Gallyon van Vessem

Uit B&G Wiki
Gallyon van Vessem

NaamGallyon van Vessem
GeborenHaarlem, 25 november 1968
Functiesomroeper, presentator,
nieuwspresentator
Bekend vanomroepster TROS, Hart van Nederland
Periode actief1991-1997, 2004-heden
Werkt samen metMilika Peterzon, Cilly Dartell

Gallyon van Vessem in de media
Oeuvre Gallyon van Vessem

Als klein meisje is Gallyon van Vessem een echte boekenverslindster. Eerst in Haarlem, waar haar algemeen beschaafd Nederlands wordt aangeleerd. Later in Naarden, waar ze op haar twaalfde naartoe verhuist. Na de meao werkt ze bij een kledingconcern als verkoopster en daarna als assistent filiaalmanager. Vervolgens houdt ze zich bezig met de verkoop van verpakkingsproducten.


TROS

Interesse in televisie is er altijd al, maar ze weet niet hoe ze daar vorm aan kan geven. Uit het niets schrijft ze een brief naar de TROS met de vraag of ze een omroeper nodig hebben. Ze wordt uitgenodigd, en na een screentest, die wordt afgenomen door Tineke Verburg, is ze vanaf 1991 het nieuwe TROS-gezicht. Tijdens haar eerste avond als omroepster is ze zo zenuwachtig dat ze na afloop bijna moet overgeven. Toch vindt ze het werk leuk, vooral vanwege de spanning om teksten zo goed mogelijk uit het hoofd te leren. In de hoop herkend te worden, loopt ze de volgende dag over drukke straten. De herkenning volgt echter pas wanneer ze voor langere tijd op televisie te zien is.

Het omroepwerk, wat ze overdag combineert met accountmanagement in de confectiewereld, gaat haar op den duur vervelen. Ze wil zich op een andere manier met televisie bezighouden en richt zich daarom binnen de TROS op het presentatievak. Dat ze hier totaal in het diepe wordt gegooid, vindt ze geweldig. Ze weet dat ze het kan. Samen met Ivo Niehe presenteert ze het live-programma Nationale spellingwedstrijd en vervolgens neemt ze drie opnames per dag op van Ken je de witneusmakako?. Het vleit Van Vessem om voor de camera te staan, al is het leven zonder camera voor haar net zo waardevol. Na haar periode bij de TROS werkt ze achter de schermen bij productiehuizen.


SBS6

In 1995 wordt haar gevraagd om voor de nieuwe zender SBS6 een nieuwsprogramma te presenteren, dat Hart van Nederland zal heten. Dit avontuur gaat ze graag aan. Na een screentest wordt ze aangenomen en oefent ze per 1 juni met het programma, waarin ze twee maanden later voor het eerst te zien is. Omdat ze samen met Milika Peterzon, ook een blonde vrouw, een programma gaat presenteren dat alleen maar Nederlands nieuws zal bevatten, verwacht ze dat het commentaar niet van de lucht zal zijn. Deze kritiek volgt al snel. Voor Van Vessem des te meer reden om het programma te laten slagen.

In het begin presenteert ze Hart van Nederland in een kantoorgebouw in Amsterdam, in een studio die volgens haar net zo groot is als twee bezemkasten. Naast haar presentatie-diensten, gaat ze als verslaggever op pad en brengt ze de scoop dat jongeren lachgas als drug gebruiken. Als hierover zelfs nog een column verschijnt in de krant, gloeit ze van trots. Verslaggeving vindt ze erg leuk, maar op een gegeven moment neemt het teveel tijd in beslag. “Het was veel werk om overdag én te draaien, én in te spreken, én te monteren én 's avonds nog eens de uitzending te presenteren. Dat was geen combinatie meer.”


Eigen bedrijven

Haar wens om een eigen bedrijf te beginnen, laat ze na twee jaar Hart van Nederland in vervulling komen. In 1997 richt ze samen met een compagnon een kliniek voor plastische chirurgie op en gaat vier jaar later verder met een marketingbureau. In 2004 houdt haar compagnon het voor gezien en staat ze voor de keus: alleen doorgaan of op zoek naar een andere zakenpartner. Op datzelfde moment wordt ze gevraagd om Actienieuws te presenteren en kiest ze voor haar oude nest bij SBS. Vanwege het ongelukkige uitzendtijdstip houdt Actienieuws een paar jaar later op te bestaan. Na een paar weken pauze versterkt Van Vessem daarna opnieuw het presentatieteam van Hart van Nederland.


Terug bij Hart van Nederland

Ze merkt dat het presenteren in vergelijking met haar begintijd bij Hart van Nederland veel losser is geworden. “In het begin was een nieuwsprogramma nog een vrij serieus ding en stond ik streng de camera in te kijken.” Nu is ze tijdens een uitzending compleet zichzelf, al mag ze uiteraard geen woordgrapjes maken of haar mening verkondigen. Emotie tonen kan volgens haar wel, al zit de kijker niet op haar tranen te wachten. Als ze een keer na een item over de begrafenis van een vermoord meisje, met dikke tranen in de studio staat, wordt ze dan ook buiten beeld gelaten en neemt de medepresentator haar tekst over. Bij berichten over kinder- en dierenmishandeling voelt ze zich vaak erg betrokken.

Van Vessem is een autodidact, die het journalistieke vak in de praktijk heeft geleerd. Van een onzeker meisje dat een act opvoert, is ze een volwassen, zelfverzekerde vrouw geworden die precies weet waar ze mee bezig is. Het terugkijken van de uitzendingen gaat daarom beter dan vroeger. Wat haar hierbij vooral opvalt, is dat ze haar best doet om heel mooi te spreken, zoals ze dat in Haarlem heeft geleerd. Hiermee hoopt ze de Nederlandse taal in ere te houden. “Als er ook maar één iemand is, die denkt: ‘wat is het fijn om zo te praten, dat ga ik ook doen’, dan zou ik daar trots op zijn.”