WK voetbal 2010

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 29 jun 2010 om 14:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


WK2010 in Zuid-Afrika

Het WK voetbal wordt in 2010 voor het eerst in de historie gehouden op het Afrikaanse continent. Vanuit het Soccer City Stadium in Johannesburg Zuid-Afrika, openen de dubieuze figuren Sepp Blatter en Jacob Zuma op 11 juni het voetbalevenement. Het Amerikaanse Grass Valley is de broadcaster van de FIFA en brengt alle 64 wedstrijden met tenminste 29 camera's in beeld. Na de poulefase en richting de finale wordt dat verhoogd naar 32 camera's. De wedstrijden worden in HD geregistreerd en Sony experimenteert zelfs met het vastleggen van 25 wedstrijden in 3D. De techniek staat voor niets maar wordt nog steeds genegeerd als het gaat om video-arbitrage. Zo kan het dat de hele wereld ziet hoe in de 1/8 finale tegen Duitsland een schot van de Engelsman Frank Lampard via de lat ruim over de doellijn gaat, maar niet wordt toegekend door de arbiter.


Wel of niet over de lijn?

De rechten voor het uitzenden van de wedstrijden is in Nederland als vanouds in handen van de NOS. Er wordt in totaal 250 uur radio en televisie gemaakt. Het NOS-team wordt opgesplitst. In Zuid-Afrika presenteert Jack van Gelder iedere avond Studio Sportzomer met gasten die worden ingevlogen. Op wedstrijddagen verzorgt hij voor en na de wedstrijden van het Nederlands Elftal de interviews met spelers en bondscoach. Tijdens de wedstrijden doet hij verslag voor de radio. Tom Egbers fungeert als anchorman tijdens de wedstrijden en staat in de dagelijkse sportjournaals en het WK-journaal in direct contact met Hilversum voor het laatste nieuws. Achtergrondreportages vanuit Zuid-Afrika komen van Joep Schreuder en Lucas Waagmeester. Aan Bert Maalderink is het als vanouds de taak de Dag van Oranje te verslaan.

Nieuw WK decor

Dit item is te zien in het dagelijkse WK Journaal dat vanuit Nederland gepresenteerd wordt door Henry Schut, bijgestaan door Hugo Borst. Voorbeschouwingen op de wedstrijden worden vanuit Hilversum gepresenteerd door Toine van Peperstraten, Dione de Graaff en Jeroen Stomphorst. Een grote groep commentatoren levert commentaar bij de verschillende wedstrijden. De wedstrijd Griekenland-Nigeria staat in het teken van het afscheid van Evert ten Napel. De finale wordt dit jaar verslagen door Frank Snoeks. Ook de website van de NOS wordt dit WK druk bezocht. Alle wedstrijden zijn via livestreams te volgen en kunnen worden teruggekeken. De streams zijn zo populair dat de NOS een grens moet stellen bij 120.000 kijkers om het internet niet te overbelasten.

Jack van Gelder in Zuid-Afrika

Naast de NOS proberen ook de commerciële zenders een graantje mee te pikken tijdens het WK. Zo presenteert Hans Kraaij (jr.) iedere avond de Oranjebank als onderdeel van de late editie van Shownieuws. Harry Vermeegen probeert zijn oude succes te herhalen door met spelers ballen in een auto te trappen in Harry van Oranje. De grootste concurrentie tijdens dit WK komt echt van RTL7 met 64 uitzendingen van VI Oranje. Vanuit het Kurhaus in Scheveningen praten presentator Wilfred Genee, hoofdredacteur van weekblad Voetbal International Johan Derksen en oud-voetballer René van der Gijp de ontwikkelingen tijdens het WK aan elkaar. Het publiek kan tegen betaling uitgeloot worden om bij de opnames aanwezig te zijn en ziet daar iedere dag twee bekende gasten aanschuiven. Na de zoveelste tegenvallende wedstrijd schakelt het publiek massaal over naar VI Oranje om daar opgefleurd te worden door de humor van de heren. Het programma trekt in de avond ongeveer 600.000 kijkers. Met een kijkcijferaantal van gemiddeld zo'n 1,5 miljoen lijdt Studio Sportzomer er weinig onder. Volgens Johan Derksen verdient Jack van Gelder daarvoor alle credits: "Jack is een vriendelijke oom die bij iedereen in z’n reet kruipt en dat dan journalistiek noemt.". Ook bekritiseert Derksen de werkwijze van de NOS waarbij met veel publiek geld gasten worden ingevlogen om aan te schuiven bij de talkshow. De kritiek deert van Gelder niet. In de Telegraaf doet hij het af als "grachtengordeljournalistiek": "Bij hen is het cafépraat in Scheveningen, bij ons is het journalistiek op de plek waar het allemaal gebeurt."

Vuvuzela terreur

Het mediabeeld van het WK in Zuid-Afrika wordt niet bepaald door sprankelend voetbal, maar door het toeterterrorisme van de Vuvuzela. De muur van geluid die door de toeters wordt geproduceerd verstoort niet alleen de communicatie van de spelers op het veld, maar ook de beleving voor de kijkers thuis. Al snel wordt geadviseerd over te schakelen naar het Belgische Sporza of de BBC waar het stadiongeluid zachter lijkt te staan. Na enkele wedstrijden is ook de NOS niet doof meer voor kritiek en zetten zij het stadiongeluid zachter. Een vuvuzela-filter blijkt technisch onmogelijk, het omgekeerde wel. Videosite YouTube levert de bezoeker de luxe om middels de Vuvuzela-knop, filmpjes te bekijken vergezeld van het monotone gezoem van de toeter.

Bierfabrikant Bavaria haalt zich de woede van de FIFA op de hals door hun DutchyDress WK-gadget. Al tijdens oefenwedstrijden van Oranje valt het op hoe een groep vrouwen in de oranje jurkjes de show steelt op de tribunes. De verkapte marketingactie wordt nog eens uitgehaald tijdens de WK poulewedstrijd Nederland-Denemarken. Verkleed als Deense fans betreden de vrouwen het stadion waarna een stripact de Oranje jurkjes met reclame opschrift tonen. Twee van de vrouwen worden door de politie gearresteerd. Voetbalverslaggever van de Britse ITV Robbie Earle, wordt ontslagen omdat de toegangskaartjes van de dames van hem afkomstig zijn.