Herman van der Zandt

Uit B&G Wiki
Herman van der Zandt
Foto NOS/Peter van Velthoven

NaamHerman van der Zandt
GeborenBreda, 9 augustus 1974
Functiesnieuwspresentator, journalist, eindredacteur
Bekend vanNOS Radionieuws, NOS Journaal, Met het mes op tafel
Periode actief1999 - heden
TriviaTrivia

Herman van der Zandt in de media
Oeuvre van Herman van der Zandt

De liefde voor radio begint bij Herman van der Zandt al op jonge leeftijd. Zo neemt hij met zijn broer programma’s op met aankondigingen, grappen en muziek vanaf de pick-up. Van zijn elfde tot zijn dertiende verzorgt hij met zijn broer een programma bij de ziekenomroepStudio Audio. Na het VWO in Breda studeert Van der Zandt een jaar Fysische Geografie aan de Universiteit Utrecht, maar dat wisselt hij daarna in voor Geschiedenis. Met de ambitie om in de mediawereld terecht te komen, loopt hij stage bij het Radio 1 journaal. Daar leert hij een hele andere manier van werken, sneller en minder beschouwend dan op de universiteit.

Het is even wennen, maar hij besluit na zijn afstuderen toch op een advertentie voor redacteur-presentator bij het NOS-radionieuws te reageren. Er zijn 120 sollicitanten, maar hij komt de verschillende rondes, een taaltest, stemtest en kennistest door. Hij werkt zes maanden als redacteur en is na een intensieve training daarna op zender te horen als nieuwspresentator. In een extra uitzending van 3FM nieuws brengt hij Nederland op de hoogte van de moordaanslag op Pim Fortuyn.

Werken bij het nieuws spreekt hem aan omdat hij zo als eerste van gebeurtenissen op de hoogte is en om vervolgens dit nieuws aan anderen te vertellen. In het kloppend hart van de nieuwsvoorziening is de verwerking van een gebeurtenis tot een nieuwsitem essentieel. In dit proces staat na de vraag “wat is er precies gebeurd?”, de vraag “wat doen we er mee?” centraal. Dit is voor hem de crux van het vak. “Als je daar eenmaal in hebt gezeten, kan ik me niet voorstellen dat je daar niet in wilt blijven zitten.”

De overstap van radio naar televisie is geleidelijk gegaan. Door de fusie van alle NOS-nieuwsdiensten, komen radio, televisie en internet in dezelfde redactieruimte terecht. Zo leren de medewerkers van de verschillende disciplines elkaar beter kennen en wordt er meer samengewerkt. In 2005 is Van der Zandt eindredacteur op de 24-uursredactie en in 2006 komen daar televisiewerkzaamheden naast. Op televisie wordt hij aanvankelijk redelijk in het diepe gegooid. “Hou je handen stil op het bureau. Dat was eigenlijk de enige aanwijzing van de regie. En veel plezier.” Samen met een presentatiecoach kijkt hij regelmatig uitzendingen terug.

In het begin is het behoorlijk wennen, omdat er veel meer komt kijken bij het maken van een televisieprogramma dan bij een radioprogramma. “Je kunt iets anoniemer en iets rustiger je werk doen op de radio. En dat is af en toe best lekker.” Hij ziet echter het bereik van televisie als veel groter dan de radio. Beeld heeft meer impact en daarom werkt hij er graag mee. In 2008 treedt hij toe tot het vaste presentatieteam van het NOS Journaal en ontvangt hij een nominatie voor de Philip Bloemendal Prijs.

Hij presenteert voor het eerst een extra lange live uitzending na de crash van het Turkish Airlines-toestel in 2009. Dat vindt hij het meest uitdagend, bij gebeurtenissen van dergelijke omvang live op zender nieuws garen. “Dan ben je na twee uur helemaal leeg, maar ook wel gelukkig. Dan ben je nieuws aan het maken waar iedereen bij was. Er is bijna geen mooiere plek om te zijn bij breaking nieuws dan op de nieuwsvloer die dan kolkt.”

Naast de nieuwspresentatie wordt hij ingezet voor andere NOS programma’s. Zo presenteert hij het jaaroverzicht, het Afscheid Jan Wolkers en het herdenkingsprogramma Over de doden. Sinds 2010 presenteert Van der Zandt verkiezingsuitslagen met behulp van een groot touchscreen tijdens de verkiezingsuitzendingen. De reacties in de pers en van het publiek zijn overweldigend. “Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon waarop ze lopen te vegen, maar blijkbaar is zo’n groot scherm het dan helemaal.” Tijdens de uitzending over Carnaval 2011 doet hij verslag vanuit zijn eigen Breda.

In januari 2015 neemt hij tijdelijk de presentatie van Joost Prinsen over van de bluf- en kennisquiz Met het mes op tafel van Omroep MAX. Prinsen kan wegens familie-omstandigheden de opnames niet afmaken en Van der Zandt is als oud-deelnemer bekend met de quiz. Sinds september 2015 wordt hij de vaste presentator.