Violet Falkenburg

Uit B&G Wiki
Versie door Bvspall (overleg | bijdragen) op 29 apr 2010 om 11:52
Violet Falkenburg

NaamViolet Falkenburg
GeborenHilversum, 5 februari 1948
Functies presentator
Bekend vanAdres onbekend, Een spannend bestaan, Hoe bestaat het, Ratel, Het Capitool, Met het oog op morgen, Echo, Rondom tien, C-Majeur
Periode actief1975-heden
Triviaheeft een dochter uit een langdurige relatie met Hans Emmering

Violet Falkenburg in de media
Oeuvre Violet Falkenburg

Violet Falkenburg heeft een lange staat van dienst op het gebied van informatieve programma’s. Ze is in staat zich te identificeren met een onderwerp en met de personen in haar programma. In de programma’s oogt ze toegankelijk en bescheiden. De programma’s waaraan ze werkt zijn gericht op mensen en daarin laat Falkenburg mensen altijd in hun waarde. Ondanks dat ze volgens sommige collega’s in het begin van haar tv-carrière niet geheel voldoet aan de verlangde journalistieke kwaliteiten in Het Capitool, bewijst ze in dezelfde periode op de radio het tegendeel Echo en Met het oog op morgen.

Haar vader is een bekend architect, onder andere verantwoordelijk voor het STER gebouw in Hilversum. Haar moeder verliest ze op twaalfjarige leeftijd. Na het gymnasium volgt ze Schroevers opleiding tot directie secretaresse. Vervolgens studeert ze telkens een jaar aan de universiteiten van Aix en Provence en Cambridge en het Dolmetscher Instituut in Heidelberg om haar talenkennis te vergroten. Haar eerste werkervaring is het organiseren van congressen bij de RAI. Haar journalistieke loopbaan begint ze in 1972 bij Elseviers Weekblad.

In 1975 doet Violet Falkenburg een screentest, op aanraden van programmamaker Willem van Beusekom, en mag ze een proefprogramma maken. Ze presenteert het radioprogramma Adres onbekend, een voorloper van het latere tv-programma Spoorloos. Ze neemt het programma over van Anne van Egmond. Ook werkt ze mee aan Angels en klemmen en Mensen en medeklinkers.

Bij de VARA, waar ze van 1975 - 1981 een van de redacteuren is van het programma Hoe bestaat het, komt ze in aanraking met het medium televisie. Op de radio is ze zes seizoenen te horen in Ratel en in 1989/1990 in Ratel plus. In dit mediaprogramma spuien luisteraars hun kritiek over radio en televisie. Het is het platform waarop het publiek in discussie kan treden met de programmamakers.

In 1986 wordt Falkenburg na een screentest de presentatrice van de 7-delige serie Een spannend bestaan. Voor dit programma krijgt ze een eervolle Nipkow-schijfvermelding. Violet Falkenburg is ook zes jaar (1986 - 1991) een van de presentatoren van het dagelijkse actualiteitenprogramma Met het oog op morgen.

Als presentator werkt Falkenburg aan verschillende educatieve programma’s, zoals in de presentatie van de 4-delige serie Meneer Vandalen wacht op antwoord en in 1990 het radioprogramma En de boer hij ploegde voort. In 1992 en 1993 verzorgt ze interviews voor de radio- en tvserie Faros van Teleac.

Van 1989 tot 1991 is ze een van gespreksleiders van het rechtstreeks uitgezonden politiek discussieprogramma Het Capitool, de voorganger van Buitenhof. De eigen wijze waarop Violet haar journalistieke werk doet, wordt niet door de eindredacteur gedeeld. Na drie seizoenen zal ze Het Capitool (NOS) verlaten.

In 1990 maakt ze ook nog een klein uitstapje naar de AVRO. In de zesdelige serie Dat vind ik nou mooi! laat Violet willekeurige mensen thuis praten over persoonlijke culturele voorkeuren.

In 1991 stapt ze over naar NCRV-tv, waar ze gevraagd is. Zij volgt Henk Mochel en Hans Sleeuwenhoek op in de presentatie van het wekelijkse thematische praatprogramma Rondom Tien. Als freelancer maakt ze in totaal 115 uitzendingen van dit programma waar sociaal maatschappelijke onderwerpen aan bod komen. Na al die succesjaren is ze enigszins op de programmaformule uitgekeken en op zoek naar iets anders.

In 1993 maakt ze zes afleveringen van Op leven en dood. Deze tv-serie van de NCRV gaat over ethische budgetaire keuzes in de gezondheidszorg. Deze serie wordt in het seizoen 1994-1995 gevolgd door een vergelijkbare reeks onder de titel Arm en rijk. In dit discussieprogramma komen bezuinigingen in sociale uitkeringen aan de orde.

In 1995 presenteert ze Bij Violet. Deze talkshow, zonder publiek, is toegespitst op de fascinatie en passie van bekende tv-persoonlijkheden. De beoogde kijkcijfers worden vanwege een zeer ongunstig uitzendtijdstip niet gehaald. Na negen afleveringen wordt Bij Violet door de NCRV van het scherm gehaald. Omdat ze nog een contact heeft tot 1999 wordt Violet geplaatst bij de afdeling ‘cultuur en godsdienst’. Van Ruud Foppen neemt ze het programma Het glazen huis over. Ook deze talkshow over een morele, ethische vraag verdwijnt al na een serie uitzendingen. Het voorgeschreven marktaandeel van zeven procent wordt niet gehaald. In augustus 1999 is de eerste aflevering van een nieuwe serie Langs heilige huisjes.

Eind 1999 past boegbeeld Falkenburg niet meer in het profiel van de christelijke omroep. De presentatie van informatieve programma’s moet volgens de NCRV-leiding scherper worden, confronterend. Als gevolg van deze benadering wordt haar contract niet meer verlengd.

In 2000 wordt Falkenburg vervolgens door een producent benaderd om voor SBS 6 een informatief programma te presenteren. De nadruk in de 32 afleveringen van Samen gezond ligt vooral in het promoten van de website Dokter dokter.nl.

In 2002 besluit Violet, net als enkele Hilversumse collega’s zoals Frits Bom en Anne van Egmond, de overstap te maken naar de regionale omroep. Voor TV Gelderland presenteert ze live, afwisselend met Pascal Kamperman, in 2002 twee keer per week het consumentenprogramma Hallo Gelderland. De samenwerking is echter van korte duur. Als gevolg van bezuinigingen bij de regionale omroepen wordt na één seizoen het contract verbroken. In 2007 is Falkenburg weer te zien op de landelijke omroep, voor MAX verzorgt ze het programma In de knip.

Violet Falkenburg heeft een eigen communicatiebureau. Ze verzorgt congressen en symposia; doet presentatie- en communicatietrainingen. Verder heeft ze columns geschreven, onder andere voor het Algemeen Dagblad (2000-2002).