Aanvullende informatie: Samson & Gert: verschil tussen versies

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Aanvankelijk wordt de serie uitgezonden onder de naam ''Samson'', vanaf 1993 heet het programma ''Samson & Gert''. De serie wordt uitgezonden op de Belgische zender...')
 
(Bijgewerkt.)
Regel 1: Regel 1:
Aanvankelijk wordt de serie uitgezonden onder de naam ''Samson'', vanaf 1993 heet het programma ''Samson & Gert''. De serie wordt uitgezonden op de Belgische zender TV1. In Nederland ontstaat interesse in het programma en wanneer er plannen zijn voor een volledige restyling van het programma (waarbij het idee van een 'tussentijds programma-onderdeel' wordt losgelaten en het meer als een losstaande kindercomedy wordt gezien) besluit de Nederlandse publieke omroep [[Veronica]] co-producent van het programma te worden. Vanaf 1992 zijn de uitzendingen dus ook op de Nederlandse televisie te volgen, waarbij Veronica eerst circa 30 van de leukste afleveringen uit de eerste twee seizoenen hermonteert en herhaalt op de Nederlandse televisie.
+
===Van presentatie tot kindercomedy: Een co-productie met Veronica===
 +
In Nederland ontstaat interesse in het programma en wanneer er plannen zijn voor een volledige restyling van het programma (waarbij het idee van een 'tussentijds programma-onderdeel' wordt losgelaten en het meer als een losstaande kindercomedy wordt gezien) besluit de Nederlandse publieke omroep [[Veronica]] co-producent van het programma te worden. Vanaf 1992 zijn de uitzendingen dus ook op de Nederlandse televisie te volgen, waarbij Veronica eerst circa 30 van de leukste afleveringen uit de eerste twee seizoenen hermonteert en herhaalt op de Nederlandse televisie.
  
Veronica blijft 4 jaar lang co-producent van het programma en zendt in die tijd geheel eigen montages van de afleveringen uit, waarin niet alleen eigen prijsvragen worden aangeprezen door Samson en Gert, maar ook eigen tekenfilms als ''De Seend'', ''Robodoll'' en ''Cococinell'' worden aangekondigd. In 1995 gaat de omroep commercieel en moet het onder andere Samson, wat in België door de BRT/BRTN (een publieke instantie) geproduceerd wordt, laten gaan. De populariteit in Nederland blijft, maar pas in 1997 keert het programma definitief terug op de Nederlandse televisie, bij de [[TROS]].
+
Veronica blijft 4 jaar lang co-producent van het programma en zendt in die tijd geheel eigen montages van de afleveringen uit, waarin niet alleen eigen prijsvragen worden aangeprezen door Samson en Gert, maar ook eigen tekenfilms als ''De Seend'', ''Robodoll'' en ''Cococinell'' worden aangekondigd. In 1995 gaat de omroep commercieel en moet het onder andere Samson, wat in België door de BRT/BRTN (een publieke instantie) geproduceerd wordt, laten gaan. De populariteit in Nederland blijft, maar pas in september 1998 keert het programma definitief terug op de Nederlandse televisie, bij de [[TROS]].
  
Gezien sinds 1997 de tekenfilmaankondigingen niet langer in de afleveringen voorkomen is het bij de nieuwere uitzendingen voor de TROS makkelijker om deze uit te zenden, maar voor herhalingen uit oudere seizoenen wordt een selectie gemaakt uit de meer dan 300 afleveringen uit de seizoenen vanaf seizoen 4, om deze tot één doorlopend verhaal te monteren. De eerste twee seizoenen worden wegens gedateerdheid overgeslagen, maar ook seizoen 3 uit 1992/1993 wordt hierbij volledig genegeerd. Deze selectie aan afleveringen, welke in 16:9 worden 'geremasterd' en herhaald tijdens ''[[XI'je op 2]]'', een samenwerkingsprogramma van de TROS, [[EO]] en [[Teleac]]/[[NOT]], worden later voor het Vlaamse Ketnet herbruikt als herhalings-basis. Deze montages, voorzien van een nieuwe openingsgeneriek en aftiteling, komen jaren later nog steeds op Ketnet.  
+
Frappant detail is dat enkele jaren geleden de originele uitzendbanden van de 'Nederlandse edities' van het programma door het NOB zijn vernietigd.
 +
(Bron: [http://www.studio100fan.eu/forum/viewtopic.php?f=27&t=10356 Studio100fan.eu])
  
In 2008 is de laatste uitzending van Samson bij de publieke omroep, wanneer [[Zappelin]] eind 2008 de stekker uit de herhalingen trekt. Sinds 2011 is de serie (op clipjes na in het programma ''[[De wereld is mooi]]'') weer op de Nederlandse televisie te zien op het nieuwe ''Kindernet'', waarbij herhalingen worden getoond van de her-montages die rond 1997 voor de TROS zijn gemonteerd.
+
===Hermontage===
 +
Gezien sinds ca. 1996 de tekenfilmaankondigingen niet langer in de afleveringen voorkomen, is het bij de nieuwere uitzendingen voor de TROS makkelijker om deze uit te zenden, maar voor herhalingen uit oudere seizoenen wordt een selectie gemaakt uit de meer dan 300 afleveringen uit de seizoenen vanaf seizoen 4, om deze tot één doorlopend verhaal te monteren. De eerste twee seizoenen worden wegens gedateerdheid overgeslagen, maar ook seizoen 3 uit 1992/1993 wordt hierbij volledig genegeerd. Deze selectie aan afleveringen, welke in 16:9 worden 'geremasterd' en herhaald tijdens ''[[Xieje op 2]]'', een samenwerkingsprogramma van de TROS, [[EO]] en [[Teleac]]/[[NOT]], worden later voor het Vlaamse Ketnet herbruikt als herhalings-basis. Deze montages, voorzien van een nieuwe openingsgeneriek en aftiteling, komen jaren later nog steeds op Ketnet.  
  
Frappant detail is dat nadat Veronica het programma laat gaan in 1995, de originele uitzendbanden van de 'Nederlandse edities' van het programma door het NOB zijn vernietigd.
+
===Terug op Kindernet===
 +
In 2008 is de laatste uitzending van Samson bij de publieke omroep, wanneer [[Zappelin]] eind 2008 de stekker uit de herhalingen trekt. Weer breken er enkele jaren van stilte aan op de Nederlandse beeldbuis, maar hoewel de afleveringen al veelvuldig zijn uitgezonden blijft Ketnet kijkers trekken met de herhalingen van het programma. Na drie jaar en enkel wat clips op de Nederlandse televisie in het programma "[[De wereld is mooi]]'' is de reeks weer terug op de Nederlandse televisie te vinden. Ditmaal op het nieuwe 'Kindernet', waarbij herhalingen worden getoond van de her-montages, die rond 1998 voor de TROS zijn gemonteerd.
  
 
  [[Samson & Gert|Terug naar de productie]]
 
  [[Samson & Gert|Terug naar de productie]]

Versie van 23 feb 2013 om 01:16

Van presentatie tot kindercomedy: Een co-productie met Veronica

In Nederland ontstaat interesse in het programma en wanneer er plannen zijn voor een volledige restyling van het programma (waarbij het idee van een 'tussentijds programma-onderdeel' wordt losgelaten en het meer als een losstaande kindercomedy wordt gezien) besluit de Nederlandse publieke omroep Veronica co-producent van het programma te worden. Vanaf 1992 zijn de uitzendingen dus ook op de Nederlandse televisie te volgen, waarbij Veronica eerst circa 30 van de leukste afleveringen uit de eerste twee seizoenen hermonteert en herhaalt op de Nederlandse televisie.

Veronica blijft 4 jaar lang co-producent van het programma en zendt in die tijd geheel eigen montages van de afleveringen uit, waarin niet alleen eigen prijsvragen worden aangeprezen door Samson en Gert, maar ook eigen tekenfilms als De Seend, Robodoll en Cococinell worden aangekondigd. In 1995 gaat de omroep commercieel en moet het onder andere Samson, wat in België door de BRT/BRTN (een publieke instantie) geproduceerd wordt, laten gaan. De populariteit in Nederland blijft, maar pas in september 1998 keert het programma definitief terug op de Nederlandse televisie, bij de TROS.

Frappant detail is dat enkele jaren geleden de originele uitzendbanden van de 'Nederlandse edities' van het programma door het NOB zijn vernietigd. (Bron: Studio100fan.eu)

Hermontage

Gezien sinds ca. 1996 de tekenfilmaankondigingen niet langer in de afleveringen voorkomen, is het bij de nieuwere uitzendingen voor de TROS makkelijker om deze uit te zenden, maar voor herhalingen uit oudere seizoenen wordt een selectie gemaakt uit de meer dan 300 afleveringen uit de seizoenen vanaf seizoen 4, om deze tot één doorlopend verhaal te monteren. De eerste twee seizoenen worden wegens gedateerdheid overgeslagen, maar ook seizoen 3 uit 1992/1993 wordt hierbij volledig genegeerd. Deze selectie aan afleveringen, welke in 16:9 worden 'geremasterd' en herhaald tijdens Xieje op 2, een samenwerkingsprogramma van de TROS, EO en Teleac/NOT, worden later voor het Vlaamse Ketnet herbruikt als herhalings-basis. Deze montages, voorzien van een nieuwe openingsgeneriek en aftiteling, komen jaren later nog steeds op Ketnet.

Terug op Kindernet

In 2008 is de laatste uitzending van Samson bij de publieke omroep, wanneer Zappelin eind 2008 de stekker uit de herhalingen trekt. Weer breken er enkele jaren van stilte aan op de Nederlandse beeldbuis, maar hoewel de afleveringen al veelvuldig zijn uitgezonden blijft Ketnet kijkers trekken met de herhalingen van het programma. Na drie jaar en enkel wat clips op de Nederlandse televisie in het programma "De wereld is mooi is de reeks weer terug op de Nederlandse televisie te vinden. Ditmaal op het nieuwe 'Kindernet', waarbij herhalingen worden getoond van de her-montages, die rond 1998 voor de TROS zijn gemonteerd.

Terug naar de productie