Oscar Sillem

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 1 okt 2021 om 10:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Oscar Christiaan Sillem | geboorte_datum = 6 december 1924 | geboorte_plaats = Baarn | overlijden_datum = 20 jun...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamOscar Christiaan Sillem
GeborenBaarn, 6 december 1924
GestorvenBlaricum, 20 juni 2010
Functiestelevisietechnicus
Bekend vanPhilips Experimentele Televisie, het omroepmuseum
Periode actief
Werkt samen metWil van Vlerken, Harry Heuts


Oscar Sillem is televisietechnicus in dienst van Philips en die in die hoedanigheid in begin jaren vijftig betrokken bij het gereedmaken en onderhouden van de eerst televisereportagewagen van Philips voor gebruik door de Nederlandse Televisie Stichting (NTS). Met collega's Jan Gabel en Wim Göbel gaat hij mee op de eerste reportages. Oud-Philips collega Harry Heuts dan aangesteld als NTS chef reportagetechniek, heeft altijd behoefte aan technische ondersteuning. Om eventuele storingen te verhelpen, maar ook met het regelen van de PTT-verbinding, ervoor zorgen dat er voldoende stroom is, en het regelen van de straalverbinding. Omdat de crew niet in de reportagewagen zelf past, schaft de NTS een eigen busje aan, het begin van een uitgebreid wagenpark.

In de jaren tachtig werkt Sillem als vrijwilliger voor het Omroepmuseum aan de restauratie van televisie- en radio-apparatuur. Hij werkte samen met H. van Doorn, H. Janse, H. Neijt en C.T. Pel aan De tijdmachine "tante Cor", Webster draadrecorder, diverse radiotoestellen en versterkers, E.M.T. draaitafel, diverse bandrecorders en platenspelers, twee vidicon cameraketens, een cameradolly, een orthicon cameraketen, toestellen uit de " Corver"-collectie en andere amateurapparaten, Philips-Miller opneem- en weergeefmachines. Ze bouwen tevens een replica van het 10 beeldlijnen Nipkow-televisietoestel van pionier Freek Kerkhof.