Rob van den Berg (grafisch ontwerper): verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 33: Regel 33:




[[Category:personen|Berg, Rob van den]] [[Category:Grafisch ontwerper |Berg, Rob van den]]
[[Category:personen|Berg, Rob van den]] [[Category:Grafisch ontwerper |Berg, Rob van den]] [[category: Televisievormgeving|Berg, Rob van den]]

Versie van 7 nov 2008 16:22

PersoonPlaceholder.png

NaamRob van den Berg
Geboren, 6-1-1944
Functies grafisch ontwerper,
Bekend vanvormgever van Per seconde wijzer, Tien voor taal, stationcalls voor de TROS, TV10 en RTL
Periode actief1965-heden
Werkt samen metJaap Drupsteen, Hans de Cocq, Frans Schupp, Johan Volkerijk, Henk Vermolen en Robbert Smit
Externe infoBeeldwerk.nl

Rob van den Berg in de media
Oeuvre Rob van den Berg


Rob van den Berg volgt, voor hij in 1965 bij de NTS begint als grafisch ontwerper de Grafische school in Den Haag, een opleiding tot handzetter en een avondopleiding grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie in Den Haag. De eerste jaren bij de NTS maakt hij als grafisch assistent titelkaarten, titelrollen en landkaarten of andere infographics voor nieuws en actualiteitenprogramma's. Met de groei die televisie meemaakte in de jaren zestig groeide ook de behoefte aan uitgebreidere programmaleaders en programmavormgeving. De werkzaamheden van Rob van den Berg breidde zich uit naar illustratie en ook animatie op film. Een voorbeeld van zo'n titel verrijkt met illustraties is de leader van het programma "Citroentje met suiker".

De bloeiperiode van de afdeling grafisch ontwerp van de NOS, vanaf ongeveer midden jaren zeventig, omschrijft Rob van den Berg als 'een grote snoepdoos.' Omdat de omroepen aanspraak maakten op een bepaald deel van de tijd van de afdeling, was geld geen probleem. 'Als wij het in ons hoofd kregen om 25 groen gespoten varkens in de studio te gebruiken, dan kon dat', aldus Van den Berg. Bij sommige regisseurs of producties kreeg je alle vrijheid om te experimenteren met vormgeving, bijvoorbeeld bij regisseur Wilhelmina Hoedeman.

De introductie van kleurentelevisie veranderde het werk van de ontwerpers aanzienlijk. In eerste instantie werden titelkaarten en rollen met de hand ingekleurd. Dat was echter geen ideale situatie; het kosste veel tijd en de structuur van verf bleef zichtbaar. Om titelkaarten egaal in kleur te krijgen, stelde Van den Berg voor om een zeefdrukpers aan te schaffen. Gabriëlle Otten werd aangenomen om de pers te bedienen.

Rob van den Berg was samen met Jaap Drupsteen betrokken bij het opzetten van een eigen studio voor de grafische afdeling van de NOS. Voorheen werden filmanimaties buitenshuis ontwikkeld, maar toen het mogelijk werdt om met video animaties op te nemen, kreeg de afdeling een eigen Electronische Trucage Studio.

Begin jaren tachtig wordt de Paintbox aangekocht door de afdeling, een geweldige machine volgens de ontwerpers, maar wel duur en tijdrovend om op te werken. Rob van den Berg ontdekt de Amiga, een veel kleinere computer met nagenoeg dezelfde mogelijkheden. De kwaliteit is minder goed, maar voor inforgraphics in actualeitenprogramma's of spelletjesprogramma's is zo'n hge beeldkwaliteit als met de Paintbox berijkt wordt eiegenlijk helemaal niet nodig.

Eind 1989, vlak vóór de privatisering van de grafische afdeling van de NOS (naar NOB Design), beginnen ontwerpers Rob van den Berg , Bob van den Berg en Henk Kuilman voor zichzelf met Beeldwerk. Ferenc Nemeth wordt aangenomen als Amiga specialist. Want de ontwerpers van Beeldwerk ontwerpen heel veel programmavormgeving voor spelletjesprogramma's en nieuws- en actualiteitenprogramma's en dat doen ze op de Amiga. Daarnaast maken ze ook stationcalls voor onder andere de TROS, TV10 en RTL4.

Eind jaren negentig veranderd Beeldwerk van samenstelling en gaat het bureau zich meer bezig houden met interne communicatie dan met televisie. In 2003 wordt Robbert Smit partner in Beeldwerk.