Stefan Felsenthal

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2011 om 12:17
Stefan Felsenthal

NaamStefan Felsenthal
GeborenDen Haag, 16 april 1933
GestorvenAmsterdam, 6 juni 2007
Functies acteur, regisseur, dramaturg, omroepbestuurder
Bekend vanKoningin Victoria, Okkie Trooy, Toestanden, De Wolvenman
Periode actief1962-1997
TriviaVernoemd naar de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig. Hij werkte van 1990 tot 1997 als hoofd theater en muziek voor de Duitse zender ZDF

Stefan Felsenthal in de media
Oeuvre van Stefan Felsenthal

Na een aantal jaren in het theater gewerkt te hebben, maakt Stefan Felsenthal begin jaren zestig de overstap naar televisie. In een periode van bijna 40 jaar is Felsenthal verantwoordelijk voor drama producties bij NCRV en NOS, en voor culturele producties bij de NOS. Hiermee weet hij internationale waardering voor Nederlandse programma’s te oogsten. In 1990 maakt hij een overstap naar de Duitse zender ZDF. Hij wordt omschreven als stimulerend, briljant, gedreven, intelligent, belezen en vol humor. Hij weet zich in zijn NOS-periode te omringen met creatieve geesten als Hans Hulscher, Jaap Drupsteen en Wilhelmina Hoedeman. Felsenthal heeft een uitgesproken visie op de combinatie televisie en cultuur.

Stefan Felsenthal is vernoemd naar de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig. Zijn vader is advocaat en officier van justitie in Düsseldorf en tevens voorzitter van de joodse studentenvereniging in Duitsland. Felsenthal sr moet in 1933 vluchten voor het opkomend nationaal-socialisme, met zijn gezin belandt hij in Nederland. Op weg naar Den Haag wordt Stefan geboren, vijf jaar later gevolgd door zijn broer René. Stefan Felsenthal woont ook nog een periode in Brussel, maar in 1938 keert men terug naar Den Haag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gezin Felsenthal gedeporteerd. Aan het eind van de oorlog komt vader Felsenthal om in het beruchte kamp Bergen Belsen. Na de bevrijding moet Stefan een half jaar in Nederland en een half jaar in Zwitserland kuren, omdat hij tbc heeft opgelopen. Na het gymnasium volgt hij een studie theaterwetenschappen aan de Vrije Universiteit van Berlijn (1955 – 1957). Felsenthal doet stages (regie) in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Hij werkt als dramaturg voor toneelgroep Theater en schrijft artikelen voor de Rotterdamsche Courant. Als acteur maakt Stefan Felsenthal zijn debuut bij Studio en regisseert voor dit gezelschap zijn eerste voorstelling, Voor negers geen toegang. Hij is er actief tussen 1958 en 1962.

In 1962 is Felsenthal op televisie als acteur te zien in de kinderserie de avonturen van Okkie Trooy als Fabelonische grenswacht. In de dramaserie De fuik is hij overste Oreste Pinto en als Blackie de Wit is hij te zien in de zevendelige kinderserie Loop wat je lopen kunt.

Tussen1963 en 1971 is hij regisseur en drama-adviseur bij de NCRV. Regisseur is hij van onder andere het tv-spel Inzicht en de serie Koningin Victoria. Hij is dramaturg van De kleine zielen. Vervolgens wordt Felsenthal waarnemend hoofd drama en jeugd- en kunstprogramma’s NCRV, als opvolger van de in februari 1971 tijdens een verkeersongeluk omgekomen David Koning.

In 1972 maakt hij de overstap naar NOS-tv als chef culturele programma’s als opvolger van Jan Venema. Felsenthal is belast met het opzetten van een eigen dramabeleid. Hij is ook mederedacteur van Openbaar Kunstbezit. Onder zijn verantwoordelijkheid begint de NOS met het uitzenden van de jaarlijkse Kerstconcerten van het Concertgebouworkest en met een lange reeks ballet- en dansuitzendingen (vaak in co-producties). Ook is hij verantwoordelijk voor de zogenaamde 4 mei-producties (drama/muziek/documentaire). Tevens initiator van een aantal kunstdocumentaires en kunstenaarsportretten in Beeldspraak. Op het gebied van drama fungeert Felsenthal soms als producent. Bijvoorbeeld bij Zwanen van de Theems of De Wolvenman.

Hij maakt met buitenlandse zendgemachtigden, bijvoorbeeld de BBC co-producties zoals het tv-drama Arnhem, een verhaal van een ontsnapping of de documentaire Bali verbrandt een vorst.

Felsenthal is medeverantwoordelijk voor vele (internationale) prijzen, onder meer voor Toestanden van het Werktheater (RAI-prijs bij de Prix Italia, 1975), de opera De nachtegaal van Theo Loevendie (RAI-prijs bij de Prix Italia in 1983), The flood van grafisch ontwerper Jaap Drupsteen (Prix Italia, 1985), L’Enfant et les sortileges (Gouden Praag, 1987). Dit laatste programma is een studioregistratie van een ballet van Jiri Kylian, geregisseerd door Hans Hulscher.

Na een ingrijpende reorganisatie in 1989, wordt Felsenthal chef afdeling muziek en dans (NOS). Is als vice-voorzitter van de EBU-working party voor muziek- en dansprogramma’s mede-oprichter en organisator van het jaarlijkse Eurovisie concours voor jonge dansers en musici.

In het voorjaar van 1990 verlaat Felsenthal de NOS. Per ingang van 1 maart is hij namelijk benoemd tot hoofdredacteur theater en muziek bij het tweede West-Duitse televisienet ZDF met als standplaats Mainz. Ook is hij verantwoordelijk voor de programmering van Arte, de Frans-Duitse culturele tv-zender. Haalt ook in Duitsland internationale prijzen, onder andere de Helsinki Prize Opera Screen Award voor Die Soldaten (1991).

In 1994 wordt Felsenthal ernstig ziek en ligt zelfs 42 dagen in coma. Na een langdurige herstel gaat Felsenthal weer aan het werk bij het ZDF. In 1998 keert hij terug naar Nederland.

Prijzen en onderscheidingen

De zilveren Nipkowschijf (1983) voor de afdeling culturele programma’s van de NOS-tv.

Ridder in de orde van Oranje-Nassau (1990).

Bestuursfuncties

Bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Toneelkunstenaars (1964 – 1973).

Bestuurslid Fédération Internationale des Acteurs (1967 – 1973).

Lid (1981 – 1996) en voorzitter (1990 – 1996) van de ‘Working Party for Music and Dance Programmes’ van de European Broadcast Union.

Bestuurslid Internationales Musikzentrum (1981 – 1997).

Lid adviescommissie lange speelfilms Nederlands Fonds voor de Film (1994 – 1997).

Adviseur Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties (1997 – 2000).

Kroonlid Raad voor Cultuur/Voorzitter commissies Dans en Internationaal Cultuurbeleid (1998 – 2001).

Adviserend lid commissie Dans van de Rotterdamse Kunststichting (2002 – 2004).