Ellen Jens

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 21 nov 2023 om 12:16 (→‎Regie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ellen Jens Bron: Beeld & Geluid fotocollectie

NaamEllen Martine Jens
GeborenWassenaar, 6 oktober 1940
GestorvenAmsterdam, 17 november 2023
Functies regisseur, producent
Bekend vanFred Haché Show, Hier is ... Adriaan van Dis, Het is weer zo laat, Verhagencadabra, Het blauwe licht, De plantage
Periode actief1964 -
Werkt samen metDolf Brouwers, Gied Jaspars, Wim van der Linden, Ruud van Hemert, Adriaan van Dis, Wim T. Schippers
Triviagetrouwd met Wim T. Schippers

Ellen Jens in de media
Oeuvre van Ellen Jens

Een vakvrouw die je er graag bij hebt

Jeugd

Als kind wil Ellen Jens graag bij het toneel of schrijfster worden. Na het gymnasium in Wassenaar gaat ze rechten studeren in Leiden. Na vier jaar stopt ze met de studie. Ze is liever bezig met de toneelclub, het lustrumcabaret van Paul van Vliet of de musical ‘No bed for beacon’ van Berend Boudewijn. Ze begint haar carrière in 1964 bij de VPRO als regie- en productieassistente. Ze reageert op een advertentie in Vrije Geluiden, het omroepblad van de VPRO, krijgt een gesprek met Arie KLeijwegt en gaat aan de slag als assistent van Warry van Kampen, die samen met Wim Ibo ‘’Cabaretkroniek’’ verzorgt.

Rob Touber

Al snel maakt ze zich, als regie-assistente en script-girl, onmisbaar in het ‘rompteam’ van regisseur Rob Touber, dat ze vormt met Roland de Groot (decor), Jan Hezemans (licht) en Ruud Bos (muziek). Ze maakt zich zo onmisbaar zelfs dat als Touber in 1973 ineens een opdracht krijgt van de NOS, hij zich tot de VPRO wendt, om haar te ‘lenen’. De opdracht betreft een amusementsprogramma over Suriname en de Nederlandse Antillen, Ritme van overzee met optredens van Surinaamse en Antilliaanse artiesten en dansers. Aanleiding is het zilveren regeringsjubileum van koningin Juliana.

Wim T. Schippers

Ze doet in 1972 de productie van de De Fred Haché show, die geregisseerd werd door Ruud van Hemert. Hier werkt ze samen met Wim T. Schippers, Gied Jaspars en Wim van der Linden. Het blijkt een hecht team waarin Jens ook nu onmisbaar is. Als de mannen in 1972 voor NRC Handelsblad geïnterviewd worden over hun succes, blijkt hun waardering: "Zonder Ellen zou er niets van terechtkomen". Dit creatieve team werkt verder samen aan Barend is weer bezig en Van Oekel's discohoek. Jens zal bij veel zo niet alle producties van Schippers betrokken zijn.

Regie

Na jarenlang als regie-assistente en producente aan allerlei producties te hebben bijgedragen, volgt in 1983 haar eerste productie als regisseur. Het is Hier is… Adriaan van Dis. Het programma krijgt een Zilveren Nipkowschijf en levert menig gesprek bij de koffieautomaat. Het stekelige gesprek met Willem Oltmans, de zwijgende Neeltje Maria Min en het door veel veiligheidsmaatregelen omgeven interview met de Britse schrijver Salman Rushdie.

Al eerder had Jens literaire programma's mee helpen maken. Mooie woorden en De letteren gingen eraan vooraf. Nadien volgen nog Boeken en In mijn vaders huis van Anil Ramdas.

Een van de laatste producties waaraan Jens heeft gewerkt is De plantage.