Wim Noordhoek
Naam | Willem Johannes Noordhoek |
Geboren | Steenwijk, 7 november 1943 |
Functies | journalist, programmamaker |
Bekend van | Help, Hee, Piet Ponskaart presenteert, Nova Zembla, Suite, Pandemonium, De avonden |
Periode actief | 1968-heden |
Werkt samen met | Peter Flik, Jan Haasbroek, Nico Haasbroek, Jan Donkers |
Wim Noordhoek in de media Oeuvre Wim Noordhoek |
Wim Noordhoek maakt deel uit van een generatie vernieuwende radiomakers, die in de jaren zestig en zeventig gaat experimenteren met vorm en inhoud, popmuziek, het gebruik van jingles en spots. Vernieuwend is ook de interactie met het programma via Telefonische response waarin de gewone man van de straat aan het woord komt. Maar ook het verkennen van de artistieke mogelijkheden van het medium en samenwerking met dichters, schrijvers en componisten hoort hier bij. Hij staat ook aan de wieg van vernieuwende bewegingen, getuige zijn medewerking aan werken aan de bladen Hitweek en Aloha. Wim groeit in de loop der jaren uit tot een gerespecteerd maker van culturele radioprogramma’s en geniet nog dagelijks van zijn werkzaamheden.
Wim gaat in Zutphen naar de lagere school en vervolgens verhuist het gezin Noordhoek naar Eerbeek en Den Haag. Wim komt in de ban van muziek en letteren als hij als kleine jongen de eerste Indische gitaarbandjes optreden. Ook de Dutch Swing College Band en het cabaret van Kees van Kooten en Wim de Bie maakt indruk op de jonge Wim. In Den Haag bezoekt hij het Gymnasium Haganum en na het behalen van zijn diploma in 1962 gaat hij politieke wetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam.
Wim is zeer actief naast zijn studie. In 1963 wordt hij lid van de Studenten Vak Beweging als ‘actiecommissaris’ van de afdeling Amsterdam daarnaast is hij werkzaam als hoofdredacteur van het veertiendaagse blad Demokrater en lid van Politeia en Olofspoort. In 1966 is hij één van de initiatiefnemers van de Stichting Jeugdsentiment de Jaren Vijftig, waarvan de schrijver Gerard Kornelis van het Reve de beschermheer is.
Na zijn kandidaatsexamen politieke wetenschappen in 1966 stopt Wim met studeren. Een ontmoeting met Peter Flik stuurt hem in een nieuwe richting: Wim gaat werken voor de VPRO-radio. Hij blijft echter nog wel betrokken bij een aantal magazines en weekbladen. Zo is hij blijft hij tot 1969 redacteur bij het roemruchte studentenblad Propria Cures, levert hij bijdragen aan het popmuziekblad Hitweek en werkt voor het vooruitstrevende katholieke weekblad De Nieuwe Linie.
Het eerste programma waaraan Wim meewerkt bij de VPRO is Help!. Wim draait onder andere muziek van Jimi Hendrix, Janis Joplin en Robert Johnson. Het is het eerste alternatieve muziekprogramma op de radio waarin enkel elpee-tracks worden gedraaid. Hierna volgen programma's als Hee en Nova Zembla. Karakterisitek voor de programma's is de verrassende wijze cultuur wordt behandeld.
Hoewel Wim een radioman is in hart en nieren, werkt hij ook een aantal malen voor televisie. In de zomer van 1970 maakt hij samen met onder andere Roelof Kiers en Jan Donkers het veertiendaagse, avondvullende popprogramma Piknik, waarin grote bands als Sly and the Family Stone en Frank Zappa voor het eerst in Nederland live in de open lucht optreden. Ook maakt hij verschillende literaire programma's.
Sinds 1984 is Wim chef culturele programma’s bij de VPRO-radio. In deze funcite is hij intensief betrokken bij de campagnes voor de B-status. Wim blijft natuurlijk intussen ook werkzaam als radiomaker. Hij bovendien nog altijd te verassen. In 1991 krijgt hij Gerard Reve zover dat hij voor de VPRO-radio zijn boek De Avonden voorleest. De opnamen van deze historische sessie verschijnen later op CD’s. De voorlees uitzending is een succes, want een aantal jaar later herhaalt Wim hetzelfde met Willem Frederik Hermans, die zijn roman De god denkbaar integraal voorleest.