Walvis in zicht
Periode | 1947 |
Beschikbaar in archief | Beeld en Geluid |
Genre | documentaire |
Decennia | 1940-1949 |
Medium | film |
Beschrijving
Film in 8 actes waarin de bemanning van de Willem Barendsz wordt gevolgd tijdens de walvisjacht.
De Willem Barendsz vertrekt uit Amsterdam voor de walvisvangst. Een menigte staat op de kade om getuigen te zijn van het vertrek. Het schip wordt door een sleepboot getrokken door het Noordzeekanaaal en vaart bij IJmuiden de zee op. De eerste afmeerplaats van de Willem Barendsz is het Engelse Southampton. Vandaar vertrekt het schip richting Kaapstad. Op de Willem Barendsz heeft elk bemanningslid een drukke taak. Sommige mannen zijn bijvoorbeeld bezig met het splitsen van staaldraad. Andere mannen verzorgen het eten. Tussendoor is voor de mannen tijd om zich te ontspannen met spelletjes en wedstrijdjes. Vriende voor het leven
De reis loopt langs de kust van de Canarische eilanden. Een van de bemanningsleden raakt gewond doordat hij een zware balk op zijn benen heeft gekregen. De scheepsarts wordt geroepen en het been wordt gezet terwijl een bemanningslid een lachgasmasker op de mond van de gewonde drukt. Wanneer het schip de evenaar bereikt wordt er een doopplechtigheid gehouden, waarbij de 'zeegod Neptunus' aanwezig is. Alle bemanningsleden worden met een kleverige substantie besmeerd.
Op 17 november 1946, als het schip verder zuidwaarts vaart, signaleren de bemanningsleden een haai in het water. Met een pakje boterhammen als lokmiddel weten de bemanningsleden de haai in de val te lokken en te vangen.
Het schip komt aan in Kaapstad. De bemanningsleden bezichtigen de stad. Er worden filmbeelden van prachtige plaatsen getoond rond de Tafelbaai en de Tafelberg.
Het schip vertrekt uit Kaapstad. Na enkele dagen komen de eerste ijsbergen in zicht. Tijdens de tocht uit Kaapstad maakt het schip een hevige storm mee. In de Antarctische wateren ontdekt het schip de eerste walvissen. De eerste walvis wordt geharpoeneerd, het dier wordt aangeleverd op het fabrieksschip en aan dek wordt de huid verwerkt. De walvis wordt in moten gesneden. Na gedane arbeid viert de bemanning kerstfeest.
Het geproduceerde traan van de walvis wordt overgenomen door een Shelltanker. Bemanning krijgt dan het nieuws te horen dat er een prinses geboren is.
De laatste walvissen en een potvis worden gevangen en verwerkt waarna de reis terug naar Nederland wordt aangevangen.
Van deze film is ook restmateriaal aanwezig in het archief.
Makers
Componist Max Vredenburg
Camera Hannes de Boer
Tekst bewerkt en gesproken door Philip Bloemendal
Polygoon Profilti.