Klok
De Nederlandse Publieke Omroep gebruikt soms klokken op hun zenders. Van de drie Nederlandse publieke zenders gebruiken alleen Nederland 1 en Nederland 2 nog dergelijke klokken, Nederland 3 niet meer.
Door de jaren heen
De hele jaren '70 en begin jaren '80 werden analoge klokken gebruikt. In de loop van 1984 kwamen de eerste digitale klokken op het scherm die met computers gesimuleerd worden. Exact dezelfde klokken worden anno 2024 nog altijd gebruikt, de analoge klok werd na 1984 ook nog af en toe gebruikt tot ongeveer 1993. Eén van deze analoge klokken kan bezichtigd worden in de Beeld en Geluid experience. In de tentoonstelling van dit museum staat een apparaat waarmee geschakeld kon worden tussen klok en titelkaarten of idents. Het instituut heeft overigens ook andere klokken in bezit, maar deze maken geen deel uit van de tentoonstelling.
Gebruik van klokken
De klokken werden gebruikt voor de volgende dingen:
- Zenderopening. De klok verscheen meestal circa 5 minuten voor de zenderopening in beeld, na de klok volgt de beginleader van de zender. Bij deze klok werd vaak muziek afgespeeld.
- Pauzes. Pauzes konden in lengte variëren van enkele minuten tot meerdere uren. Ook hier werd vaak muziek afgespeeld.
- Zendersluiting. De zender werd afgesloten met enkele seconden klok. In de laatste jaren was deze klok wit op een zwarte achtergrond.
Dolle klokken
Tot begin jaren 90 verscheen er bij de zendersluiting soms een klok in beeld die waren opgeleukt met bijvoorbeeld animaties, geluidseffecten of soms extra klokken. Een greep uit deze klokken.
Het is niet duidelijk waarom deze klokken werden gebruikt.