Han Tonnon

Uit B&G Wiki
Han Tonnon

Naamir. J.C. (Han) Tonnon
GeborenVoorburg, onbekend
Functiesverslaggever, omroeper, presentator, redacteur
Bekend vanTROS Aktua (radio), TROS Vakantiekompas, TROS Klantenservice, Helpers weg
Periode actief1980-1988
Werkt samen metJaap Jongbloed, Marlot Bloemhard
GalleryGallery

Han Tonnon in de media
Oeuvre Han Tonnon

Han Tonnon wordt in Voorburg geboren, de derde zoon in de familie. Op zijn negende verhuist het gezin naar Eindhoven omdat zijn vader een baan bij de Technische Universiteit Delft verruilt voor de TU Eindhoven. Later is Han aan de TU Eindhoven afgestudeerd als bedrijfskundig ingenieur met als specialisatie de organisatie van massamedia. Zijn afstudeerplek wordt de Stichting Regionale Omroep Brabant, destijds een van de eerste regionale omroepen in Nederland. Daar is hij in aanraking gekomen met de journalistiek. Hij vindt het dermate boeiend dat hij na zijn studie besluit te solliciteren bij de landelijke omroepen.

In 1980 schrijft hij open sollicitatiebrieven naar de TROS, de AVRO en de NCRV. De TROS heeft op dat moment geen vacature. Hij kan beleidsmedewerker worden bij de NCRV of redacteur/verslaggever/presentator bij AVRO’s Radiojournaal. Dat laatste beantwoordt aan zijn wens om de journalistiek in te gaan, dus hij aanvaardt die baan. Op persconferenties komt hij regelmatig collega journalisten tegen van TROS Aktua radio en meestal kan hij het goed met ze vinden. Wanneer er in 1981 een functie als algemeen verslaggever vrijkomt bij Aktua radio stapt hij over. De sfeer bij de TROS omschrijft hij als dynamisch, ondernemend en enthousiast. De TROS is, evenals de AVRO, redelijk ongebonden en niet dogmatisch, maar de TROS is in die tijd jonger en minder opgedeeld in vakjes. Buiten zijn eigenlijke werk kan Han ook voor andere TROS programma’s werken. In 1982 wordt in Suriname luitenant Rambocus vermoord in de nasleep van de Decembercoup van legerleider Desi Bouterse. Han staat op het punt naar Suriname af te reizen voor Aktua radio wanneer Wibo van der Linde, hoofdredacteur Aktua televisie, hem vraagt om ook gelijk voor televisie een reportage te maken. Helaas komt het er niet van, omdat Han geen visum krijgt voor Suriname.

In 1984 wordt Han door de TROS-directie gevraagd om een screentest te doen voor televisie. De test pakt goed uit en hij wordt al gauw ingezet als omroeper, vooral om ervaring op te doen. Hij heeft vaak dienst op zondagmiddag, omdat het reportagewerk voor Aktua radio gewoon doorgaat. Presentatietraining krijgt hij op Santbergen van Jaap Brand, maar zijn TROS-collega Tineke Verburg heeft hem ook van de nodige tips voorzien. Het omroepen heeft hij tot 1987 gedaan.

Inmiddels is hij bevriend geraakt met presentator Jaap Jongbloed. In 1987 wordt hij door Jaap gevraagd om mederedacteur/presentator te worden van een nieuwe informatief consumentenprogramma voor vakantiegangers, TROS Vakantiekompas. Rechtstreeks vanaf diverse toeristische locaties in Nederland wordt het programma gepresenteerd door Jaap, Han en omroepster Marlot Bloemhard. Daarnaast maakt hij reportages voor TROS Aktua in bedrijf. Voor de radio heeft hij reportages gemaakt voor de TROS Nieuwsshow en is hij eindredacteur en presentator geweest van consumentenprogramma TROS Klantenservice en discussieprogramma Helpers weg. Ondertussen wordt hij bij TROS Aktua radio sociaal-economisch redacteur/verslaggever. Voor dit werk komt hij voor interviews bij veel bedrijven, organisaties en ministeries over de vloer. Het maakt hem nieuwsgierig naar het voorlichtingsbeleid van die instanties. Hij merkt dat hij zelf wil meedenken en sturen in het communicatiebeleid.

Bij de TROS heeft Han alles kunnen doen wat hij wil, maar verslaafd aan radio of televisiebekendheid is hij nooit geworden. Begin 1988 komt er een vacature bij het ministerie van Economische zaken als woordvoerder van de staatsecretaris van Buitenlandse Handel. Han laat de kans niet voorbij gaan. Hoewel hij het niet makkelijk vindt de ‘swingende’ omroep de rug toe te keren, staat deze mooie functie in het hart van het ministerie er tegenover. De overstap van de journalistiek naar voorlichting wordt hem niet door al zijn collega’s in dank afgenomen, maar hij is lang niet de enige die deze stap heeft genomen. In zijn ervaring heeft de overstap prima gewerkt. Jarenlang heeft hij veel journalistieke ex-collega’s nog aan mooie interviews kunnen helpen, omdat hij weet hoe beide partijen werken. Sinds de jaren negentig heeft Han Tonnon zich verder ontwikkeld in het communicatievak. Op een uitstapje als Hoofd Corporate Communications van Transavia Airlines na, is hij bij verschillende ministeries en organisaties de publieke zaak trouw gebleven. De voor hem meest boeiende periode is 1999-2004 geweest, wanneer hij Hoofd Pers & Publiciteit/woordvoerder Koninklijk Huis bij de Rijksvoorlichtingsdienst is geweest. In die functie werkt hij direct met leden van het Koninklijk Huis en heeft hij vele evenementen (verlovingen, huwelijken en begrafenissen) en incidenten publicitair (mede) in goede banen moeten leiden. Na zijn werk als Hoofd Voorlichting van het Openbaar Ministerie werkt hij sinds begin 2008 als Hoofd Informatie en Communicatie van een wetenschappelijk instituut.