Kooi van Faraday
Michael Faraday (1791-1867) is de zoon van een arme Engelse hoefsmid. Hij interesseert zich voor natuurkunde en komt al snel in wetenschappelijke kringen terecht. Eén van zijn uitvindingen is de kooi van Faraday. Het is een kooi gemaakt van elektrisch geleidend materiaal. Hij ontdekt dat een elektrische ontlading die de kooi treft via de buitenzijde naar aarde wordt afgevoerd. Een elektromagnetisch veld dat in de kooi wordt opgewekt blijft binnen de kooi en kan er niet uit ontsnappen. Elektromagnetische straling heeft zoals bekend een bepaalde golflengte en wanneer de maaswijdte van de kooi kleiner is dan een tiende deel van de golflengte is de kooi daar ondoordringbaar voor.
In veel keukens staat tegenwoordig een magnetron. Dit apparaat wekt sterke elektromagnetische straling op die het eten dat op het draaiend plateau staat verhit. Om de straling te verhinderen naar buiten te ontsnappen is de behuizing van metaal. Het deurtje is van glas waarop een fijnmazig raster van metaal is aangebracht. Ook de auto, als deze van metaal is gemaakt, is een soort kooi van Faraday. Wordt hij door de bliksem getroffen dan heeft dat voor de inzittenden alleen maar een schrikreactie door de harde knal ten gevolge, meer niet.
Faraday deed ook onderzoek naar de opslag van elektrische lading in de condensator. De eenheid van capaciteit wordt uitgedrukt in farad, afgeleid van de naam van Faraday.