Achter de schermen van het NOS-Decorcentrum: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 1975 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?chapterid=1164&filterid=974&contentid=7&verityID=/12068/1207...')
 
Regel 16: Regel 16:


In deze reportage is er aandacht voor de werkzaamheden in het decorcentrum van de [[NOS]] in Hilversum.  
In deze reportage is er aandacht voor de werkzaamheden in het decorcentrum van de [[NOS]] in Hilversum.  
De reportage toont beelden van een man die werkt aan maquette voor tv-serie ''[[Swiebertje]]'' en van een man die de decors op papier ontwerpt. Verder beelden van het vervaardigen van beelden en ornamenten van plastic, decors op wielen die worden geplaatst voor een uitzending en plastic bloemen en planten in laden. Verder een stelling met rekwisieten met daarin onder andere een groot aantal telefoons en schilderijen. Ten slotte toont de reportage nog opnames in het decor van ''[[De rode luitenant]]'', met de acteur [[Jules Hamel]] en regisseur [[Walter van der Kamp]].
De reportage toont [[Ton van Roemburg]] van de afdeling maquettebouw bij de maquette voor tv-serie ''[[Swiebertje]]''. [[Jan P. Koenraads]] zien we decors op papier ontwerpen. [[Piet van der Grift]] en [[Ricus Visser]] werken in een van de voorbouwhallen aan een decor. In het decoratieatelier zijn decorarteurs [[Peter van den Akker]] en [[Frits Stoop]] aan het werk met het schilderen van uit kunststof vervaardigde beelden en we zien de dieptrekmachine in werking. Deze machine kan grote plastic platen elk gewenst relief geven. In de hal van de set voor ''[[Amsterdam 700|De rode luitenant]]'' schilderen [[Leen Romeijn]] en [[Leo Ooijkaas]] de plastic ornamenten en de trap alsof ze van marmer en hout zijn gemaakt. [[Jan P. Koenraads]] houdt een oogje in het zeil. De decordelen staan op decorvijzels, een hydraulische vijzel op wieltjes, waardoor [[Joop Rog]] ze met een trekker gemakkelijk van de voorbouwhal naar de studio kan rijden. Als het decor in de studio staat, worden de vloeren geschilderd door [[Andre Groos]]. Er zijn een aantal opnames gemaakt tijdens de repetities van ''[[Amsterdam 700|De rode luitenant]]''. [[Rines Ides]] verzorgt de kunststof bloemen en planten die nodig zijn in decors. [[Louis van Doorn]] staat in een van de rekwisietenmagazijnen, tussen stellingen vol met kandelaars uit alle stijlperiodes en [[Joop van Uffelen]] laat een deel van de collectie schilderijen zien. De reportage sluit af met beelden van de repetities waar regisseur [[Walter van der Kamp]] en acteur [[Jules Hamel]] aan het werk zijn.


===Makers===
===Makers===

Versie van 29 jan 2014 10:08

Periode1975
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrebioscoopjournaal
Decennia1970-1979
Lengte3'22"
Mediumbioscoop


Beschrijving

In deze reportage is er aandacht voor de werkzaamheden in het decorcentrum van de NOS in Hilversum. De reportage toont Ton van Roemburg van de afdeling maquettebouw bij de maquette voor tv-serie Swiebertje. Jan P. Koenraads zien we decors op papier ontwerpen. Piet van der Grift en Ricus Visser werken in een van de voorbouwhallen aan een decor. In het decoratieatelier zijn decorarteurs Peter van den Akker en Frits Stoop aan het werk met het schilderen van uit kunststof vervaardigde beelden en we zien de dieptrekmachine in werking. Deze machine kan grote plastic platen elk gewenst relief geven. In de hal van de set voor De rode luitenant schilderen Leen Romeijn en Leo Ooijkaas de plastic ornamenten en de trap alsof ze van marmer en hout zijn gemaakt. Jan P. Koenraads houdt een oogje in het zeil. De decordelen staan op decorvijzels, een hydraulische vijzel op wieltjes, waardoor Joop Rog ze met een trekker gemakkelijk van de voorbouwhal naar de studio kan rijden. Als het decor in de studio staat, worden de vloeren geschilderd door Andre Groos. Er zijn een aantal opnames gemaakt tijdens de repetities van De rode luitenant. Rines Ides verzorgt de kunststof bloemen en planten die nodig zijn in decors. Louis van Doorn staat in een van de rekwisietenmagazijnen, tussen stellingen vol met kandelaars uit alle stijlperiodes en Joop van Uffelen laat een deel van de collectie schilderijen zien. De reportage sluit af met beelden van de repetities waar regisseur Walter van der Kamp en acteur Jules Hamel aan het werk zijn.

Makers

Commentaar Philip Bloemendal

Polygoon Hollands Nieuws.