande aarde' was het eerste gefilmde oorlogsdocument wat voor veel aandacht en schrik bij het grote publiek zorgde. Ook van deze film wordt in de documentaire een fragment laten zien. In de begintitels is John Fernhout tevens terug te vinden onder het pseudoniem John Ferno.




Regel 32: Regel 32:


<b>Productie:<b> [[Rita van der Steeg]]
<b>Productie:<b> [[Rita van der Steeg]]
===Achtergrond informatie===
Het hoogtepunt van de carrière van Fernhout was de film 'Sky over Holland' uitgebracht in 1967. Deze film won op het filmfestival in kan een Gouden Palm. Internationaal werd de film over Nederlandse kunst en het Nederlandse landschap goed ontvangen. In Nederland echter, werd de film een 'klompen- en molenfilm' genoemd.

Versie van 8 okt 2008 08:48

Periode1981
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte26.34 minuten
Mediumtelevisie


Beschrijving

De documentaire Fernhout de filmer werd in 1981 uitgezonden door de NOS. In de documentaire Fernhout de Filmer wordt het levenswerk van cineast Johannes Hendrik Fernhout in beeld gebracht. John Fernhout komt uit een kunstenaarsfamilie. Zijn broer werd schilder, voor John was echter in eerste instantie geen artistiek leven weggelegd. Hij ging studeren aan de handelsschool. De familie Fernhout woonde destijds in Amsterdam. Een vriend van de familie die werkzaam was in de filmwereld, had een assitent nodig. Dit baantje kreeg de 14-jarige John en dit was zijn eerste kennismaking met film. Hij leerde zo het filmvak kennen en besloot om na het behalen van zijn diploma van de handelsschool zich geheel toe te leggen op de film. De eerste film waar John Fernhout aan werkte was 'Branding'. Hij speelde in deze film zelfs een klein rolletje. John Fernhout heeft in Parijs aan de film- en fotoschool gestudeerd waarna hij nog een studie heeft gedaan in Berlijn. Het filmvak was erg onregelmatig in de tijd van het opkomende fascisme in Berlijn, daarom legde Fernhout zich behalve film ook toe op fotografie. In Amsterdam is John een tijd aangesloten geweest bij 'De arbeiders fotograven' die het onrecht van arbeiders in beeld wilden brengen.


In de documentaire stelt een interviewer verschillende vragen aan John Fernhout over zijn leven als filmmaker. Op de vraag wat zijn eerste grote filmopdracht was, antwoordde John met de film 'Paaseiland' ( L'ile de Paques). In de documentarie wordt ook een groot stuk van deze Franse film vanaf de begintitels getoond. In de begintitels komt de naam van John Fernhout terug als 'John Ferno'. De niet ondertitelde film wordt in de documentaire een kwatier lang uitgezonden. Na dit fragment vertelt John Fernhout vanuit de Koninklijke Musea voor kunst & geschiedenis in Brussel hoe deze film tot stand is gekomen. In het museum is tevens een beeld afkomstig van Paaseiland te zien. Fernhout legt uit over het beeld en hoe het in Brussel terecht is gekomen. De interviewer vraagt Fernhout naar een tweede grote filmopdracht waarvoor Fernhout naar Spanje is vertrokken. Fernhout vertelt over deze film die onder de rook van de Tweede Wereldoorlog gemaakt is. Deze film, later bekend geworden onder de naam 'Spaande aarde' was het eerste gefilmde oorlogsdocument wat voor veel aandacht en schrik bij het grote publiek zorgde. Ook van deze film wordt in de documentaire een fragment laten zien. In de begintitels is John Fernhout tevens terug te vinden onder het pseudoniem John Ferno.


Makers

Camera: Douwes Fernhout en Hans de Ruiter

Montage: Caroline Baan en Hugo Dekker

Redactie: Dick van Reeuwijk

Productie: Rita van der Steeg


Achtergrond informatie

Het hoogtepunt van de carrière van Fernhout was de film 'Sky over Holland' uitgebracht in 1967. Deze film won op het filmfestival in kan een Gouden Palm. Internationaal werd de film over Nederlandse kunst en het Nederlandse landschap goed ontvangen. In Nederland echter, werd de film een 'klompen- en molenfilm' genoemd.