Arie Kleywegt

Uit B&G Wiki
Versie door RB1974 (overleg | bijdragen) op 30 aug 2016 om 11:33 (RB1974 heeft pagina Arie kleywegt hernoemd naar Arie Kleywegt)
Arie Kleijwegt (bron: fotocollectie Beeld en geluid)

NaamArie Kleywegt
GeborenRotterdam, 6 februari 1921
GestorvenBaarn, 2 maart 2001
Functiesjournalist, presentator
Bekend vanelfstedentocht
Periode actieftot 1983
Werkt samen metJan de Troye
Media
Audio fragmentenAudio.png


De beginjaren

Arie Kleywegt is een belangrijk onderdeel geworden van de Nederlandse televisiehistorie. De eerste rechtstreekse uitzending van de Elfstedentocht werd door hem van commentaar voorzien. De vraag van Kleywegt aan de latere winnaar Reinier Paping, "Gaat het goed..?" is talloze keren herhaald. De loopbaan van Kleywegt begint al veel eerder, hij is vlak na de oorlog betrokken bij Radio Herrijzend Nederland.

De VARA

Na een korte tijd bij de Wereldomroep te hebben gewerkt, komt hij in dienst bij de VARA. Daar verslaat hij voor de radio grote nationale gebeurtenissen, zoals de begrafenis van de Britse koning George VI, de inhuldiging van Koningin Elisabeth II en de watersnoodramp van 1953, waar hij vanuit een helikopter verslag doet. Na een uitstapje bij de VARA- televisie, waar hij de actualiteitenrubriek Achter het nieuws opzet, verlaat hij in 1963 teleurgesteld de VARA.


De VPRO

Hij wordt aangenomen bij de VPRO, die hij legendarisch zou maken met taboedoorbrekende programma's als Hoepla en Het Gat van Nederland. Van 1977 tot 1983 was hij directeur van de VPRO televisie en onder zijn leiding kwamen spraakmakende programma's zoals de shows rond Barend Servet en Fred Haché tot stand. Kleywegt had uitgesproken meningen over het Nederlandse televisiebestel. De verzuiling hiervan was hem een gruwel, hij pleitte meermaals voor een publiek bestel naar analogie van de BBC.


Pensioen en daarna

Na zijn pensionering in 1983 bleef hij elke week een radiocolumn uitspreken in het zondagochtendprogramma OVT. Nadat de VPRO de A-status had verkregen en de radiozenders in 1992 volgens een nieuw model van zenderkleuring moesten gaan functioneren, spreekt hij een tirade uit begeleid door het indringende geluid van brekend glas tegen 'de omroepklootzakken op hun marmottenheuvel, die de hele radio naar de kloten hadden geholpen met hun gelul en hun middle of the road-muziek'. (bron: volkskrant.nl) Hij overleed in 2001, tachtig jaar oud.