Harmen Siezen
Naam | Harmen Reinoud Siezen |
Geboren | Noordgouwe, 26 december 1940 |
Functies | diskjockey, nieuwslezer, presentator |
Bekend van | Aktua, NOS Journaal, Nationale nieuwsquiz |
Periode actief | 1963 - heden |
Werkt samen met | Mieke van der Weij |
Harmen Siezen in de media Oeuvre van Harmen Siezen |
Harmen Siezen is jarenlang één van de gezichten van het NOS Journaal. Harmen is rustig, geduldig en nuchter. Dit zorgt ervoor dat zijn presentatie droogjes, misschien zelfs ietwat houterig overkomt. Dit betekent niet dat Harmen een kleurloze verschijning is. Hij raakt bekend om zijn valse lachje dat nooit ver weg is en de plaagstootjes in zijn periode bij het NOS Journaal naar de weerman. Hij is een zeer kundig en bekwame presentator die zaken vertelt met de nodige autoriteit, wat hem geloofwaardig maakt.
Harmen doorloopt het gymnasium in Groningen, Rotterdam en Amsterdam. Daarna vertrekt hij een jaar naar de Verenigde Staten als uitwisselingsstudent. Bij terugkomst in Nederland vervult hij in twee jaar tijd zijn militaire dienstplicht.
Na zijn dienstjaren gaat Harmen in 1962 aan de slag als leerling-journalist bij het persbureau United Press International in Den Haag. Zo leert het het vak van journalist in de praktijk. Het jaar erop gaat hij naar Radio Veronica, op het zendschip. Hier wordt hij eerst nieuwslezer. Hij kan dit vervolgens combineren met activiteiten als diskjockey. Het eerste programma dat hij naast het nieuwslezen presenteert voor Veronica is Ook goeiemorgen.
In begin 1966 verlaat Harmen Veronica voor de TROS. Ook hier komt het accent te liggen op journalistieke activiteiten. Hij werkt mee aan verschillende journalistieke programma's zoals Aktua en Kompas. Hoewel Harmen zich op zijn plaats voelt bij de TROS, gaat hij in 1969 in op het verzoek bij het NOS Journaal te komen werken. Hij werkt eerst als verslaggever, vanaf 1974 als nieuwslezer.
Harmen leest het nieuws met begrip en met een gezonde dosis humor. Hij brengt het nieuws zakelijk, nuchter, altijd in de plooi met af en toe een uitglijder. Zo krijgt hij de slappe lach als hij het bericht voorleest dat fietszadels het libido kunnen verminderen.
In 1989 dreigt de Publieke Omroep Harmen kwijt te raken aan TV 10, het sterrennet dat Joop van den Ende wil opzetten en dat mislukt. Na lang wikken en wegen stapt Harmen over, maar als de beoogde zendmachtiging uitblijft, raadt Van den Ende hem aan terug te keren naar het NOS Journaal. "Mijn hele leven ben ik bang geweest om een grote stap te zetten", zegt Harmen later zelf, "Dan waag je een keer iets en dan loopt het mis: dat is een beetje de tragiek van mijn leven."
Na een sollicitatieprocedure kan Harmen weer aan de slag bij het NOS Journaal. Zijn terugkeer bij het Journaal maakt ook duidelijk hoezeer hij geliefd is op deze plek. Als bekend wordt dat hij op het scherm terugkeert, wordt Harmen bedolven onder bloemen en brieven. Na zeven maanden op non-actief is hij blij, weer aan de slag te kunnen.
Slechts sporadisch heeft Harmen buiten het NOS Journaal decor gewerkt. Vanaf 1994 werkt hij mee aan de Nationale nieuwsquiz. Eerst is dit een eenmalige, jaarlijkse uitzending. Sinds 2001 is de quiz omgebouwd tot een dertiendelige reeks. Samen met Mieke van der Weij test Harmen de nieuwskennis van kandidaten.
In 2000 wordt hij door kijkers verkozen tot beste nieuwslezer van Nederland. Ondanks Harmen's populariteit gaat de presentatie van het Acht uur journaal aan zijn neus voorbij. In 1995 hoopt Harmen de vertrekkende Joop van Zijl op te kunnen volgen. Eindredacteur Ed van Westerloo geeft echter de voorkeur aan Philip Freriks.
Harmen heeft steeds gezegd op z’n 62ste te willen stoppen met journaallezen. Hij kiest daarvoor zijn verjaardag uit, maar uiteindelijk valt op 13 september 2002 het doek. Een NOS-woordvoerster laat bij die gelegenheid weten, dat Harmen er ongeveer 17.000 bulletins op heeft zitten.
Na zijn pensionering werkt Harmen zo af en toe nog aan speciale projecten. Zo fungeert hij als verteller bij de musical Rocky over the rainbow en is hij ambassadeur van de BankGiroLoterij (tegenwoordig Nationale Postcode Loterij). Verder geeft hij trainingen aan presentatoren en verslaggevers van de regionale omroepen.
In oktober 2008 is Harmen samen met zijn oud-collega Philip Freriks te zien in de voorstelling De grote Verkiezingsshow van het Zuidelijk Toneel. De voorstelling speelt in op de Amerikaanse presidentsverkiezingen die op dat moment in volle gang zijn.