Regelzucht

Uit B&G Wiki
Versie door Renekoenders (overleg | bijdragen) op 8 okt 2013 om 12:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 2012 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=Regelzucht%20Dokument Beeld en ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2012
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2010-2019
Lengte59'27
Mediumtelevisie

Regelzuchttitel.jpg Regelzucht.jpg

Beschrijving

Regelzucht is een documentaire van Frans Bromet over het gevecht van de gehandicapte Anna-Titia Goutbeek (42) tegen de bureaucratie van de ambtenaren van de gemeente Nijmegen, bij de uitvoering van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), de wet die er voor moet zorgen dat hulpbehoevenden de voorzieningen krijgen die ze nodig hebben.

Goutbeek heeft reuma, artritis en een erfelijke aandoening, waardoor ze snel moe is en slecht loopt. Ook haar twee zonen zijn ziek en haar man Kor heeft al geruime tijd geen werk meer vanwege psychische klachten. Ze wacht al meer dan een jaar op een passende rolstoel en een aangepaste drempel, haar scootmobiel past niet in het speciaal daarvoor gemaakte schuurtje in de voortuin en ze heeft een groot geldbedrag moeten lenen van familie, omdat de gemeente de noodzakelijke aanpassing aan haar keuken niet wil betalen. Elke dag voert ze lange telefoongesprekken met de gemeente, die haar beschouwt als een lastige vrouw die niet snel tevreden is. Het probleem voor Goutbeek is dat de gemeente zelf invulling mag geven aan de Wmo, waardoor ze geen hulp kan opeisen. Zelfs met een eis van de rechter op zak, komt de gemeente niet over de brug. Wel krijgt ze hulp van Marc van Nijnatten, PvdA-raadslid in Nijmegen, die zich haar lot wel aantrekt en over haar zaak praat met Bert Frings, wethouder Zorg & Welzijn en Sport van de gemeente Nijmegen. Goutbeek en Van Nijnatten gaan ook samen op gesprek bij Frings, die de Wmo wil wijzigen opdat voortaan maatwerk geleverd kan worden. Uiteindelijk krijgt Goutbeek toch haar passende rolstoel.

Deze documentaire is uitgezonden als aflevering van Dokument.

Makers

Interviewer, regisseur Frans Bromet

Researcher, productie Olivia Buning, Martine Swildens

Samensteller, montage Theo Raben

Eindredacteur NCRV Jelle Peter de Ruiter

Productie NCRV Yolande van der Blij

Producent Bromet & Dochters

NCRV