Wereldomroep - Witte Kruislaan 55
De doelstelling van de Wereldomroep is een bijdrage te leveren aan de internationale beeldvorming over Nederland en Nederlandstaligen in het buitenland van informatie voorzien. De wereldomroep biedt via radio, televisie en internet in negen talen nieuws, informatie en cultuur.
De oorsprong van de wereldomroep ligt in de jaren twintig, toen er vele pogingen zijn ondernomen om via de radio contact te leggen tussen Nederland en de kolonie Nederlands-Indië. Philips experimenteert met de zogenaamde Philips Omroep Hollands-Indië (PHOHI).
In de tweede wereldoorlog is de radio voor de Nederlandse regering in ballingschap van vitaal belang om het volk toe te spreken. Radio Oranje zendt via de BBC vanuit Londen uit. Radio Oranje is na de Tweede Wereldoorlog voor de regering een belangrijke reden om de Wereldomroep op te richten. Op 15 april 1947 is Radio Nederland Wereldomroep opgericht als opvolger van PHOHI. De zendmasten in Huizen zijn uitgebreid met installaties in Lopik en Radio Kootwijk.
Tussen 1946 en 1961 is de Wereldomroep gevestigd in villa’s aan de Bothalaan 1 (1947), de Heuvellaan 18 en ’s Gravelandseweg 76 in Hilversum. In de jaren vijftig worden plannen ontwikkeld voor nieuwbouw. Het moderne gebouw uit 1961 is ontworpen door architecten J.H. van den Broek en J.B. Bakema. Zij hebben onder andere ook de na-oorlogse Lijnbaan in Rotterdam gerealiseerd. Van den Broek is de broer van de toenmalige directeur van de Wereldomroep, H.J. van den Broek.
In 1961 is het gebouw in gebruik genomen, er zijn dan 225 mensen werkzaam bij de Wereldomroep. In 1968 wordt Radio Nederland Training Centre (RNTC)opgericht voor de training van omroepmedewerkers uit ontwikkelingslanden. Er wordt dan een los gebouw neergezet. Ook het hoofdgebouw wordt in de loop der tijd uitgebreid. Met de aanwezigheid van mensen uit veel verschillende landen is in het gebouw van de Wereldomroep rekening gehouden. Zo zijn er in veel toiletten ook Franse toiletten gemaakt, ofwel een hurktoilet. Het laatste Franse toilet is in 1999 verwijderd.
In 2011 is door de overheid besloten om de Nederlandstalige activiteiten van de Wereldomroep te stoppen.