Leonie Speelman: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 18: Regel 18:
}}
}}


Leonie Speelman komt uit een gezin met drie broers en één zus. Ze heeft een universitaire studie Nederlands Recht afgerond en is als purser gaan werken bij een luchtvaartmaatschappij. Toch heeft ze ook interesse voor de media. Ze wil stage lopen als redacteur bij een televisieprogramma en belt de [[AVRO]] om te vragen of er mogelijkheden zijn. De omroep geeft de voorkeur aan studenten journalistiek, maar ze zoeken wel op korte termijn een omroepster. Ze vragen of Leonie representatief is. ‘Absoluut’, bluft ze. Binnen een week heeft ze een screentest gedaan, maar uiteindelijk wordt ze niet aangenomen omdat men haar qua type teveel vindt lijken op de toenmalige omroepster [[Judith de Bruijn]]. De band van de screentest heeft Leonie later kunnen inzetten wanneer er een vacature bij de [[NCRV]] ontstaat. De omroep besluit namelijk eind 1991 twee jonge omroepsters aan te nemen. Dat zijn [[Karin Douma]] en Leonie.  
Leonie Speelman komt uit een gezin met drie broers en één zus. Ze heeft een universitaire studie Nederlands Recht afgerond en is als purser gaan werken bij een luchtvaartmaatschappij. Toch heeft ze ook interesse voor de media. Ze wil stage lopen als redacteur bij een televisieprogramma en belt de [[AVRO]] om te vragen of er mogelijkheden zijn. De omroep geeft de voorkeur aan studenten journalistiek, maar ze zoeken wel op korte termijn een omroepster. Ze vragen of Speelman representatief is. ‘Absoluut’, bluft ze. Binnen een week heeft ze een screentest gedaan, maar uiteindelijk wordt ze niet aangenomen omdat men haar qua type teveel vindt lijken op de toenmalige omroepster [[Judith de Bruijn]]. De band van de screentest heeft Speelman later kunnen inzetten wanneer er een vacature bij de [[NCRV]] ontstaat. De omroep besluit namelijk eind 1991 twee jonge omroepsters aan te nemen. Dat zijn [[Karin Douma]] en Leonie Speelman.  


Ze krijgen een begeleider en aanvankelijk ook een kleedster. Na een tijdje besluit Leonie toch zelf voor haar kleding te zorgen, waarvoor ze bij haar vriendinnen langsgaat. Het plaatje moet wel mooi zijn, maar de kleding moet nog wel bij haar passen, vindt ze. Ze merkt dat de kijkers goed naar haar luisteren. Als ze op de 65e verjaardag van Koningin Beatrix de majesteit namens de NCRV feliciteert met haar 66e verjaardag wordt er veel gebeld door de achterban. Als omroepster komt ze in de schminkkamer af en toe coryfeeën tegen met wie ze een babbeltje maakt. Echt bekend is ze zelf als omroeper niet geworden en dat vindt ze prima. Hoewel ze open staat voor een bredere professionele ontwikkeling binnen de omroep komt dat er niet van. AVRO, [[KRO]] en NCRV besluiten per 1 oktober 1992 te stoppen met omroepers op [[Nederland 1]] ten gunste van een zenderimago. Karin en Leonie moeten alweer vertrekken.
Ze krijgen een begeleider en aanvankelijk ook een kleedster. Na een tijdje besluit Speelman toch zelf voor haar kleding te zorgen, waarvoor ze bij haar vriendinnen langsgaat. Het plaatje moet wel mooi zijn, maar de kleding moet nog wel bij haar passen, vindt ze. Ze merkt dat de kijkers goed naar haar luisteren. Als ze op de 65e verjaardag van Koningin Beatrix de majesteit namens de NCRV feliciteert met haar 66e verjaardag wordt er veel gebeld door de achterban. Als omroepster komt ze in de schminkkamer af en toe coryfeeën tegen met wie ze een babbeltje maakt. Echt bekend is ze zelf als omroeper niet geworden en dat vindt ze prima. Hoewel ze open staat voor een bredere professionele ontwikkeling binnen de omroep komt dat er niet van. AVRO, [[KRO]] en NCRV besluiten per 1 oktober 1992 te stoppen met omroepers op [[Nederland 1]] ten gunste van een zenderimago. Douma en Speelman moeten alweer vertrekken.


Gelukkig heeft Leonie haar vaste baan bij de luchtvaartmaatschappij nooit opgegeven. Later raakt ze betrokken bij audiovisuele producties binnen dat bedrijf. Ze kan daarbij terugvallen op de ervaringen uit haar korte omroeploopbaan, een tijd waarin ze met leuke collega’s heeft gewerkt.  
Gelukkig heeft Speelman haar vaste baan bij de luchtvaartmaatschappij nooit opgegeven. Later raakt ze betrokken bij audiovisuele producties binnen dat bedrijf. Ze kan daarbij terugvallen op de ervaringen uit haar korte omroeploopbaan, een tijd waarin ze met leuke collega’s heeft gewerkt.  


[[Category:Personen|Speelman, Leonie]] [[Category:Omroeper|Speelman, Leonie]]
[[Category:Personen|Speelman, Leonie]] [[Category:Omroeper|Speelman, Leonie]]

Huidige versie van 22 jul 2013 om 13:43

Leonie Speelman

NaamLeonie Marianne Speelman
GeborenRotterdam, 27 januari 1962
FunctiesOmroeper
Bekend vanNCRV
Periode actief1992

Leonie Speelman in de media
Oeuvre Leonie Speelman

Leonie Speelman komt uit een gezin met drie broers en één zus. Ze heeft een universitaire studie Nederlands Recht afgerond en is als purser gaan werken bij een luchtvaartmaatschappij. Toch heeft ze ook interesse voor de media. Ze wil stage lopen als redacteur bij een televisieprogramma en belt de AVRO om te vragen of er mogelijkheden zijn. De omroep geeft de voorkeur aan studenten journalistiek, maar ze zoeken wel op korte termijn een omroepster. Ze vragen of Speelman representatief is. ‘Absoluut’, bluft ze. Binnen een week heeft ze een screentest gedaan, maar uiteindelijk wordt ze niet aangenomen omdat men haar qua type teveel vindt lijken op de toenmalige omroepster Judith de Bruijn. De band van de screentest heeft Speelman later kunnen inzetten wanneer er een vacature bij de NCRV ontstaat. De omroep besluit namelijk eind 1991 twee jonge omroepsters aan te nemen. Dat zijn Karin Douma en Leonie Speelman.

Ze krijgen een begeleider en aanvankelijk ook een kleedster. Na een tijdje besluit Speelman toch zelf voor haar kleding te zorgen, waarvoor ze bij haar vriendinnen langsgaat. Het plaatje moet wel mooi zijn, maar de kleding moet nog wel bij haar passen, vindt ze. Ze merkt dat de kijkers goed naar haar luisteren. Als ze op de 65e verjaardag van Koningin Beatrix de majesteit namens de NCRV feliciteert met haar 66e verjaardag wordt er veel gebeld door de achterban. Als omroepster komt ze in de schminkkamer af en toe coryfeeën tegen met wie ze een babbeltje maakt. Echt bekend is ze zelf als omroeper niet geworden en dat vindt ze prima. Hoewel ze open staat voor een bredere professionele ontwikkeling binnen de omroep komt dat er niet van. AVRO, KRO en NCRV besluiten per 1 oktober 1992 te stoppen met omroepers op Nederland 1 ten gunste van een zenderimago. Douma en Speelman moeten alweer vertrekken.

Gelukkig heeft Speelman haar vaste baan bij de luchtvaartmaatschappij nooit opgegeven. Later raakt ze betrokken bij audiovisuele producties binnen dat bedrijf. Ze kan daarbij terugvallen op de ervaringen uit haar korte omroeploopbaan, een tijd waarin ze met leuke collega’s heeft gewerkt.