Cilly Dartell
Naam | Priscilla Maria Regina Veltmeijer |
Geboren | Kortenhoef, 27 oktober 1957 |
Gestorven | Amsterdam, 6 december 2023 |
Functies | presentator, nieuwspresentator, verslaggever |
Bekend van | Hart van Nederland, Shownieuws, Het beleg van Hilversum, Dartell op dinsdag |
Periode actief | 1991-2014 |
Werkt samen met | Albert Verlinde |
Trivia | nicht van Leo Pagano Mirani |
Externe info | Cilly Dartell op Twitter |
Cilly Dartell in de media Oeuvre van Cilly Dartell |
Als stamgast van de schouwburg Gooiland in Hilversum ziet Cilly Veltmeijer alles op het gebied van theater en voelt ze de aantrekkingskracht van het podium. Dit wil ze later ook: zingen, dansen en spelen. Met het schoolcabaret in de derde klas beleeft ze haar debuut. Youp van 't Hek en Natascha Emanuels zitten in de zaal en bieden haar na afloop van de voorstelling aan om bij ze te komen werken. Ze kiest voor de cabaretgroep van Van ’t Hek, met de gedachte er alleen in de weekenden te gaan werken. Om niet bekend te staan als dochter van de bekende impresario Lou Veltmeijer, verruilt ze haar naam voor Cilly Dartell. Al gauw wordt het speelschema steeds voller en verlaat ze daarom vroegtijdig de middelbare school.
AVRO radio
Vervolgens staat ze jarenlang in het theater, totdat Cees van Zijtveld van de AVRO haar in 1990 belt met de vraag of ze enige interviewervaring heeft. Al jokkend beaamt ze dit, dus volgt ze voor haar screentest nog een stoomcursus interviewen. De test doorloopt ze zonder problemen, maar op haar interviews in het programma Het Punt krijgt ze maar geen grip. Zo vindt ze het bijvoorbeeld lastig in korte tijd tot de kern te komen en meer diepgang in het gesprek te krijgen. Na een aantal cursussen op Santbergen ontwikkelt ze zich al snel tot een goede radiomaker en ontdekt ze de charme van de radio. “Je kunt op de fantasie van mensen inwerken. Het heeft bovendien iets heel intiems. Het is jij, je microfoon en de luisteraar.” Later presenteert ze programma’s als Café op twee, Beleg van Hilversum, Dartell op dinsdag en van Radiojournaal De uitbijlage doet ze naast de presentatie ook de eindredactie.
AVRO televisie
Vanaf 1994 presenteert ze niet alleen meer voor de radio, maar ook op televisie. Ze trapt af met Hap, een studioprogramma dat niet live is. Volgens Dartell is dat een nadeel. “Als de opname na de zoveelste keer werd stilgelegd, verdwijnt de spontaniteit. Vier keer dezelfde grap maken is dan ook niet meer leuk.” Hierna wordt ze voor allerlei programma’s ingezet. Ze verdiept zich in de wereld van ballroomdancing, maakt een reportage over het Metropole Orkest op Kreta en een drieluik over Theater de Engelenbak, waar onbekend talent zich kan presenteren. Ook neemt ze de presentatie van Theatercafé voor haar rekening.
SBS
Tijdens haar tijd bij de AVRO leert ze Albert Verlinde kennen. Hij kent haar interesse in nieuwsgerelateerde live-programma’s en stelt haar in 1996 met succes voor als vervanger van Gallyon van Vessem bij Hart van Nederland. De overstap van de kunst- en cultuurprogramma’s van de AVRO naar SBS zorgt voor veel commentaar en onbegrip. In het begin heeft ze het daar moeilijk mee, al heeft ze zich er nooit voor geschaamd. “Je ziet met hoeveel gedrevenheid het programma wordt gemaakt. Bovendien bleek al vrij snel het succes van Hart van Nederland en zag je zelfs elementen ervan terug in andere nieuwsprogramma’s.” Vanaf 2003 doet ze de presentatie van Shownieuws ernaast.
In de jaren dat ze Hart van Nederland presenteert, maakt Dartell veel veranderingen in haar werkzaamheden mee. Ze gaat in het begin nog veel op reportage en voert soms lange studiogesprekken over de actualiteiten van de dag. Zo praat ze tijdens de Clinton-verhoren in 1998 live drie uur lang met Pim Fortuyn. Later presenteert ze voornamelijk achter de desk, op een zo helder mogelijke manier. Emotie of dramatiek in de presentatieteksten heeft ze liever niet. “De gebeurtenis is vaak al dramatisch genoeg, die heeft al die toevoegingen in de tekst niet nodig. Ik noem dat altijd ‘het gras groen verven’.” Wel vindt ze het belangrijk dat er veel energie in de uitzending zit. Dat is een van de voornaamste dingen waar ze op let, wanneer ze haar uitzendingen terugkijkt. “Soms mis ik een beetje peper, daar ben ik de volgende keer dan toch alerter op.”
Vanwege de nieuwe baan van haar man bij een vliegtuigmaatschappij, emigreert ze in 2007 naar Dubai. Dartell kijkt uit naar het nieuwe avontuur, maar ziet tegelijkertijd op tegen het gesprek met SBS waarin ze wil voorstellen om twee weken per maand Hart van Nederland en Shownieuws te presenteren. Haar plan wordt met veel enthousiasme ontvangen en vanaf dat moment reist ze iedere maand van Dubai naar Amsterdam en weer terug. “Mijn manager zegt vaak: you’ve got the best of both worlds. En dat is echt helemaal waar.”
In juli 2012 komt daar echter een eind aan. Dartell behoort tot de presentatoren die Hart van Nederland moeten verlaten. Voor Dartell die zestien jaar het gezicht is geweest van het programma, komt de beslissing hard aan. Het dwingt haar om nieuwe plannen te maken. Ze hoopt snel weer ergens aan de bak te komen. In eerste instantie in de televisie- en/of radiojournalistiek, maar sluit een terugkeer naar haar oude liefde, het theater, niet uit.
In 2013 en 2014 presenteert ze samen met Frank du Mosch het televisieprogramma Studio Max live.