Gebouw de oceaan

Uit B&G Wiki
Versie door Daan (overleg | bijdragen) op 2 okt 2008 om 14:38
PeriodeDeel 1. 23-12-1997
Deel 2. 30-12-1997
Beschikbaar in archiefGebouw de Oceaan
GenreDocumentaires
Decennia2001-2009
LengteDeel 1. 51 minuten 41 seconden
Deel 2. 48 minuten 17 seconden
MediumTelevisie


Beschrijving

Tweedelige documentaire, gemaakt door Hans Wynants en Gerald van Bronkhorst, over de bewoners van 'Gebouw de Oceaan' op de Borneokade in Amsterdam waar een groot woningbouwproject wordt gerealiseerd. Centraal staan Jan Gulien en Robert Jasper Grootveld. Jan Gulien is de oprichter van 'Behoud en bestaan casa de Oceaan' en Robert Jasper Grootveld probeert zijn ideaal te verwezenlijken; groenvoorziening voor de hele buurt in de vorm van drijvende parken van met groen begroeid piepschuim. De documentaire werd uitgezonden door KRO documentaire

Deel 1.


Deel 2.
Gebouw de Oceaan staat in Oostelijk havengebied van Amsterdam (borneokade) Resten van ooit een bedrijvige handelskade. Laatste jaren bewoond door Jan Gulien wil van het gebouw een restaurant maken dat aan de oude haven doet herinneren. Robert Jasper grootveld (kunstenaar) bouwt aan zijn ideaal; drijvende tuinen van piepschuim(drijven park, groenvoorziening voor de hele buurt). Gaat binnenkort plat voor nieuwbouwwijk. Tot die tijd bewoond door kunstenaars en andere vrije jongens.

Jan Gulien doet een rondvaart langs de kade langs alle momentele inwoners: studenten, nette mensen, engelse mensen en langs Coris en Dick.

Even langs Coris en Dick

Coris verteld zijn verhaal welke kades hij allemaal heeft gewoond is. En wat de overeenkomsten zijn tussen woonwagen/ boot bewoners en de moeilijkheden als bootbewoner. En de mazen in de wet van het woonboot wonen.

Lopen langs Joop (71). Ook een schipbewoner. Klaagt over de weinig plek die over is voor woonbootbewoners: duur, geen plek, verklaringen.

Paultje die al een jaar op de kade zit maar zijn schip niet gerepateerd/lassen krijgt. Was vroeger goudsmit. Beetje overal gewerkt. Wil zijn boot naar de werf treken en daar laten lassen.

Varen nog even langs joopie. Had een bedrijf in Den haag. Zoon van 5 is overleden. Zaak verkocht daarna gaan rondvaren in luxe boot. Kon goed verdienen in jaren 70. Heeft ook woning in stad maar voelt daar als gevangenis. Met schip kan hij iig nog wel.

Boot van Jan Gulien. Jan wil vrij wonen. Op zee. Voelt zich benauwd over komende flats.

Ben Verheijen, havenmeester. Alles wat op het water drijft moet een vergunning hebben.

Paul versleept zijn boot iets verder.

Robert Jasper Grootveld (kunstenaar) Gooit drijvend stuk (Piet Hein) het water in. Elke Nederlander publieke presentatie van zijn idee moet 2 halve vierkante meter piepschuim in huis hebben bijv. voor tafel of bed. Grootveld gelooft door water stijging huizen kapot gaan en dan moet je blijven drijven. Heeft instrument gemaakt van blok piepschuim. Beeld van 1965 met grootveld als provo die happenings wil. Robert doet een toespraak wat lijkt op Noach de Ark. De westerse beschaving gaat eraan.

Promovideo van wat de bedoeling is van de Borneokade.

Shot vanuit hijskraan o gebouw de oceaan

Hein de Haan architect. Bekijkt gebouw de oceaan of deze kan blijven staan ipv gesloopt. Woningen atelier, restaurant etc. Kijkt of Jan en Jasper kunnen blijven wonen.

Persresentatie vlottenpark

Vincent Kuilboer/ Coordinator Grootstedelijke projecten. Legt uit over realisatie van piepschuimplan

Willem Mendelts/ Wijkwethouder gelooft in piepschuimproject/ waterpark.

Mensen proberen drijvend vlot.

Begin van drijvend park.

Jasper ruimt zijn attelier uit. Jan kijkt toe hoe oceaan wordt gesloopt. Jan voed poezen. Zorro is trouwe poes.

Alles kapot geslagen in de oceaan om krakers tegen te gaan.


Makers

Een film van
Hans Wynants
Gerald van Bronkhorst

Kleurcorrectie
Ronald van Dieren

Geluid nabewerking
Piet Rodenburg

On-line montage
Erwin Nagel

Productie
Lia Stok
Gerda Ottervanger
Truus van den Dungen

Met dank aan
Jan Gulien, Robert Jasper Grootveld, Arno Baan, Thea Keizer, Vincent Kuilboer, Miel de Vries, SFB Vastgoed, Computeranimatie Zegelaar & Onnekes, Amsterdam, Ben Verheijen, Harm Elgersma, Hein de Haan, Dagmar Wynants, Jorn Wynants, Jan Snor, Cor, Paul, Annie, Joop

Uitzending door
KRO documentaires

Achtergrondinformatie