Actie Help de Filipijnen

Uit B&G Wiki

Op 18 november 2013 wordt van zes uur ’s ochtends tot middernacht via radio en televisie grootschalig aandacht besteed aan de inzamelingsactie Help de Filipijnen via Giro 555. De hele dag worden er oproepen gedaan aan de Nederlandse bevolking om geld te doneren voor hulpmiddelen voor de getroffen gebieden in de Filipijnen door de tropische cycloon Haiyan. Vanuit de reguliere programmering wordt geschakeld met het “actiecentrum” in het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Daar zit de hele dag een belpanel bestaande uit vrijwilligers, studenten en bekende Nederlanders. De centrale presentatie vanuit Beeld en Geluid is in handen van Herman van der Zandt. De actie wordt vanaf half elf ’s avonds afgerond met een talkshow verzorgd door de NPO (vertegenwoordigd door Paul Witteman en Jeroen Pauw), RTL Nederland (vertegenwoordigd door Humberto Tan) en SBS Broadcasting (vertegenwoordigd door Bridget Maasland). De actiedag begint met een tussenstand van acht miljoen euro op de rekening en eindigt met een tussenstand van € 18.506.023. Ook na de uitzending blijft het gironummer weken open voor donaties.


Achtergrond

Op 8 november 2013 trekt de tropische cycloon Haiyan (plaatselijk bekend als Yolanda) over een deel van de Filipijnen. De storm is van de zwaarste categorie en haalt op dat moment windsnelheden van rond de 310 kilometer per uur. Verwoesting is het grootst op de eilanden Samar en Leyte waar steden met de grond gelijk worden gemaakt en krachtige overstromingen plaatsvinden. Een paar duizend mensen vinden de dood en nog veel meer blijven achter zonder voedsel of onderdak.

Internationaal worden diverse hulpacties opgestart. In Nederland wordt vanaf 11 november via Giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) geld ingezameld. In de week na de ramp beginnen de voorbereidingen voor een landelijke radio- en televisieactie die op maandag 18 november plaatsvindt. Aan deze actie doen naast de SHO ook de Nederlandse Publieke Omroepen (NPO) en de commerciële zendgemachtigden RTL Nederland en SBS Broadcasting mee. In aanloop naar de actie wordt er al in diverse programma’s aandacht aan besteed.


Beeld en Geluid als actiecentrum

Op dinsdag 13 november wordt bekend gemaakt dat het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid het landelijke actiecentrum wordt voor deze hulpactie. Dit vergt de nodige aanpassingen die grotendeels op zondag 17 november door 400 mensen (belangeloos) worden verricht.

Het reeds geplaatste Top 2000 Café wordt voor de gelegenheid ‘versoberd’ en krijgt aan de buitenzijde op maat gemaakte banieren met het campagnebeeld van de inzamelingsactie. Op het middenplein van het centrale atrium verrijst een infomarkt met stands van de hulpverleningsorganisaties en een podium voor live optredens. Op een centrale plek staat een collectezuil waarin particulieren, bedrijven en verenigingen hun bijdragen kunnen deponeren. De tafels op het binnenterras worden beschikbaar gemaakt voor het belteam. Werkplekken, kleedruimtes en overlegtafels worden op de begane grond en de eerste twee etages van het kantoorgedeelte geplaatst. Op deze manier kunnen meer dan zestig medewerkers (productiemedewerkers, vrijwilligers, medewerkers van de hulporganisaties, belteamstudenten, voorlichters, webcareteams en technici) hun werk verrichten in de buurt van het centrale atrium. De Theaterzalen, het Schoolcafé en onderwijsruimte Studio BenG worden ingericht als pers- en crewruimte waar ook gasten en bekende Nederlanders worden opgevangen.

De hele dag worden mensen opgevangen die komen doneren. De Experience (normaal gesloten op maandag) is voor deze gelegenheid speciaal geopend van twaalf uur tot half zes. Donateurs mogen gratis naar binnen; Beeld en Geluid draagt de toegangsprijs af aan Giro 555.


Uitzendingen

Vanaf zes uur ’s ochtends zendt Radio 2 doorlopend live uit vanuit het Top 2000 Café. Bekende DJ’s als Daniel Dekker en Frits Spits verzorgen ieder een deel van het uitzending. Het programma bestaat uit muziek, informatieve blokken, oproepen, reportages van inzamelingsacties, gesprekken met luisteraars en live optredens van bekende artiesten. Naast deze doorlopende radio-uitzending schakelen andere radiostations regelmatig met hun verslaggevers in Beeld en Geluid waar ze diverse betrokkenen interviewen en de laatste stand van zaken doorgeven.

Op televisie wordt ook de hele dag vanuit de reguliere programmering geschakeld naar Beeld en Geluid, waar verslaggevers rondlopen voor onder meer Vandaag de dag, Koffietijd!, EénVandaag, De wereld draait door, NOS Journaal, Nieuwsuur, Hart van Nederland en RTL Boulevard. Deze programma’s zenden bovendien spots uit waarin bekende Nederlanders oproepen doen om geld te storten op Giro 555.

Vanuit Beeld en Geluid presenteert Herman van der Zandt de laatste stand van zaken, waaronder de tussenstand van de totale opbrengst. Bovendien interviewt hij mensen die komen bijdragen aan de actie.

De actie wordt op televisie afgerond met een talkshow vanaf half elf ’s avonds. Het betreft een unieke samenwerking tussen de NPO, RTL en SBS, een combinatie van de programma’s Pauw en Witteman, RTL Late Night en Shownieuws. Dit programma komt vanuit het Top 2000 Café die vanaf vier uur ’s middags hiervoor wordt klaargemaakt.

Tot slot wordt de tussenstand na deze nationale actiedag bekend gemaakt: € 18.506.023.

Internet

Naast televisie en radio wordt er op deze dag veel gecommuniceerd via internet. De website van Giro 555 kamt korte tijd met een storing waardoor donateurs zich op dat moment niet online kunnen melden.

Alle participerende partijen gebruiken social media om oproepen te plaatsen en het laatste nieuws te verspreiden. Ruim 2,1 miljoen mensen twitteren over de actie. Omdat het social mediateam van Giro 555 via het twitteraccount @Giro555 op alle binnengekomen tweets reageert, wordt de limiet van 150 tweets per uur overschreden. Twitter legt daarom een twitterverbod op aan dit account. SHO kan Twitter echter snel overtuigen van het belang van de actie, waardoor het verbod weer wordt opgeheven.