Chazia Mourali
Naam | Chazia Elisabeth Mourali |
Geboren | Parijs, 30 september 1963 |
Functies | Presentator |
Bekend van | De zwakste schakel, Achmea kennisquiz, In je recht, De kat in de zak, Char, het medium |
Periode actief | 1988 - heden |
Trivia | Trivia |
Gallery | Gallery |
Externe info | Officiële site |
Chazia Mourali in de media Oeuvre Chazia Mourali |
Veelzijdigheid is het sleutelwoord bij Chazia Mourali: van haar cultureel gemengde achtergrond en haar brede interessegebieden tot haar uiteenlopende werkzaamheden voor de geschreven en audiovisuele media. In korte tijd heeft ze een groot aantal beroepen uitgeoefend, waaronder journaliste, columniste, redactrice, nieuwslezeres, presentatrice en interviewster. Ze voelt zich net zo thuis in chic Amsterdam als op het Belgische platteland. Het denken in hokjes is haar vreemd, maar ze ondervindt nog altijd hoe ze door anderen wordt vereenzelvigd met het harde personage uit De zwakste schakel, haar grootste televisiesucces. Het is echter een klein aspect van een vrouw met een open blik die zich met bevlogenheid stort in alles wat ze aanpakt.
Jeugd
Al vanaf haar jeugd spelen informatie en nieuws een behoorlijke rol in het leven van Chazia Mourali. Haar Nederlandse moeder is lerares Frans en haar Tunesische vader is journalist bij de Wereldomroep. Dankzij haar moeders Franse glossy's raakt ze geïnteresseerd in mode en lifestyle. Verder krijgt ze thuis het nieuws van de wereld mee in het Frans en het Engels. Het Arabisch heeft ze niet leren spreken, maar de taal klinkt haar wel vertrouwd in de oren door het werk en de collega's van haar vader. Hoewel deze uiteenlopende informatiestromen later in haar leven erg waardevol zullen blijken, ziet de jonge Mourali haar ouders liever thuis, met aandacht voor haar. Door zijn werk is haar vader vaak niet thuis en Mourali besluit daarom zelf later een burgerlijk en vooral geordend leven te leiden.
Al tijdens haar schooltijd op het gemeentelijke gymnasium in Hilversum krijgt ze van anderen te horen dat ze een uitgesproken persoonlijkheid heeft. Niet verrassend zijn haar jeugdhelden Nina Hagen, Queen, David Bowie en Madonna. Het zijn kunstenaars die haar een gevoel van vrijheid geven, omdat ze zich in hun uitingen niet laten belemmeren door hetgeen ze eerder hebben gedaan.
Vanuit haar liefde voor de Franse taal en filosofie kiest ze voor een academische opleiding Frans aan de Universiteit Utrecht. Uit haar studie weet ze later nog altijd te putten, onder meer in haar werk voor Radio 4. In 1999 presenteert ze in het Frans voor TV5 Monde.
Tijdens haar studie gaat ze met haar vader mee naar interviews met Franse schrijvers. Ineens ziet ze de charme van het journalistieke werk: haar vader mag dan wel veel van huis zijn, maar hij kan wel gesprekken voeren met bijzondere mensen, van wie de boeken in de Universiteitsbibliotheek staan. Via dit werk kan ze in contact komen met de mensen die haar inspireren. Ze maakt haar studie Frans af, maar oriënteert zich ondertussen op mogelijkheden om toch iets met journalistiek te gaan doen. In 1988 doet ze tijdens haar afstudeerperiode mee aan het KRO-programma Screentest, waarin journalistiek talent wordt gezocht. Ze komt niet als winnaar uit de bus, maar er gaan wel wat deuren open. Ondertussen doet ze een opleiding bij Clingendael en een postdoctorale opleiding internationale veiligheid. Daarbij bouwt ze een groot netwerk op dat haar al snel goed van pas komt.
Actualiteiten en informatieve programma's
Na Screentest gaat Mourali aan de slag bij het televisieprogramma TV 3 waarvoor ze beeldresearch doet voor de rubriek TV toen. In 1989 begint ze bij RTL Nieuws, nog vóór de eerste uitzending, een leerzame periode. Van Jaap van Meekren leert ze teksten goed voor te lezen. Daarnaast volgt ze interview- en presentatiecursussen op Santbergen. Er is haar namelijk toegezegd dat ze mag presenteren. Voorlopig gaat ze als redacteur en verslaggever aan de slag. Dankzij haar recente studies heeft ze gemakkelijk toegang tot deskundigen met wie ze de voorgesprekken doet. Het echte presentatiewerk laat echter op zich wachten. Wanneer ze in 1991 door de IKON wordt benaderd om Kenmerk te presenteren is de keuze snel gemaakt.
Bij Kenmerk leert Mourali het presentatievak kennen. Ze geniet van de inhoudelijke discussies op de redactie en van de ervaringen van collega's die soms in gevaarlijke omstandigheden in het buitenland hebben gewerkt. Als verslaggever krijgt ze zelf veel vrijheid om onderwerpen uit te diepen.
Vanaf 1993 verdeelt Mourali haar tijd tussen de publieke omroepen in Hilversum en het Amsterdamse AT5. In Hilversum presenteert ze een aantal informatieve programma's voor de KRO, NOT en NCRV. Bij die laatste omroep presenteert ze ook twee quizzen, De sollicitatieshow en Denkwijzer, die beiden geen succes kunnen worden genoemd. Bij actualiteitenrubriek Netwerk is ze als presentator en redacteur beter op haar plek. En ook het interviewen van schrijvers en mensen met (rare) bijzondere beroepen voor rubrieken in Jos op 1 gaat haar goed af. De afwisseling bevalt haar prima.
Bij AT5 lopen haar werkzaamheden ondertussen nog verder uiteen. Het presenteren van het nieuws, een politiek programma, een talkshow en een feestprogramma of het interviewen van bekende Amsterdammers op een dakterras in De zwoele stad, ze doet het allemaal met plezier. Haar jaren bij AT5 ervaart ze als een groot feest, maar ook als een periode waarin ze haar veelzijdigheid kan verkennen en tonen. Dat ze breed inzetbaar is, dat moge duidelijk zijn.
RTL en grote bekendheid
Door haar werk bij AT5 wordt Mourali in de jaren negentig al een bekendheid in Amsterdam. Maar als "meisje van AT5" wordt ze niet gezien als ster en kan ze gewoon over straat. Hoe snel die redelijke anonimiteit kan omslaan in landelijke bekendheid ervaart ze pas na haar overstap naar RTL in 2001.
Op een feest van AT5 wordt ze door iemand ingefluisterd dat RTL een Britse quiz naar Nederland gaat halen waarvoor zij als presentator geknipt zou zijn. Al zappend komt ze The weakest link bij de BBC tegen en de zeer gestileerde "anti-quiz" met een vette knipoog spreekt haar inderdaad gelijk aan. Ze aarzelt niet over het aanbod van RTL en geeft zich volledig over aan het programma. Tijdens een onvergetelijk bezoek aan de BBC in Londen wordt ieder aspect van de productie haarfijn aan haar uitgelegd. Mourali ontwikkelt vervolgens samen met een team haar nieuwe, strenge look voor het programma.
De opnamedagen voor De zwakste schakel zijn intensief: vier opnames op één dag met negen kandidaten per keer is een behoorlijke opgave. Na een tijdje neemt de opnamefrequentie af. Hoewel veel critici haar optreden bestempelen als een kopie van het Britse origineel, Anne Robinson, weet Mourali de rol van de harde quizmaster zich steeds meer eigen te maken. Waar Anne de kandidaten immer stevig aanpakt, besluit Mourali poeslief te beginnen om vervolgens haar klauwen uit te slaan. Haar angst dat een deel van het publiek deze rol serieus zal nemen blijkt niet ongegrond. De scheidingslijn tussen de echte Chazia Mourali en haar bitchy Zwakste schakel-persona is niet voor iedereen duidelijk. De mate waarin zij hierop wordt aangesproken op straat en in de media overvalt haar. De sensatieverhalen in de roddelpers verbazen haar ook. Ze moet wennen aan haar bekendheid en de manier waarop mensen daardoor met haar omgaan.
De zwakste schakel is zeer succesvol en Mourali wordt door RTL voor andere programma's gevraagd. Zo krijgt ze het aanbod om Char, het medium te presenteren. Deze samenwerking prikkelt Mourali's nieuwsgierigheid en ze zegt meteen ja. Van Char leert ze om minder verlegen te zijn met mensen die ze niet kent. In 2003 begint het consumentenprogramma Kat in de zak. Samen met tekstschrijver Jörgen Petiet beleeft Mrourali veel lol bij het maken van dit programma. Net als De zwakste schakel is het een programma met een knipoog: de teksten en presentaties zijn dik aangezet en de mening van de programmamakers klinkt er in door. Ze vindt het jammer dat het programma na een jaar wordt gestopt. Gelukkig slaat de Achmea kennisquiz enorm aan en kan ze daar vanaf het begin creatief aan bijdragen. Het idee om gesprekken met de kandidaten te voeren komt van haar. Het komt voort uit haar fascinatie voor het "oorspronkelijke", een pure manier om naar de wereld te kijken, iets wat kinderen van nature hebben. Daarnaast heeft ze bij de BBC geleerd om personages te maken van de kandidaten, om hun verhaal mee te nemen in het spel.
Met een reeks goedlopende programma's lijkt alles Mourali voor de wind te gaan, maar in de televisiewereld is niets zeker. RTL verandert van leiding en van stijl in de loop der jaren. Mourali past er steeds minder goed bij. Ze merkt dat ze steeds vaker moeite heeft met de inhoudelijke keuzes binnen het bedrijf. In 2008 stopt ze op eigen verzoek met de presentatie van Char. Ondanks dat zij vanaf 2001 één van de gezichten is van de zender besluit RTL daarna de samenwerking te beëindigen.
Optredens als deskundige en werken bij de radio
In 2007 is Mourali moeder geworden van dochter Jasmijn. Na de breuk met RTL neemt ze even de tijd voor haar gezin. Stilzitten doet ze echter niet. Al jaren heeft ze een eigen bedrijf van waaruit ze dagvoorzitterschappen en trainingen verzorgt. Ze omschrijft zichzelf als kleine communicatie-ondernemer. Bovendien is ze gedurende haar hele mediacarrière ook actief gebleven als schrijfster en columniste. Haar eigen website ([http://www.chaziamourali.eu chaziamourali.eu) geeft een indruk van haar veelzijdige activiteiten.
De audiovisuele media weten haar snel weer te vinden: vanaf 2009 verschijnt ze meerdere keren in De wereld draait door waarbij haar gevraagd wordt naar haar mening over muziek, literatuur en media. Na de RTL-jaren, waarin niemand meer aanspraak maakt op haar journalistieke bagage, wordt ze eindelijk weer als een deskundig gesprekspartner gezien. Sinds 2010 is ze regelmatig te horen in het NCRV-radioprogramma Lunch! waarin ze deelneemt in de rubriek Het mediaforum. In 2012 presenteert ze als invaller het nieuws in De ochtend van 4 op de KRO-radio. Voor het NTR-radioprogramma De bedding maakt ze documentaires en een programmaserie over de geschiedenis van de opera. Tevens schrijft ze columns voor het NTR-programma Opera live.
In 2013 presenteert Mourali voor de NTR televisie een programma in het kader van het Holland Festival. Ook is ze regelmatig te gast in televieshows bij presentatoren als Jörgen Raymann, Linda de Mol en Paul de Leeuw.