Historie radio 2000 - 2009

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2011 om 09:20
Datum Event
01-01-2000 Kijk- en luistergeld wordt afgeschaft. De omroepen worden gefinancierd uit algemene middelen, STER-inkomsten en lidmaatschapsgelden.
25-01-2000 Staatssecretaris Van der Ploeg van OC&W heeft wijzigingen in de mediawet aangebracht waarmee de Tweede Kamer instemt. De profilering van het net is nog steeds belangrijker dan die van de omroepen. Het wordt vastgelegd dat de zendgemachtigden de zeggenschap over de programmering verliezen aan de net- en zendercoördinatoren van de NOS. Het programmavoorschrift wordt aangepast wat betekent dat de omroepen minimaal een kwart cultuur en 35% informatie uit moeten zenden. Per zender mag er maximaal 25% amusement op televisie worden gebracht.
De VARA ziet deze plannen het minste zitten. De omroep gaat zelfs onderzoeken of het commercieel kan gaan met als partner SBS Broadcasting. Ze willen een bedrijf zonder winstoogmerk te worden en spreken van een 'private omroep'.
05-05-2000 Radio Hollands Glorie wordt Radio Nationaal.
19-05-2000 Er komen acht FM-pakketten vrij voor landelijke commerciële omroepen die via een veiling worden verdeeld. Het is niet meer toegestaan om tegelijkertijd via FM en Am uit te zenden. Radio 1, 2, 3 en 4 moeten via FM te beluisteren zijn. Radio 5 krijgt de Radio 1-frequentie 747AM toegewezen. Deze verdeling moet uiterlijk 1 september 2001 ingaan.
22-02-2001 Commerciële stations hebben geprotesteerd tegen de veiling van radiofrequenties. Ze vrezen dat ze een hoge prijs moeten betalen voor de frequenties waarvan ze al jaren gebruik maken en geld in geïnvesteerd hebben. Deze protesten vinden gehoor in de Tweede Kamer. Het kabinet wordt opgeroepen nieuwe plannen te ontwikkelen en van de veiling af te zien.
23-02-2001 Een commissie, onder leiding van voormalig KLM-topman Bouw, onderzoekt de verdeling van radiofrequenties.
23-03-2001 De commissie presenteert zijn bevindingen. Zes commerciële stations behouden hun frequentie en Business Nieuws Radio moet verhuizen. Drie frequentiepakketten worden geveild onder bijna twintig nieuwe gegadigden. Er zijn echter een aantal juridische en technische bezwaren aan het voorstel. Bestaande en nieuwe commerciële omroepen worden niet gelijk behandeld omdat de frequentiepakketten niet allemaal een even groot bereik hebben. Omdat er tien in plaats van acht pakketten worden verdeeld zijn er minder frequenties vrij voor regionale en lokale omroepen. Als deze bezwaren niet worden weggenomen zullen de frequenties alsnog geveild worden.
01-04-2001 Het radiotijdsein (de pips) wordt afgeschaft en vervangen door een zogenaamd audiologo.
01-04-2001 Radio 5 krijgt beschikking over de middengolffrequentie van Radio 1. De naam verandert in 747 AM. Radio 1 gaat uitzenden op de middengolf, 1008 kHz.
30-05-2001 Staatssecretaris De Vries van V&W houdt alsnog vast een veiling van de radiofrequenties. Het plan van Bouw is juridisch onuitvoerbaar en zorgt voor teveel vertraging. Wel wordt het voorstel aangenomen om tien in plaats van acht frequentiepakketten te verdelen. De Tweede Kamer ziet geen bezwaren in het plan van Bouw.
26-06-2001 Door staatssecretarissen Van der Ploeg (OC&W) en De Vries wordt een compromisvoorstel gepresenteerd voor de verdeling van de radiofrequenties. Ze willen tien landelijke FM-pakketten voor de commerciële radiostations veilen. Vier van deze pakketten krijgen een vooraf afgesproken profiel. De zes resterende pakketten zijn vrij invulbaar.
05-07-2001 Het voorstel voor de verdeling van de radiofrequenties wordt door de Tweede Kamer verworpen. In een motie wordt het kabinet opgeroepen een vergelijkende toets voor te bereiden. Hierbij worden de frequenties op basis van criteria verdeeld. Het kabinet houdt vast aan veilen en geeft aan in september op de zaak terug te komen.
05-07-2001 Radio 192 wordt gestart door oud Veronica-medewerkers. De sfeer van de oude zeezender Veronica wordt hierbij overgenomen.
28-08-2001 Een commissie onder leiding van oud-minister Andriessen heeft de verdeling van etherfrequenties onderzocht. Er wordt geconcludeerd dat een verdeling op basis van een vergelijkende toets "praktisch en juridisch haalbaar is".
01-09-2001 De tijdelijke zendvergunningen van de commerciële radiostations lopen af. De politiek is het echter nog steeds niet eens over de verdeling van de frequenties. De vergunningen worden tot 1 september 2002 verlengd.
04-10-2001 In de Tweede Kamer vindt een hoorzitting plaats over de verdeling van de frequenties. Hier moet duidelijk worden of het kabinet terecht vasthoudt aan een veiling. Er wordt getwijfeld aan de bewering van staatssecretaris Monique de Vries. Zij heeft aangegeven dat een veiling noodzakelijk is om vertraging te voorkomen en claims te omzeilen. Er wordt door deskundigen verklaart dat De Vries op de hoogte is geweest van het feit dat het gekozen tijdspad om technische redenen niet gehaald kon worden. Verschillende fracties vermoeden dat ze informatie heeft achtergehouden om een veiling mogelijk te maken.


(Bron: RTV Dossier)