Radio Oranje

Uit B&G Wiki
Logo Radio Oranje

NaamRadio Oranje
Oprichting28 juli 1940
Opheffingjuni 1945
MedewerkersHenk van den Broek, A. den Doolaard, Jan de Hartog, Lou de Jong, Godard Kal, Jan Willem Lebon, Jan van Os, Jetty Paerl, H.W. Sandberg, George Sluizer, Meijer Sluijser
Omroep StatusRegeringszender
Media
http://www.youtube.com/watch?v=rXC1ktFko4w&list=PLD281AF6983A70570&index=26&feature=plpp_videoBeeld.png
Frits Thors introduceert Engelse radiomakers en Nederlandse medewerkers van Radio Oranje, 1946
Aanvullende informatieRadio Oranje in jaartallen

Programmering 1943

[1] Beluister hier alle uitzendingen van Radio Oranje via zoeken.beeldengeluid.nl.


Radio Oranje

Radio Oranje is de radiozender die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Londen, waar de Nederlandse regering in ballingschap zetelde, het vaderland elke dag een kwartier berichtte met nieuws en cabaret met anti-NSB en anti-Duitse liedjes. Vooral de symbolische betekenis van de zender is groot geweest.

In mei 1940 verblijft de Nederlandse regering, inclusief koningin Wilhelmina en ongeveer 1600 burgers, in Londen. In Nederland wordt hun vlucht voor de Duitsers niet door iedereen gewaardeerd. Om hier tegenwicht aan te bieden en om Duitse propaganda te weerspreken wordt Radio Oranje in het leven geroepen.

Dagelijkse uitzendingen

Dagelijks maakt Radio Oranje vanaf juli 1940 een radioprogramma voor Nederland. Vooral de stem van koningin Wilhelmina biedt hierbij morele steun in het bezette Nederland. Radio Oranje is, gezien de achtergrond van de makers, politici en ambtenarij, relatief saai en formeel. Het verzet is er dan ook weinig tevreden over.

Fusie De Brandaris

Na een fusie met Radio De Brandaris, een zender voor zeevarenden, waar A. den Doolaard vurige en nationalistische teksten voor schrijft, verandert de toon van Radio Oranje. Naast A. den Doolaard vervult historicus Lou de Jong een belangrijke rol bij de zender. In 1943 worden radio's verboden in Nederland. Er ontstaat zodoende nieuwshonger en illegale krantjes verspreiden vervolgens het nieuws van Radio Oranje dat nog maar door weinigen kan worden beluisterd.